Childebert I.

     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Childebert I. Childebert I
Jméno v originále:
Original Name:
Childebert Ier
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.496
DD.MM.496
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
13.12.558
13.12.558
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
franský král v Paříži (511-558) King of the Franks / King of Paris (511-558)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Datum narození je přibližné. Date of birth is approximate.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.mittelalter-genealogie.de
http://en.wikipedia.org/wiki/Childebert_I
cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Childebert-I-t26393#95002 Verze : 0
Childebert I. se narodil v roce 496 Chlodvíkovi I. a jeho druhé manželce Chrodechildě. Při dělení říše v roce 511 získal oblast mezi Paříží, Vannes a kanálem La Manche.


V letech 523-524 se Childebert podílel na neúspěšné válce s Burgundy. Jeho bratr Chlodomer zahynul v bitvě u Vézeronce. Childebert I. a Chlothar I. si poté rozdělili jeho území. Childebert získal oblast kolem Chartres a Orléans. Childebert I. se podílel i na další, tentokrát úspěšné, válce s Burgundy. Účastnil se obléhání Autunu v roce 532 a v roce 534 získal území kolem Mâconu, Ženevy a Lyonu. Když ostrogótský král Vitiges odstoupil Frankům Provence, získal Childebert I. na přelomu roku 536/7 oblast Arles a Marseille.


V roce 541 se na Childeberta I. obrátila jeho sestra Chrodechilda s tím, že s ní její manžel Amalarich, král vizigótský, velmi špatně zachází, neboť ona je katolického vyznání, zatímco on je Arián. Childebert I. se se svým vojskem vypravil na jih a Amalaricha u Narbonne porazil. Úspěch kalila skutečnost, že Chrodechilda krátce poté zemřela po cestě do Paříže. Amalarich byl po ústupu v Barceloně zabit, čehož využili Childebert s Chlotharem a provedli několik výpadů na jejich území. Childebert získal Pamplonu, avšak obsadit Zaragozu se mu nepodařilo. Z tažení si alespoň přivezl relikvii, štólu svatého Vincenta, pro níž nechal postavit klášter stejného jména, který je dnes znám pod názvem St-Germain-des-Prés.


Childebert I. zemřel 13. prosince 558 bez mužských potomků. S manželkou Ultrogothou měl dvě dcery - Chrodobergu and Chrodesindu. Jeho území zabral jeho bratr Chlothar I.




Zdroje:
www.mittelalter-genealogie.de
http://en.wikipedia.org/wiki/Childebert_I
www.bertsgeschiedenissite.nl
URL : https://www.valka.cz/Childebert-I-t26393#406220 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více