Maresjeva, Zinaida Ivanovna

Mareseva, Zinaida Ivanovna
Зинаида Ивановна Маресева
Gvard. staršij seržant Zinaida I. Maresjeva - zdravotnice 214. střel. pluku 73. gardové střelecké divize


(1923 - 1943)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 20. července 1923 v Čerkassku, malé vsi u Saratova v Povolží v rodině kolchozníka. Hned po ukončení základní školy nastoupila do Volské cementárny jako dělnice.


Když začala válka, absolvovala kurz zdravotnic a v listopadu 1942 odešla jako dobrovolnice na frontu. Její divize bojovala v sestavě Stalingradského, Voroněžského a Stepního frontu. Zúčastnila se bojů v ulicích Stalingradu, kdy často se zbraní v ruce bránila raněné. Za hrdinství prokázané v stalingradské bitvě obdržela Řád Rudé hvězdy, medaile Za bojové zásluhy a Za obranu Stalingradu.

Počátkem srpna 1943 dostal 214. pluk rozkaz přepravit se přes řeku Severní Doněc. Na úseku, kde nepřítel soustředil sílu dvou divizí a velké množství děl a minometů. Přeprava probíhala pod těžkou palbou a za značných ztrát. Staršij seržant Maresjeva organizovala přepravu raněných z obvaziště na předmostí přes řeku do týlu. Při nepřátelském protiútoku Rudoarmějci ustoupili k řece a hrozilo, že polní obvaziště i s raněnými padne do německých rukou, sama se ujala velení obrany. Zinaidě se podařilo nejen zastavit ústupující vojáky, ale přinutila je podniknout protiútok, při kterém bylo pobito mnoho nepřátel a zničeno osm kulometných hnízd.

Několik dní poté byl její člun se zraněnými zasažen dělostřeleckým granátem a Zinaida Maresjeva byla těžce zraněna. Zemřela na následky svého zranění v nemocnici 6. srpna 1943.


Posmrtně jí byl 22. února 1944 přiznán titul Hrdina Sovětského svazu.
URL : https://www.valka.cz/Maresjeva-Zinaida-Ivanovna-t26515#95288 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více