Parallax View, The (Pohled společnosti Parallax)

Diskuse

Reportážní triller natočený r. 1974 A.J.Pakulou na motivy novely L.Singela se skvělým Warrenem Beattym - hrajícím "máničkového" zuřivého reportéra, kterého jeho bývalá milá (hraje Paula Prentiss) zatáhne těsně před smrtí do pavučiny tajemné společnosti Parallax, která vyhledává a najímá si "herce a střelce" pro politické vraždy na čísi objednávku. Na čí a proč se nikdy nedozvíme, pouze sledujeme krátký život reportéra, který se pokusí proniknout do tajemství a stává se postupně svědkem ale i aktérem hned několika dramat - vražd politiků na čísi objednávku a vyšetřování končí vždy konstatováním "soudců" ...že šlo čin osamělého šílence. Všichni svědci a to i ti náhodní, umírají bezprostředně po činu jakoby náhodou na různé "přirozené" příčiny.
Film patří do serie celé řady podobných děl, která se snaží objasnit a pochopit proč a jak - došlo k - Ameriku dodnes traumatizujícímu činu - vraždě prezidenta Kennedyho. Film rozebírá mnoho prvků této věhlasné vraždy - nastrčení střelci, falešní policisté a agenti tajných služeb jako skrytí režiseři a "posunovači a usměrňovači děje".
Dnes už z logiky věci a dějinného nadhledu - dovedeme najít a uhádnout kdo a proč ... Vraždu presidenta USA mohly vzhledem k nutnosti nasadit neomezené lidské a finanční zdroje provést jen dvě nejmocnější tajné služby tehdejšího bipolárního světa - CIA a KGB (či jiná služba SSSR). Jen tajné služby pracují metodou překrývajících se víceúrovňových scénářů - tak jak jsou naznačeny i ve filmu.
Byla-li by to CIA - už dávno by se to provalilo - přestože byli všichni aktéři dramatu odstraněni, motiv je nemožné pochopit, rozkaz nemožné vydat. Existoval však jeden jediný člověk který mohl vydat rozkaz a měl motiv...motivem bylo ponížení (chápáno subjektivně) na konci tzv. "Kubánské krize" a tím člověkem nesporně byl Stalinův pohrobek - Chruščev....jistěže se to tehdy zjistilo - určitě přinejmenším Pinkertonci to rodině sdělili. Takové odhalení by ovšem v době studené války znamenalo její okamžitou změnu na horkou...a to si jistě nemohl nikdo ani z pozůstalých, natož z vládnoucího establišmentu, přát a tak bylo mlženo a mlženo ... a je dodnes.
URL : https://www.valka.cz/Parallax-View-The-Pohled-spolecnosti-Parallax-t26432#95103 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více