Saumur - Tankové muzeum

Musée des Blindés
Přidám několik fotek z mé dávné návštěvy tohoto muzea.
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#92101 Verze : 0
Aby nevznikl pocit že jde jen o muzeum moderní techniky, přidám i něco ze starší Smile
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#92103 Verze : 0
Mít tak pořádný připojení, to bych sem dal fotek Confused
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#92212 Verze : 0
Volná parafráze a pokus o překlad textu z úvodní stránky: (Mimochodem, Frantíci si pěkně fandějí, ale mají k tomu důvod)


Sbírka vznikla v r. 1950 ze souboru obrněné techniky, který byl v Saumur k dispozici. Dnes čítá na 880 ks obrněné techniky, z toho 220 je kompletních ve stavu schopném pohybu. Pancéře tvoří již 80 let od úderný hrot moderních armád a museum stopuje jejich vývoj v celém světě od r. 1917 až do dnešních dnů. Najdeme zde nejvýznamnější příklady obrněné techniky ze všech hlavních průmyslových krajin - Francie, USA, Velké Británie, Německa, Itálie, Švédska, zemí bývalého SSSR, Israele, Brazílie...atd... Všechen tento materiál představuje nejdůležitější sbírku obrněné techniky na světě, jednak vekým počtem strojů, jednak proto, že představuje velké historické panorama od objevení se tanku na bojišti do současnosti.


Můžeme zde vidět i několik vzácných přechůdců (např. vozy 2C a D2 ), všechny prototypy pancéřových strojů, zkoušených ve francouzských službách od r. 1917. Specielně jsou zde i představeni dva "proslulí předkové" - restaurované tanky Schneider a Saint-Chamond, které vedly první pancéřové útoky v Berry-au-Bac z 16. dubna 1917, stejně jako "tank vítězství", slavný Renault FT17 z ofenzív roku 1918 v jeho různých variantách.


Jsou zde téměř všechny pancéře z r. 1940 - automitrailleuse (kulometný vůz, dnes patrně spíše obrněný transportér) AMD 178 Panhard a AMR 35, tank FCM (Forges et Chantiers de la Méditerranéé), Renault R 35 a R 39, Hotchkiss H 35 a H 39, slavný tank SOMUA (Société d´Outillage Militaire et d´Usinage d´Armement), které se postavily na odpor německým tankům svou pohyblivostí a výzbrojí. Je zde i tank B-1bis kterým byla 17. května v Montcornet a později u prvního protiútoku u Abbéville vyzbrojena část 4. Division Cuirasséé de Réserve generála deGaulla.


Jsou zde všechny americké tanky z vítězného r. 1945: Lee-Grant, Stuart, Sherman a jeho různé verze, Stíhač tanků, Chaffee, obrněné vozy M 8 a M 20 atd...


Německo nám nabídne prakticky kompletní kolekci tanků od 2. ww do současnosti: Pz II, III, IV, Panther, Jagdpanther, jedinečný restaurovaný unikát - 70 tunový Královský Tygr, až k nejsoučasnějším Leopard I a II. Nesmíme zapomenout ani na početné typy, odvozené během války.
Anglie je zastoupena mnoha vozy, typy Churchill, Cromwell, Conqueror, Chieftain, Mathilda a Valentine. Jsou zde zastoupeny ve velkém počtu i stroje bývalé Varšavské smlouvy, sestavené do impozantní prezentace, sahající od slavného T 34 až po mytický T 72, vedoucí i přes T 54, BRDM a další PT 76. V současnosti sbírky muzea obohatil i izraelský tank Merkava 1.


A konečně jsou zde všechny francouzské konstrukce, vzniklé i se svými odvozeninami od r. 1944: AML a EBR Panhard, početná rodinka AMX 13, AMX 30, AMX 30B2, AMX 32, AMX 40, AMX Pluton, atd... včetně AMX 10P a 10RC, VAB, VBL... tvořící park v počtu 180 strojů, včetně tanku Leclerc.


Závěr je věnován reklamnímu povídání o samém museu, včetně upoutávky na Spolek přátel Musea a nevyhnutelné vyjmenování institucí, kterí Museum podporují. Tady už nic podstatného není, takže jsem šetřil námahou Twisted Evil .


( Pro znalce pozemní techniky - nejsem expert, takže případné chyby v názvech techniky jdou na vrub muzea, já to jen pečlivě opsal.)
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102535 Verze : 0
to Aubis díky za zpřístupnění i nám nefrankofonním Smile frantíci si opravdu fandí, třeba M3 Lee v expozici není (je zde do jeho podoby upravená ženijní verze (tedy bez kanonu a s dveřmi místo lafety), podobné je to i s tankem Schneider v době mé návštěvy to byla pojízdná maketa z nějakého filmu (dalo se poznat z blízka kdy leta na překližce hezky vynikla i pod barvou Smile ) ale přes tyto drobnosti musím říci že jde o jedno z nejlepších muzejí na techniku které znám. Bovington má asi lepší sbírku, ale v Saumuru se líp fotí a počet typů bude skoro stejný (PzII v expozici je ale zastoupen verzí L tedy tankem z konce války ne klasickým PzII C nebo F) Francouzi ani moc nepřehání s tím že jde o velmi solidní a ucelenou sbírku. Osobně ji mohu jen doporučit
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102540 Verze : 0
Díky za přeložení. Osvobodil jsi mě od psaní o tomto muzeu, přece jen nejsem žádnej spisovatel.
Fotí se tam opravdu perfektně, člověk si může na techniku sáhnou a dokonce i "nahlídnout" do ní. Dokonce i do toho Kralovskýho Tygra kluci "nakukovali", škoda jen že neuděllali fotky interiéru.
Trochu mě u takovéto sbírky překvapil řidický poklop u T-34. Je to jen jakejsi tenkej deklík bez průhledů. A ty kanony na tankách jsou taky všelijaký trubky od kovových po plastové, ale to asi souvisí s francouzkejma zákonama o znehodnocení. Škoda...
Do toho Bovingtonu se snad taky někdy kouknu.
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102594 Verze : 0
ty hlavně souvisí spíš s francouzkým šlendriánem (kdyby to bylo podle zákona byly by ty hlavně plastové všechny) dekl na T-34 je prostě dodělaný stejně je předělaný třeba M3 Lee na KV-1 je místo kanonu jen roura (ale kde uvidíte KV-1) spousta exemplářů je v depozitu (vlezl jsem tam Smile a než mne stihli vyhodit bylo to docela zajímavé) stav je hodně různý (někdy skvělý jindy k pláči). Prostě ani tady není možná dost peněz, na technice aspoň z části dělaljí frekventanti místní tankové školy.
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102599 Verze : 0
To mě z depozitu vyhodili hned Sad
Dle EU by snad měli správně být i vyříznutý otvory do korby (tuším 40x40 cm), aby přez ní bylo vidět, vyndanej motor a zalitý betonem aby nešel osadit zpět. Nevím přesně, ale takhle jsem to slišel, a jak má být znehodnocený kanón to nevim. Nadruhou stranu se to snad týká jen tanků do určitýho roku. Každopádně je to škoda. Myslím si že by to ošetřila hezky nějaké zběratelská vyjímka Smile
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102634 Verze : 0
to Kaufi to je samozřejmě blbost, něco takového platí (nebo platilo) možná v německu pro soukromé zbírky (zhruba takhle přišel Sherman ) ale nikde v muzejích tak tanky nenajdeš, navíc by to samozřejmě platilo pro ty moderní ne pro staré kusy. To co popisuješ se týkalo tanků vyřazovaných z armády při snižování stavů (tedy šlo o znehodnocení ne o sbírkování) podobně u letadel je v muzejích poškozen nosník aby je nešlo použít, u sbírek navíc vojenských je to nesmysl spíš se soudruzi francouzi schovali za tohle (uvědom si že u většiny exemplářů je popiska že jsou provozuschopné a část opravdu je - viděl jsem je jezdit)
Teď si troufnu vyslovit osobní názor, ty ne příliš šťastně zrekonstruované stroje mohou být z dřívější doby kdy se na autentičnost tak nehledělo, ono udržovat přes 200 kusů techniky není legrace, takže vytahat je a dostat do solidnějšího stavu může trvat.
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102637 Verze : 0
Jenomže zase jsou prej nějaké limity pro sbírkování, podle nichž by snad mělo být třeba v naší republice jen asi tři tanky ve sbírkách (tuším že počítáno dle počtu obyvatel). V naší republice je tento limit naplněn a ostatní musí být znehodnoceno jak jsem psal.
Ber to jako zběžné informace a ne jako že je to 100% pravda, prostě co jsem zaslechl.
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102643 Verze : 0
klidně to ber jak to píšu už před lety v době kdy jsem jezdil na brigádu do Lešan jsme tohle probírali v souvislosti s Shermanem který takhle znehodnocený přišel. (ostatně ani žábožrouti nemají zas tolik obyvatel, takže by jim ro pro celou zem vyšlo asi na 25 tanků Smile a kde se tedy bere těch zbývajících několik set Smile ) . Byl jsem v různých zemích včetně Francie i v soukromých sbírkách a tohle je prostě jinak (mimochodem i v čechách bys našel spoustu provozních tanků v soukromých rukou), Ale to vzhledem k tvému vztahu k muzeu v Rokycanech jistě víš Smile
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102699 Verze : 0
Ještě bych přidalpřeklad popisek na plánku muzea.
Horní řada: Salle France = Francouzský sál. Salle Alliés Seconde guerre mondiale = Spojenci, 2. WW. Salle Pacte de Varsovie = Varšqvská smlouva. Curiosités = Zvlášnosti/zajímavosti


Střední řada: Salle des Moteurs= Motory, Salle de canons= Děla, Salle italienne= Italský sál


Třetí řada: Espace enfants = dětský koutek, Video, Maquettes = video, modely, Salle Contemporaine = Současnost, Salle Campagne de France 1940, - 1914 - 1918 = Francouzská kampaň 1940, 1914 - 1918, Salle allemande = Německo 2. WW, Salle Temporaire = Dočasné expozice.


Slova Boutique a Entrée snad překládat není třeba.


Co se stavu exponátů týče, myslím, že i Saumur doplácí na fakt, že prostě existuje velmi dlouho. A pravidla a předpisy se měnily a měnily. A vyhovět všem nelze. Frantíci jsou obzvláště talentované úřední myši. Takže občas dodržují absolutně všechny předpisy, i ty nejblbější, jindy zase velkoryse přehlížejí úplně vše. A když se takovýto přístup provozuje půl století... Také se měnil přístup k technice vlastní a cizí, obzvláště pak poražených. Nepodléhejme iluzi, že ideologické trable jsme prožívali jen my na Východě. Ono to bylo oboustranné. Jen ta znaménka se lišila Twisted Evil .


A co se východní techniky týče, ta na Západě vždy patřila k čemusi tak trochu tajemnému a strašidelnému, takže tam často fungovala spíše fantazie než realita. ( stačí si připomanout podobu modelů sovětských letadel cca v 60. a 70. letech, jak nám je prezentovaly firmy Matchbox, Revell či Frog. Rolling Eyes )


Bovington neznám jinak, než z jeho stránek, které mi přijdou dost skromné. Asi nechtějí, aby si je každý prohlédl na síti a tam už nejel. Twisted Evil
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102796 Verze : 0
Muzeum na rozdíl od stránek je opravdu pěkné, ale skrovné stránky má i Bovington a další muzea, prostě někam ten internet ještě nepronikl (ve francii to s ním vůbec nebylo růžové)
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#102798 Verze : 0
Perfektní je ta nazvaná "is this French" Smile fotky jsou prima, já je neznal a pantery s označením svobodných francouzů jsou dost zajímavé. Díky
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#104762 Verze : 0
moje galerie ze Saumurskeho muzea obrnencu


URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#161457 Verze : 1
Pridavam GPS souradnice: 47°17'46.96"N,0°04'13.55"W
Muzeum samotny jsem na mape ani na satelitu nenasel. Uvedene souradnice vas zavedou do centra Saumuru.
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#163221 Verze : 0
Je to na první pohled velmi nenápadné muzeum, kterého bych si nevšiml nebýt Shermanu a Leclercu u vstupní brány,....po vstupu na nádvoří jsem ovšem zahájil padání do mdlob,... Celkové 4 hodiny na exkurzi se mě zdály tak dostatečné jako moje výplata mé ženě,....Smile))


Nebudu popisovat vnitřní expozice (pokud chcete tak jako jo, ale určitě jste tam jako já všichni už byli a tak to není potřeba Smile)).., ale zaměřím se trošku na stav exponátů celkově. Za prvé jsem obhlídku zahájil venku u dvojice u brány,..Jde o Leclerc (1) a pěkně zrestaurovaný Sherman s číslem 51. Pak mě ale uchvátily stroje panter. Nejprve excelentní a pojízdný ve verzi A (červená 211) a na něm jsem se i bliknul a pak za bariérama "Dál NE!!" stála verze G. Tato je v kamufláži poválečné francouské armády nebo tak něco. Na toto téma nejsem odborník, ale znaky na věži a čele korby jsou francouzů,....Stroj je dost rezaý a torzní tyče taky nají nejlepší léta za sebou. Kola totiž visí ve vzduchu. Jeden pás chybí,... Vevnitř jsem se musel bliknout u kingtigeru,..bo se u něj fotili stejnak fšeci! Tam jsem moc po tancích nelezl, jen občas jsem si tak jako kukl dovnitř,..Třena Marder III je v docela drsném stavu,...Stejně tak vnitřek Jagdpanzera IV L/48....ten je naštěstí alespoň zvenku natřený. U těchto strojů se na chvilku zastavím. Při prohlídkách podpůrných kladek pásů jsem si všiml rozdílů mezi jejich tvarem. Teda jako jejich držáků. Jeden ze strojů je má na obou stranách skládané z profilů!(snímek). Spolu s tankem Panzer IV Ausf.J v muzeu v Banské Bystrici je to druhý a asi i poslední stroj na světě s takovýma kladkama!! Pak jsem hodil natěšené oko na střední tank T-34/76 vz 41/42 zavod 112,..Chudák!! Dělo z trubky, štít kanonu z latěk, bez motoru, místo poklopu na čele korby jen ocelový dekl,....Naproti stojí KV1,....bez pásu a ani jsem se radši nesnažil jej oblézat,... Ve spojenecké hale mě uchvátil M26 Pershing, zkonstruovaný jako odpověď na německé druhoválečné tigery a kingtigery,..Nicméně po nahlédnutí dovnitř opět síla!! Vše sežrané rzí jak prase!! Pak jsem se dal venku do obhlédání hal,...Teda ono se to moc asi nesmí,..jenže když jako zábrana "Tudy NE!! končí metr od zdi,...tak se tím zbývajícím metrem může projít ne? Smile))


No já jako nic nevzal,....ono se tank do autobusu nese špatně,..Na vrakáčích kolem hal stojí spousty Shermanů,...druhoválečné M10, Stuart a další poválečná tachnika,..v níž se moc jako nevyznám,... No sice to vypadá jako pokračování Hřbitova traktorů, ale není tomu tak! Pojízdný kingtiger, tiger, panter a panzer IV J nově zrekonstruovaný svědčí o snaze starat se o techniku! Francouské tanky mají ve velice dobrém technickém stavu!! Navíc při těch počtech strojů co tam mají,....
Saumur - Tankové muzeum - Venku vystavené áško panter

Venku vystavené "áško" panter
Saumur - Tankové muzeum - Za halou - část depozitáře?

Za halou - část depozitáře?
Saumur - Tankové muzeum - Detail reznoucích strojů

Detail reznoucích strojů
Saumur - Tankové muzeum - Další stroje na dvoře

Další stroje na dvoře
Saumur - Tankové muzeum - Sherman,...

Sherman,...
URL : https://www.valka.cz/Saumur-Tankove-muzeum-t24979#224103 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více