2. sv. válka - US parajednotky dotaz?

Diskuse

Mel bych nekolik dotazu k us parajednotkam v den D?
1.byly vybaveni nejakou fin. hotovosti,mapou apod. tak jako treba piloti?Mam na mysli bezneho vojaka.
2.jak byli vybaveni proviantem,popr jak tyto davky vypadali,co obsahovali a na jak dlouhou dobu byli urceny.
Za Vase odpovedi mockrat dekuji.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#96559 Verze : 0
Komplet výstroj Donalda R. Burgetta v deň D :


Uniforma,skokanská kombinéza, prilba, topánky, rukavice, hlavný+záložná padák, plávacia vesta, puška M1, Colt M1911A1, zákopový nôž, skokanský nôž, lovecký nôž, mačeta, jeden pás, dva náramenné pásy a dve krabice 676 nábojov 7,62mm 66 nábojov 11,43, jedna Hawkinsová mína, štyri balíky TNT, lopatka ,dve rozbušky, tri súpravy prvej pomoci, dvakrát morfium, plynová maska, polná flaša, trojdňová zásoba dávok K a dvojdňová zásoba dávok D.
Šesť granátov, jeden Gammonov granát, jedna dymovnica červená, jedna oranžová, oranžová plachta, prikrývka, nepremokavý plášť, oblečenie, spodné prádlo, cigarety...
Ale dodávam, že pred nastúpením do lietadiel si ešte každý vojak mohol zobrať dodatočnú záťaž, akú chcel, či už išlo o muníciu, granáty alebo jedlo. Pásy do .30 gulometov a munícia do pušiek M1 a pod. však boli povinné pre každého.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#96562 Verze : 0
Jak dávky vypadaly se můžeš mrknout tady:
http://www.wephaus.com/products.asp?cat=41
Jsou to sice repliky, ale představu si můžeš udělat. Jinak obecně K-dávka byla sada 3 krabiček (snídaně, oběd, večeře) a byla to jednodenní dávka pro jednoho muže. Jinak byly samozřejmě i různé dávky pro víc mužů, ale základ byl K-dávka.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#96681 Verze : 0
Ešte ako zaujímavosť dodám, že pred zoskokom si mnohí vkladali tieto dávky do vreciek na nohaviciach, ale po prvých skúsenostiach z boja ich rýchlo opremiestnili do ruksakov. Stalo sa totiž, že po zásahu guľkou sa okrem guľky do nohy zarezali aj kovové úlomky obalu spolu s potravou. Preto ak sa niekedy dostanete do boja, nikdy si nevkladajte konzervy do vreciek na tele Wink
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#96755 Verze : 0
Diky vsem za odpovedi na davky potravin,jeste by mne zajimalo jak to bylo s tema penezma,mapou apod,vybavenim.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#96767 Verze : 0
No tak pokiaľ ide o mapu, tak mám pocit, že tie fasovali iba dôstojníci, a k tomu samozrejme aj kopas a ďalekohľad. Peniaze velmi nemali fasovať aké, pretože jedinou možnosťou by bolo platiť falošnými, spojencami vytlačenými bankovkami, alebo sa snažiť hneď od začiatku platiť nejakou spojeneckou menou v oblasti, kde ju nikto nemá a ani nevie prepočítavať a celkovo si to neviem predstaviť. Okrem toho bol pôvodný plán obsadiť celú oblasť a ukončiť boje do cca 72 hodín, nehovoriac o fakte, že lokálne obyvateľstvo samo ponúkalo výsadkárov potravinami a keby aj nie, výsadkáry mali moc si potraviny na civilistoch vynútiť.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#97057 Verze : 0
Díky vsem za odpovedi.Forum necham zatim otevrene kdyby nekdo na neco prisel.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#97059 Verze : 0

Citace - aranai :

Ešte ako zaujímavosť dodám, že pred zoskokom si mnohí vkladali tieto dávky do vreciek na nohaviciach, ale po prvých skúsenostiach z boja ich rýchlo opremiestnili do ruksakov. Wink

K-Rations si dávali do kapes z důvodu že je nebylo kam jinam je dát. US výsadkáři nosili 3-6 K-Ration a až 6 D-Ration. Většinou je stihly sníst než se jim uvolnilo místo v batohu.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98313 Verze : 0

Citace - standa158 :

Diky vsem za odpovedi na davky potravin,jeste by mne zajimalo jak to bylo s tema penezma,mapou apod,vybavenim.

Výsadkáři se dostali hlavně k dávkám K a D. D je tabulka čokolády. Fasovalo se 25US$ ve Francouzkých francích. Obrázek najdeš zde. 82vhs.cz Mapu měli převážně důstojníci. Vojclové se mapu museli naučit z paměti. Jaké vybavení tě zajímá? Hygienické potřeby nebo šití?
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98314 Verze : 0
Někde jsem četl, že výsadkáři dostávali hedvábnou mapu Francie (možná v Bratrstvu neohrožených).
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98329 Verze : 0

Citace - M. Schultz :

Citace - standa158 :

Diky vsem za odpovedi na davky potravin,jeste by mne zajimalo jak to bylo s tema penezma,mapou apod,vybavenim.

Výsadkáři se dostali hlavně k dávkám K a D. D je tabulka čokolády. Fasovalo se 25US$ ve Francouzkých francích. Obrázek najdeš zde. 82vhs.cz Mapu měli převážně důstojníci. Vojclové se mapu museli naučit z paměti. Jaké vybavení tě zajímá? Hygienické potřeby nebo šití?
Toto je zaujímavé, môžeš nejako konkretizovať o aký druh bankoviek išlo a akým spôsobom boli získané ??? Mám takú predstavu ( napr. Alžír ), ale chcelo by to nejako overiť. Pôvodne som si myslel, že by to nemalo žiadnu logiku.


Pokiaľ ide o tie konzervy vo vreckách, tak každý si pred zoskokom mohol zobrať dodatočnej záťaže ( potravín, munície ) koľko chcel, a jej umiestnenie nebolo tiež predpísané. Je to samozrejme drobnosť, ale vojaci to tak robia už 60 rokov ( teda od zavedenia protoBDUčiek). Veci, ktoré by ťa mohly eventuálne poraniť patria do ruksaka, nie vrecák.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98387 Verze : 0

Citace :

Toto je zaujímavé, môžeš nejako konkretizovať o aký druh bankoviek išlo a akým spôsobom boli získané ??? Mám takú predstavu ( napr. Alžír ), ale chcelo by to nejako overiť. Pôvodne som si myslel, že by to nemalo žiadnu logiku. Pokiaľ ide o tie konzervy vo vreckách, tak každý si pred zoskokom mohol zobrať dodatočnej záťaže ( potravín, munície ) koľko chcel, a jej umiestnenie nebolo tiež predpísané. Je to samozrejme drobnosť, ale vojaci to tak robia už 60 rokov ( teda od zavedenia protoBDUčiek). Veci, ktoré by ťa mohly eventuálne poraniť patria do ruksaka, nie vrecák.
Šlo o americké okupační papírové bankovky které amíci tiskly pro němci okupované země. Dělali italské liry, francouzké franky, holandské,německé a pár dalších měn. Voják je získal prostě tak že část žoldu dostal před operací v těchto penězích. Věř tomu, že voják který musel mít v batohu protitankovou minu M1 a měl u sebe několik granátů Mk2, fosforový a gamona a hawkins minu neřešil jestli ho bude bolet že ho trefí do konzervy v K-Ration. Pokud tě zajímají výsadkáři tak se koukni na moje stránky. Nenajdeš tam úplně vše, ale základ je celkem slušný.

Citace :

URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98411 Verze : 0
Ty stranky 82 VHS jsou dost dobry,zajimalo by mne jestli budete rozsirovat obchod?Treba o repliky zbrani,pouzder apod.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98429 Verze : 0
2 M.Schultz : Dik za pozvanie, najdem si čas a preštudujem tvoje stránky, lebo ma to fakt zaujíma. Vo výsadkároch nemám taký prehľad, ako by sa asi patrilo na priaznivca US ARMY Rolling Eyes
BTW: máš nejaký obľúbený prápor ???
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98440 Verze : 0
504th PIR - 82nd Abn. Div. Nejvíc mi zajímají pathfinders. Dříve mi brala výstroj, ale teď dávám přednost příběhům. Před seskokem do Normandie byla 82 v Leicestershire a dělali večírek. Když jim došlo pivo tak si "vypůjčili" jeep od MP aby mohli přivézt dalšího suda. Smile Vše dopadlo OK. Empík ho nakonec našel odstavený v jedné z bočních ulic. Nebo když "chodili" na vycházky zadem přes zeď museli přes pozemek se zlým psem. Pár se jich vrátilo s natrženou p..... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98529 Verze : 0
82jka je klasika. Bol som v Nijmegene, v meste, na mostoch aj LZ. Mesto je nanešťastie dnes už pomerne dosť prestavané, najmä v okolí mostu, ale Stará pevnosť, park a Valkhof sa zachovali, len mi vadilo, že v Nijmegene ,alebo presnejšie povedané Nimwegene niesu žiadne významnejšie pamätníky ani múzeá, iba na LZ Groesbeek bolo nejaké menšie múzeum, bohužiaľ nestihol som si po pozrieť.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98540 Verze : 0
Muzeum v Groesbeeku je docela pěkně udělané. Oficiálně se jmenuje Muzeum osvobození, takže tam jsou i expozice týkající se civilního života v Holandsku během okupace. Je tam taky taková kruhová jakoby rotunda, kde jsou panely a pamětní knihy se jmény všech padlých spojeneckých vojáků na území Holandska. Své knihy se jmény sestřelených a zahynulých pilotů tam mají i čs. perutě v rámci RAF. Muzeum rozhodně stojí za návštěvu.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98564 Verze : 0
Len tie otváracie hodiny mi robili nejako napriek, mali zatvorené kvôli nejakej súťaži ( zrazu ??? ) amatérskych, neviem ako sa to správne povie, radiológov, alebo telegrafistov ??? Neviem, proste ľudí čo ich bavia vysielačky, bolo tam kopec stolov s vysielačkami, dlhočizné antény, proste kopec srandy, tak som si aspoň obzrel Sherman a šiel späť do mesta, no a na druhý deň som to múzeum už nestihol. Mimochodom teraz som si spomenul, že 504 bojovala aj v Anziu nie ??? Tamojšie múzeum je tiež pekné, a hádajte čo, zase bolo zatvorené, keď som tam došiel ( mám ja ale šťastie Mad ) , našťastie tam bol nejaký personál, čo pochopil moju situáciu a nakoniec som si vstup vyžobral Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98753 Verze : 0
Tak to máš teda kliku Laughing . To my jsme zase měli v Nijmegenu jiný problém. V době naší návštěvy tam zrovna probíhal nějaký tradiční každoroční masový pochod nebo co to bylo a všechny kempy v okolí byly totálně plné. Nakonec jsme sehnali ubytování až asi 30 km od Nijmegenu Sad, takže jsme nakonec v městě samotném ani nebyli. Navštívili jsme akorát ten Groesbeek a hřbitov Jonkerboos, kde je pohřbená posádka z 311. perutě.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98755 Verze : 0
Počkaj, nejaký cintorín v Groesbeeku som tiež navštívil, ale na názov si nespomeniem a tiež tam boli hroby RAF, bohužiaľ ja som skôr do tých výsadkárov, takže konkrétne týmto som pozornosť nevenoval, nieje to náhodou pri ceste z Nijmegenu do Groesbeek, obkolesené stromami v takom menšom lesíku ??? Neboli tie RAF hroby dva ??? pohľadám VHS čo som urobil a skúsim niečo nasekať, nejaké foto a dať to sem, je to sice OT, ale hadam ma nikto nespucuje.


To mesto si si nemal nechať újsť, je to fakt paráda prechádzať sa po moste ( ajkeď to už nieje ten origoš mosta, ale ajtak ).
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98758 Verze : 0
Ten hřbitov co máš na mysli bude kanadský hřbitov v Groesbeeku, který je nedaleko muzea. Jonkerboos je na jiném okraji Nijmeegenu.
Co se týká mostu, tak jsem si to vynahradil v Arnhemu Laughing Tam ten most sice taky není původní, ale je taky pěkný Laughing A Airborne muzeum v Osterbeeku (doufám, že jsem to napsal správně) to byla paráda!
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98761 Verze : 0
Tak teraz som si spomenul, že te n"môj" cintorín je Mook











URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98762 Verze : 0

Citace - mopic :

Ten hřbitov co máš na mysli bude kanadský hřbitov v Groesbeeku, který je nedaleko muzea. Jonkerboos je na jiném okraji Nijmeegenu.
Co se týká mostu, tak jsem si to vynahradil v Arnhemu Laughing Tam ten most sice taky není původní, ale je taky pěkný Laughing A Airborne muzeum v Osterbeeku (doufám, že jsem to napsal správně) to byla paráda!
To hej, v tom múzeu som strávil celý deň, bol som jediný návštevník, ktorý opakovanie chodil hore dole, proti smeru prehliadky Rolling Eyes Doteraz nechápem, ako niekto dokáže natrepať AT delo, traktor a JEEP do pivnice. Ale ajtak najlepším výstaveným exponátom bola podľa mňa bojová zástava 1. výsadkovej divízie.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-US-parajednotky-dotaz-t27041#98764 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více