Hall, Virginia

     
Příjmení:
Surname:
Hallová Hall
Jméno:
Given Name:
Virginia Virginia
Jméno v originále:
Original Name:
Virginia Hall Goillot
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
06.04.1906 Baltimore /
06.04.1906 Baltimore /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.07.1982 Adventist HealthCare Shady Grove Medical Center, Rockville, Okres Montgomery, Maryland /
08.07.1982 Adventist HealthCare Shady Grove Medical Center, Rockville, Montgomery County, Maryland /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- agentka OSS a SOE
- dle Gestapa byla nejnebezpečnějším spojeneckým špiónem
- v roce 1933 na lovu v Turecku zakopla a omylem se střelila do levé nohy, musela podstoupit amputaci, kdy přišla o chodidlo a část holenní kosti, po zbytek života nosila protézu, které říkala Cuthbert a kulhala (proto byla ve francouzském odboji známá jako "Kulhající dáma")
- OSS and SOE Agent
- Gestapo reportedly considered her "the most dangerous of all Allied spies"
- in 1933 she stumbled on a hunt in Turkey and accidentally shot herself in the left leg, had to undergo an amputation, when she lost her foot and part of the tibia, for the rest of her life she wore a prosthesis called Cuthbert and limped (thats why was known in résistance as "Limping Woman")
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
cs.wikipedia.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Hall
URL : https://www.valka.cz/Hall-Virginia-t24197#697112 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Hallová Hall
Jméno:
Given Name:
Virginia Virginia
Jméno v originále:
Original Name:
Virginia Hall Goillot
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
cs.wikipedia.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Hall
URL : https://www.valka.cz/Hall-Virginia-t24197#697113 Verze : 0
Virginia Hall - příslušnice United States Air Force Air Intelligence Agency


(1906 - 1982)


Virginia se narodila v Baltimore 6. dubna 1906 v rodině majitele kina. Byla vychována na soukromé škole v Retclifu a od útlého mládí projevovala velký zájem o cizí jazyky, sport, lyžování a lov. Studovala ekonomiku v New Yorku, Paříži a Vídni, kde se naučila francouzsky, německy a mimoto také italsky.


V roce 1931 začala pracovat pro ministerstvo zahraničí a byla přidělena na velvyslanectví Spojených států ve Varšavě. Poté pracovala tako na ambasádách v Tallinu, Vídni a Izmiru v Turecku, kde nehoda při lovu a vážné zranění nohy (při lovu zakopla a ustřelila si nohu, takže byla amputována pod kolenem a nahrazena protézou) její práci v roce 1939 ukončily. Téhož roku odešla do Francie, kde pracovala pro sanitní službu. Po pádu Francie v červnu 1940 pomáhala evakuovat členy americké diplomatické mise do Londýna.


V Anglii jako příslušnice americké vojenské mise, vstoupila do služeb Oddělení pro zvláštní úkolySOE, kde potřebovali ženu s takovými jazykovými schopnostmi. Dostala krycí jméno Měsíček a po ukončení speciálního výcviku byla v srpnu 1941 byla vyslána do Vichy, jako reportérka New York Post. Jejím úkolem bylo návázat spojení s odbojem a podávat důležité informace. V roce 1942 přešla na území okupované Francie a zorganizovala útěk několika důležitých osob přes Pyreneje. Spolu s nimi pak odletěla ze severní Afriky do Londýna.

Znovu se do Francie vrátila 21. března 1944, již jako příslušnice OSS- AIA. Zpočátku Geena operovala v Bretani, odkud podávala zprávy o pohybu německých vojsk před invazí do Normandie. Pak se přesunula do okolí Lyonu, aby zkoordinovala odbojové skupiny pro podporu spojenecké invaze v jižní Francii v srpnu 1944. Skupině pod jejím velením podařilo vyhodit do povětří čtyři mosty, vykolejit několik železničních souprav, přerušit telefonní spojení, pobít na 150 nepřátelských vojáků a důstojníků a osvobodit na 500 vězňů – válečných zajatců. Virginia se dokonce dostala na seznam gestapem nejvíce hledaných osob pod přezdívkou "Artemis", ale chytit jí se Němcům nikdy nepodařilo. S příchodem americké armády se připojila k postupujícím jednotkám a válku zakončila v rakouském Innsbrucku.


Po válce prezident Harry S. Truman udělil Virginii Hall vyznamenání Distinguished Service Cross. Až do roku 1951 pracovala pro armádní zpravodajskou službu OSS, předchůdkyni CIA. Do zálohy odešla v roce 1966. Zemřela v roce 1982 ve washingtonské nemocnici.


cs.wikipedia.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Hall

URL : https://www.valka.cz/Hall-Virginia-t24197#90264 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více