Messe, Giovanni

Maresciallo d'Italia Giovanni Messe


(1883-1968)
URL : https://www.valka.cz/Messe-Giovanni-t24747#91718 Verze : 0
Giovanni Messe


Narozen 10.prosince 1883 u Brindisi. Do italské armády vstoupil roku 1901. Účastnil se italsko-turecké a 1.světové války(jeden z organizátorů jednotek Arditi), v letech 1923-27 pobočník krále Viktora Emanuela III. Poté v hodnosti plukovníka působí u jednotek odstřelovačů.
V září 1935 v hodnosti brigádního generála velí motorizované divizi ve Veroně. Účastní se tažení proti Etiopii a jako generálmajor se stává velitelem tankové divize. Je členem 50 tisícového sboru, který 7.dubna 1939 anektoval Albánii. V řecko-italské válce působí coby velitel sboru a dosahuje během řecké protiofenzívy určitých taktických úspěchů.
V červnu 1941 je jmenován velitelem CSIR(italský expediční sbor v Rusku). Přes mizerné vybavení a kritický nedostatek nákladních automobilů se sbor CSIR účastní bojů na Ukrajině a má lví podíl na dobytí města Stalino (do italského zajetí padlo 12 000 rudoarmějců) v srpnu 1941.
Po porážce Osy u El Alameinu byl Messe pověřen v lednu 1943 velením nad 1.italskou armádou v Tunisku. Zde se mu podařilo odrazit spojenecký útok na Mareth, nicméně na to, aby zvrátil nepříznivý vývoj pro Osu v severní Africe to nestačilo. Jako velitel Africké tankové armády pod Rommelovým velením takticky zdržoval postup spojenců až do kapitulace německých sil dne 12.května 1943. Téhož dne jej Mussolini povýšil do hodnosti maršála a vyzval jej, aby kladl odpor do posledního muže. Maršál Messe však následujícího dne kapituloval se zbytky 1.italské armády u Enfidaville jako poslední velitel Osy v severní Africe.
Protože byl Messe znám jako přesvědčený monarchista, nepřekvapí že jej král jmenoval náčelníkem štábu Italské Královské Armády, která v Itálii bojovala po boku Anglo-amerických jednotek. Po válce se stal předsedou Svazu italských veteránu a díky svojí popularitě byl v zvolen v letech 1953-55 senátorem. Zemřel 19.prosince 1968.


Zdroje: Wikipedia, Leonardo di Nardio-Nerovní spojenci, Edwin P. Hoyt-Boje v severní Africe.
URL : https://www.valka.cz/Messe-Giovanni-t24747#232961 Verze : 0
Veliteľ Talianskeho expedičného zboru v Rusku (Corpo di Spedizione Italiani in Russia — CSIR) generál Giovanni Messe ponúka cigaretami svojich vojakov presúvajúcich sa z mesta Grišino do mesta Stalino (v súčasnosti Doneck), október-december 1941, Ukrajina, Sovietsky zväz.


dati.acs.beniculturali.it

URL : https://www.valka.cz/Messe-Giovanni-t24747#548193 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více