Nikandrova, Anna Alexejevna

Nikandrova, Anna Alekseyevna
Анна Алексеевна Никандрова
St. lejtenant Anna A. Nikandrova - komsorg 426. střeleckého pluku, 31. armády 3. běloruský frontu


(1921 - 1942)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 13. října 1921 ve vsi Braškino v Pskovské oblasti. Vystudovala dvouletou knihovnickou nástavbu střední školy a nastoupila jako knihovnice v Krasnogorodské knihovně Komsomolu.


Počátkem války, v září 1941, vstoupila do Rudé armády jako zdravotnice a později absolvovala důstojnický kurz. Poté byla přidělena na vlastní žádost k 426. střeleckého pluku 88. střelecké divize 31. armády. V jeho řadách se zúčastnila jako komsorg a velitelka samopalníků mnoha bojů. Za mimořádnou odvahu v jednom z nich, při kterém byla raněna, obdržela Řád Vlastenecké války II. stupně.


23. června 1944 vedla útok střelecké roty na nádraží Kirajevo nedaleko od Vitebska. Srážejíc Němce palbou ze samopalu jednoho po druhém, klestila cestu ostatním Rudoarmějcům. Poslední dávkou vyřídila obsluhu nepřátelského kulometu. Sama v tomto boji padla hrdinskou smrtí.


24. března 1945 jí byl posmrtně udělen titul Hrdina Sovětského svazu.
URL : https://www.valka.cz/Nikandrova-Anna-Alexejevna-t26260#94655 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více