Ohňový kříž

Tüzkereszt
     
Název:
Name:
Ohňový kříž Fire Cross
Název v originále:
Original Name:
Tüzkereszt
Datum vzniku:
Date of Establishment:
24.01.1941
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.1945
Struktura:
Structure:
Kříž v jediném stupni (v několika vydáních) -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Péter Bodrogi, Józef Molnár, Sándor Zeidler: Nagy Magyar Kitüntetéskönyv, Budapešť 2005
Roman Freiherr von Prochazka: Österreichisches Ordenshandbuch, 4. Band, Mnichov 1979
K. G. Klietmann: Pour le Mérité und Tapferkeitsmedaile, Berlin 1966
URL : https://www.valka.cz/Ohnovy-kriz-t25238#408919 Verze : 0
     
Název:
Name:
Ohňový kříž Fire Cross
Název v originále:
Original Name:
Tüzkereszt
Datum vzniku:
Date of Establishment:
24.01.1941
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.1945
Komponenty:
Components:
Kříž se stuhou -
Klenot:
Badge:
1. Za tři měsíce bojového nasazení byl udělován kříž, který ve svém středu nesl nápis: A HAZAERT (Za vlast). Středem kříže procházejí dva zkřížené meče. Na střed kříže je vložen dubový věneček, který reprezentuje válečnou dekorací. Na spodním rameni kříže je rok udělení. Na reverse kříže, který je hladký je vždy jen datum založení kříže, tj. rok 1941.


2. Za šest měsíců služby vojáka na frontě, který byl v jednotce, které nebyla v dotyku s nepřítelem (logistika armády, lékaři, atd.) byl udělován kříž který je zcela totožný s prvním typem, ale vždy a zásadně bez mečů, které zde prezentují statečnost a osobní odvahu před nepřítelem. Kříž však byl doplněn válečnou dekorací, v tomto případě opět dubovým věnečkem, který se kladl na střed kříže.


3. typ kříže byl založen a určen pro zmobilizované oddíly domobrany a příslušníky teritoriálních jednotek, kteří se podíleli na úkolech civilní obrany a ochrany obyvatelstva. Kříž mohl být udělen po uplynutí šesti měsíci ve službě u takovéto jednotky. Kříž je podobného tvaru, ale je pro něj typické, že nemá ani meče ani válečnou dekoraci (viz obrázek).
-
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Péter Bodrogi, Józef Molnár, Sándor Zeidler: Nagy Magyar Kitüntetéskönyv, Budapešť 2005
Roman Freiherr von Prochazka: Österreichisches Ordenshandbuch, 4. Band, Mnichov 1979
K. G. Klietmann: Pour le Mérité und Tapferkeitsmedaile, Berlin 1966
URL : https://www.valka.cz/Ohnovy-kriz-t25238#408920 Verze : 0
Ohňový kříž – Feuerkreuz. (Frontkämpferkreuz)- Tüzkereszt
Tento zajímavý kříž byl založen 24.01.1941, tedy v době kdy maďarská armáda již půl roku bojovala a krvácela na ruských pláních.
Název Ohňový kříž byl ve své podstatě zvolen velmi dobře pro ty vojáky, kteří v přímém dotyku s nepřítelem bojovali „Za vlast“ i o svůj život. Tedy zde ve smyslu „prošel jsem ohněm a peklem bojů“. Maďarští veteráni se snaží tento kříž přirovnat k k Německému záslužnému kříž 1939 (Krigverdienstkreuz), který byl udělován jednak s meči za nasazení v bojové oblasti a jednak bez mečů za všeobecné zásluhy ve válce, ale i v zápolí či týlu.
Maďarská faleristika však vychází z tradic starého mocnářství a tak je tento kříž možno přirovnat ke Karlovu vojenskému kříži 1916, kdy hlavně stuha se svým charakteristickým šrafováním, byť v národních uherských barvách nezapírá svůj původ a vzor. Udělování tohoto Ohňového kříže ve vojenské skupině s meči se zcela ztotožňuje s myšlenkou a podmínkami pro udělení kříže z roku 1916, je naopak rozšířené a liberalizované udělování pro další skupiny vojáků a bojovníků což si zde dokážeme.
Kříž byl určen jako viditelná odměna a ocenění vojáků a důstojníků maďarské armády, dále pro příslušníky domobrany, ale i nacionalistických oddílů maďarských fašistů (Šípové kříže). Na frontě mnohdy posloužil i jako první vyznamenání pro raněného vojáka, který ještě neodsloužil předepsanou dobu ve výkonu služby.
Celkem byli raženy a udělovány tři základní typy kříže:
l. Za tři měsíce bojového nasazení byl udělován kříž,který ve svém středu nesl nápis
„A HAZAERT“ – ( Za vlast). Středem kříže procházejí dva zkřížené meče. Na střed kříže je vložen dubový věneček, který reprezentuje válečnou dekorací. Na spodním rameni kříže je rok udělení. Na reverse kříže,který je hladký je vždy jen datum založení kříže, tj. rok 1941
2. Za šest měsíců služby vojáka na frontě, který byl v jednotce, které nebyla v dotyku s nepřítelem (logistika armády, lékaři, atd.) byl udělován kříž který je zcela totožný s prvním typem,ale vždy a zásadně bez mečů, které zde prezentují statečnost a osobní odvahu před nepřítelem. Kříž však byl doplněn válečnou dekorací, v tomto případě opět dubovým věnečkem, který se kladl na střed kříže.
3. typ kříže byl založen a určen pro zmobilizované oddíly domobrany a příslušníky teritoriálních jednotek, kteří se podíleli na úkolech civilní obrany a ochrany obyvatelstva. Kříž mohl být udělen po uplynutí šesti měsíci ve službě u takovéto jednotky. Kříž je podobného tvaru,ale je pro něj typické ,že nemá ani meče ani válečnou dekoraci (viz obrázek).
Konečné dělení kříže na podskupiny:
Kříž s dubovým věnečkem a meči pro bojovníky
Kříž s dubovým věnečkem bez mečů pro nebojovníky
Kříž pro domácí zmobilizované jednotky (bez mečů a věnce)
V případě zranění se na tento kříž upevňovala kovová spona. Stuha pro všechny typy kříže je jednotná (viz obrázek). V případě smrti vojáka se Ohňový kříž předával rodině na černé stuze.
Maďarští vojáci společně s německými jednotkami bojovali statečně ještě 06.03. 1945 v prostoru jezera Balaton. Zde byl proveden snad poslední masový protiútok maďarských jednotek. Vyznamenala se především 2.tanková divize. Sovětské jednotky ve dnech 21-22.03. masivním protiútokem toto uskupení rozdrtili a Maďaři ustoupili na území Rakouska a Slovenska s cílem dostat se do zajetí spojenců. Mnohé maďarské jednotky však zajali rumunské oddíly. Byla zapomenuta spolupráce na ruské frontě a není bez zajímavosti poznamenat, že rumunské jednotky s k zajatým Maďarům nechovali nejlépe. Teprve důrazné připomenutí sovětů donutilo rumunské jednotky respektovat právo vojenských zajatců. Část jednotek stačila s německých wehrmachtem ustoupit a pokračovat v boji. Ohňový kříž byl udělován statečným Maďarům i v této době.
Literatura:
Bodrogi Péter-Molnar Józe-Zeidler Sándor : Nagy Magyar Kitüntetéskönyv. Budapešť 2005
Roman Freiherr von Procházka:Österreichisches Ordenshandbuch ( 4.Band) Mnichov 1979
KLIETMANN K.G. : Pour le Mérité unf Tapferkeitsmedaile.Berlin 1966
Ohňový kříž - Přehled křížů, sbírka maďarského kolegy.

Přehled křížů, sbírka maďarského kolegy.
URL : https://www.valka.cz/Ohnovy-kriz-t25238#317830 Verze : 1
To o čem píše Maros.r je podobně vyznamenání, ale v tom případě se jedná o Tüzkereszt (Fire Cross), který existoval ve třech verzích:
základní pro civilisty, s věncem za vojenskou službu na domácí frontě
a s věncem a meči za zásluhy nebo zranění na frontě
URL : https://www.valka.cz/Ohnovy-kriz-t25238#50070 Verze : 0
Ešte doplním, že bol zriadený dňa 24. novembra 1941. Zadná strana je hladká, je na nej len rok "1941" - t.j. rok založenia, na averze na spodnom ramene je rok udelenia. Na stredovom medailóne nápis "A HAZÁÉRT" - za vlasť. Stuha bola pre všetky verzie rovnaká.
Pridávam fotku Ohňového kríža s vencom a bez mečov (z mojej zbierky)
URL : https://www.valka.cz/Ohnovy-kriz-t25238#283797 Verze : 0
Maďarská faleristika v letech 1922-45 úzce navazovala na RU, systém udělování řádů a dekorací byl zachován. Objevuje se tedy medaile Za zranění tak jak to známe z RU (Zlatá, Velká stříbrná, malá stříbrná i bronzová medaile)Dále Vojenská záslužná medaile SIgnum Laudis a to dokonce i tak zvané Velké Signum Laudis přizpůsobené k nošení jako náhrdelní dekorace.Ohňový kříž v tomto případě má svého předchůdce v Vojskovém kříži Karla I. Zde uvedené atributy pečlivěji řeší problém dekorování vojáka bojovníka válečník v poli,zde věneček jako válečná dekorace a meče za přímé nasazení na frontě a dekorace bez mečů pro ostatní,kteří se podílejí na válečném běsnění,ale nejsou nasazeni přímo ve frontové linii. Admirál všech rybníků a potoků si dokonce uzurpoval právo udělit Vojenský řád Marie Terezie, ten byl v jednom případě udělen, je registrován,ale řádovou kapitulou nebyl uznán.
Ohňový kříž - Malá stužka k nošení na stejnokroji

Malá stužka k nošení na stejnokroji
Ohňový kříž - MOžná úprava a nošení dekorace

MOžná úprava a nošení dekorace
URL : https://www.valka.cz/Ohnovy-kriz-t25238#296613 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více