Gods and Generals (Bozi a generálové)

Diskuse


Na tenhle filmeček jsem se těšil jako malej kluk. Tisíckrát jsem sjížděl trailer na webu a nemohl se dočkat až bude v kinech. Bohužel se ale nenašel distributor, který by u nás film koupil. Chápu že pro většinu populace týhle zemičky je to téma vzdálené a poněkud nestravitelné ale co s tím mám dělat já? Naštěstí stačilo ještě nějaký ten měsíc počkat a DVD Gods and Generals se objevilo v nabídce mé oblíbené půjčovny.
Režisér tohoto výpravného díla Ronald F. Maxwell pojal Gods and Generals jako první díl trilogie podle románů Jeffrey M. Sahary. Jak tomu už dnes bývá, druhý díl s názvem Gettysburg byl natočen jako první (asi před deseti lety) a již dávno prošel kiny (americkými) a televizí (i českou). Třetí díl tedy můžeme očekávat zhruba za dalších 10 let...
Od filmu jsem si sliboval hodně a ačkoliv si vždycky nechávám rezervu, byl jsem trochu zklamán. Za prvé je "ukrutně dlouhej" (jak říká můj přítel M.). To by celkem nevadilo, kdyby nejdelší pasáže nebyly zároveň nejnudnější. Po vystříhání scén typu "Thomas Jackson se modlí", "Thomas Jackson rozmlouvá s bohem" nebo "Thomas Jackson předčítá z bible" už z toho začíná být zajímavý film. Ne že bych měl něco proti bohu ale všeho moc škodí (možná mě měl upozornit ten název...) O duchaplných proslovech vojevůdců o smyslu otroctví a národní identitě ani nemluvím. Ty se daly čekat...
Takže tu máme sestříhaný film, zobrazující vášnivé odhodlání a zuřivé boje počátečních let občanské války a je to dílo opravdu výpravné. Asi možná nejlepší jaké je na toto téma k vidění. Bitvy jsou monumentální, tisíce komparsistů, živých i těch digitálních, zaplňují obrazovku a výbuchy dělostřeleckých šrapnelů se svištěním kulek jsou naprosto geniální. Děj se točí okolo tří odvážných mužů a tří nelítostny'ch bitev. Těmito muži jsou: Joshua Chamberlain (Jeff Daniels), Jackson (Stephen Lang) a Robert E. Lee (Robert Duvall) v bitvách u Manassas, Fredericksburgu a Chancellorsville.
Osobně mě překvapil "Stonewall" Jackson jako náboženský fanatik ale vzhledem k tomu že režisér Maxwell se jinak drží reálií do nejmenších detailů, asi takový opravdu byl. Jinak bych vypíchnul výkon Roberta Duvalla, který jako by Leeovi z oka vypadl Smile
Více na http://bob.zbroj.info
URL : https://www.valka.cz/Gods-and-Generals-Bozi-a-generalove-t29807#106567 Verze : 0
Vskutku výpravné dílko. Ta délka je opravdu impozantní-mám dojem, že něco málo přes tři hodiny. Film má poměrně velkou informační hodnotu a ukazuje boj z druhé (konfederační) strany barikády, což je velké plus.
Za sebe říkám: Ten film se prostě povedl!
URL : https://www.valka.cz/Gods-and-Generals-Bozi-a-generalove-t29807#106872 Verze : 0
Zrovna jsem se k tomuto tématu dostal s filmem Gettysburg, tak jen doplním, jo, Jackson opravdu byl fanatik (nejen náboženský - zatímco dost Jižanských předních důstojníků trápily pochybnosti, on opravdu zatracené Yankee nenáviděl a nejlépe se nechoval ani k podřízeným).


Z Gods and Generals jsem viděl jen trailer a pár scén, ale útok Irské brigády u Fredericksburgu je opravdu působivý.
URL : https://www.valka.cz/Gods-and-Generals-Bozi-a-generalove-t29807#249504 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více