Legie v Rusku - vznik a působení 1. jízdního pluku J. Jiskry z B

Diskuse

Kdy a kde vznikl 1.jízdní pluk Jana Jiskry z Brandýsa, jeho působení v Rusku a ČSR. Jaké je vyobrazení pamětního kříže 1.jízdního pluku (foto), kdy vzniklo a komu a za co se uděloval.
URL : https://www.valka.cz/Legie-v-Rusku-vznik-a-pusobeni-1-jizdniho-pluku-J-Jiskry-z-B-t29795#106500 Verze : 0
Smile Trochu dost dotazů najednou, ale budiž:


1. jezdecký pluk "Jana Jiskry z Brandýsa" vznikl 1. 7. 1918. První rozkaz pluku vyšel 11. 7. 1918. Zpočátku působil roztroušeně po eskadronách u různých vojenských skupin Čs. arm. sboru na Rusi. Mezi ostatními např. Jekatěrinburk, Syzraň, Kungurská fronta. Dále Tagil, Inza, obrana Bijsku ad.
Po návratu do Československa v roce 1920 byl sloučen s 1. dragounským plukem čs. domácího vojska a částí 11. husarského pluku čs. domácího vojska. Vznikl tak 1. jezdecký pluk československé armády.
Foto Pamětní medaile legionářského 1. jezdeckého pluku "Jana Jiskry z Brandýsa" bohužel nemám, ale viděl jsem jej. Oba jezdecké pluky čs. vojska na Rusi vydaly v roce 1948 (snad si to pamatuji správně), k 30. výročí založení obou pluků (1. jezdecký pluk "Jana Jiskry z Brandýsa" a 2. jezdecký pluk "Sibiřský") pamětní medaile v podobě křížů. Tento kříž se v případě 1. jezd. pluku uděloval všem žijícím příslušníkům tohoto pluku v daném roce.
URL : https://www.valka.cz/Legie-v-Rusku-vznik-a-pusobeni-1-jizdniho-pluku-J-Jiskry-z-B-t29795#106506 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více