Kubitschek de Oliveira, Juscelino

Juscelino Kubitschek de Oliveira - prezident


(1902 - 1976)



Narodil se 12. září 1902 v Diamantinu v provincii Minas Gerais a po matce byl českého původu. Jeho otec zemřel když mu byly dva roky a jeho matka – povoláním učitelka ho vychovávala sama. Vystudoval medicínu a stal se lékařem-urologem. V roce 1930 navšívil Československo – zemi svých předků.


Po druhé světové válce se stal členem Vargasovy Strany práce levostředového zaměření a v roce 1955 byl zvolen s podporou komunistů brazilským prezidentem. Období od jeho zvolení 3. října do jeho inaugurace v lednu 1956 prožila Brazílie několik měsíců politické lability, kdy se po odstoupení prezidenta J. C. Filha ze zdravotních důvodů dočasně chopila moci v zemi armáda.


Po svém nástupu do funkce zahájil prezident Kubitschek svůj ambiciózní plán na rozsáhlou industrializace země. Kubitschek přeložil hlavní město země z Rio de Janeira do města Brazília, nového supermoderního centra země, vystavěného uprostřed pralesa. Značné investice na tento projekt zemi velice zadlužily, což způsobilo porážku Kubitscheka ve volbách roku 1960. V oblasti zahraniční politiky vystoupil s návrhem na poskytnutí pomoci zemím Latinské Ameriky a vyzval přitom Spojené státy, aby přehodnotily svoji dosavadní politiku na západní polokouli.


Po státním převratu v dubnu 1964, kdy vojenská klika zbavila poslanecké imunity a zatýkala levicové poslance, byl Kubitschek nucen odejít do exilu. Vrátil se po třech letech, v roce 1967, kdy mu vojenská junta umožnila návrat do vlasti. Zemřel v ústraní, 22. srpna 1976, v Rezende západně od Rio de Janeira.
URL : https://www.valka.cz/Kubitschek-de-Oliveira-Juscelino-t27668#98084 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více