Jiří II.

George II of Greece
Γεώργιος Βʹ
     
Příjmení:
Surname:
Jiří II. George II
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Γεώργιος Βʹ
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
19.07.1890 Tatoi
19.07.1890 Tatoi
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.04.1947 Atény
01.04.1947 Athens
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
král Řecka King of Greece
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/George_II_of_Greece
URL : https://www.valka.cz/Jiri-II-t24507#655688 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Jiří II. George II
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Γεώργιος Βʹ
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/George_II_of_Greece
URL : https://www.valka.cz/Jiri-II-t24507#655693 Verze : 0
Narodil se 19. července 1890 na zámku Tatoi u Athén jako vnuk krále Jiřího I. Po sesazení svého otce Konstantina I. v roce 1922 nastoupil na řecký trůn a hned po svém nástupu 2. prosince nechal provést exekuci pěti ministrů, zodpovědných za katastrofální porážky řecké armády ve válce s Tureckem. Situace v zemi, přeplněné uprchlíky z Anatolie a Thrákie, však byla pro nezkušeného krále nezvladatelná. V plebiscitu roku 1923 hlasovala většina Řeků pro republiku a tak král musel na jaře 1924 odejít po necelých dvou letech vládnutí do exilu v Anglii.


Situace se změnila v roce 1935, když v červnových volbách získali většinu stoupenci monarchie vedení generálem Kondylisem. Ten pozval krále zpět do země, což vyvolalo odpor republikánů. Jiří II., který se počátkem listopadu znovu ujal vlády, se snažil usmířit oba tábory, ale marně. Na jaře 1936 zmítala celou zemí vlna stávek a nepokojů, v Soluni došlo ke střelbě do demonstrantů. Lidová fronta a řečtí komunisté připravovali generální stávku, kterou ohlásili na 4. srpna a která hrozila přerůst v komunistický puč. Král se za této situace obrátil na generála Mataxase, aby s pomocí armády zavedl pořádek. V zemi byla zavedena vojenská diktatura, komunistická strana a levicové organizace vůbec byly zakázány, političtí odpůrci monarchofašismu byli hromadně zatýkáni a deportováni na pusté ostrůvky. Zavedení pořádku přispělo k hospodářskému vzestupu a posílení prestiže země v zahraničí, zejména ve Velké Británii, která obnovila své investice v zemi.Také Turecko podepsalo s novým režimem 27. dubna 1938 dohodu, upravující vzájemné vztahy.


Po prolomení tzv. Metaxasovy linie a porážce řecké armády od spojených italsko-německých sil v dubnu 1941 musel král ze země uprchnout. Nejprve na Krétu pod ochranu britské armády a později do Egypta a Jižní Afriky, kde získal podporu generála Smutse. Ten prosadil u britského premiéra W. Churchilla , aby se král mohl postavit do čela londýnské exilové vlády. Ta však neměla podporu domácího odboje, ve kterém měli hlavní slovo komunisté z Fronty národního osvobození (EAM), kteří disponovali značnou vojenskou silou v podobě Řecké lidové osvobozenecké armády (ELLAS). Také antikomunistické hnutí odporu EDES, vedené plukovníkem Napoleonem Zervasem bylo republikánské a odmítlo se podřídit královské vládě v Londýně. Když hnutí odporu vyslalo své delegáty na jednání s Brity do Káhiry, zazněl od obou stran požadavek na vypsání plebiscitu o státní formě před návratem krále do země. Churchill, který chtěl prosadit návrat krále za všech okolností na to odpověděl pozastavením dodávek zbraní pro ELLAS. Komunisté poté vyvolali vzpouru řeckých námořníků v Alexandrii, k jejichž potlačení museli Britové nasadit značné síly. Král se poté osobně odebral do Káhiry, kde ohlásil sestavení vlády „národní jednoty“ v čele se socialistou G. Papandreem. 17. května 1944 se zástupci hnutí odporu sešli s představiteli vlády v Libanonu a dohodli se na splynutí vojenských sil a uspořádání plebiscitu o monarchii. K naplnění libanonských dohod však nakonec nedošlo pro vzájemnou nedůvěru zúčastněných stran, která v říjnu téhož roku přerostla v občanskou válku. Král se nastalou situaci snažil vyřešit jmenováním dočasného regenta, kterým se stal arcibiskup Damaskinos. Ten uzavřel příměří s komunisty a uspořádal plebiscit, který umožnil Jiřímu II. v roce 1946 návrat do Athén. To vedlo k nové občanské válce, během níž bezdětný řecký král 1. dubna 1947 zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Jiri-II-t24507#108150 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více