Oakley, Annie

Annie Oakley - čarostřelkyně, průkopnice odstřelovaček


(1860 – 1926)



Narodila se 13. srpna 1860 v Ohiu jako Phoebe Anne Oakley Mozee. Byla šestá z osmi dětí chudého farmáře, který tragicky zahynul. Sama se poté starala o své sourozence a naučila se lovit králíky pro obživu. Střelba se stala její obživou i později, když začala vydělávat peníze na střeleckých turnajích. Provdala se a v roce 1885 přijala nabídku na vystupování ve varieté, kde spolu s Bufalo Billem předváděla akrobatickou střelbu. Zůstala pak na vrcholu po celých 17 let, během kterých svým střeleckým uměním okouzlovala obecenstvo v mnoha amerických i evropských městech, kde při jednom z vystoupení dokázala ustřelit špičku doutníku od úst samotného císaře Viléma II.


V roce 1901 byla zraněna při vlakovém neštěstí, ale brzy se zotavila a pokračovala v práci. Vytvořila spolek žen-ostrostřelkyň a za americko-španělské války napsala prezidentovi McKinleyovi dopis s návrhem na vytvoření jednotky žen-odstřelovaček pod jejím velením, ale bez odezvy. Když Spojené státy vstoupily roku 1917 do války, Annie svoji nabídku opakovala s tím, že vytvoří celý regiment odstřelovaček, ale opět neuspěla. Vstoupila tedy do služeb Národní válečné rady a organizovala po celé zemi soustředění, na kterých cvičila pro armádu odstřelovače.


Annie Oakleyová se přes horlivé vlastenectví oficiálního uznání nikdy nedočkala. Zemřela na anémii 3. listopadu 1926 v Greenville v rodném Ohiu ve věku 66-ti let. Ve městě Greenville stojí její památník a v roce 1946 jí Herbert a Dorothy Fieldsovi věnovali muzikál Annie Get Your Gun a bylo o ní natočeno několik filmů.
URL : https://www.valka.cz/Oakley-Annie-t28957#102221 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více