Žádost o identifikaci

Diskuse

nevyznám se až natolik v motorkách a tak bych byl rád kdyby tuto někdo za mě určil (jedná se o typ se "sajdkou". Předem děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#108964 Verze : 0
fotka je hodně nekvalitní (proboha čím jsi to fotil?) ale jde asi o sovětský motocykl K750 z poměrně nedávné (rozhodně poválečné) doby. Teoreticky by mohlo jít i o jinou sovětskou mutaci strojů BMW ale přední vidlice odpovídá právě jen tomuhle stroji (motor byl podobný i na dalších , ale většinou měl poněkud jiné hlavy válců)
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#109002 Verze : 0
Mohl by to být ruský Dněpr M-72. Víc fotek nemáš?
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#109022 Verze : 0
Bitaxe: fotil jsem obyčejným foťákem (nic moc extra) s filmem o 36 polích a hodnotě "100" takže jsem rád, že mi vyšlo aspoň něco.
Jinak díky za identifikaci.
Tango: Měl jsem k dispozici jen 36 snímků a tudíž je tato fotka jediná.
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#109027 Verze : 0
to Tango Dněpr má vidlici přímo na osu kola ne za ní Smile a navíc má na válci "domeček"
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#109030 Verze : 0

Citace - Tango :

Mohl by to být ruský Dněpr M-72. Víc fotek nemáš?



Nevím proč Rusové tyto motocykly přezdívali Molotovy. Pamatuji se, že v olomoucké posádce podobné motocykly (pochopitelně) v zelené barvě měli ještě v sedmdesátých letech a motocyklisté používali jako ochranné přilby klasické tankistické kukly.
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#109162 Verze : 0
On ruský vývoj těchhle strojů začíná už před válkou právě typem M-72, později se motocykl s malými změnami vyráběl pod označením MV (mělo by být zkratkou vojenský motocykl) pro užití v milici se koncem padesátých let dělal i s motorem na víceoktanový benzin (ted více než tehdy v SSSR 60 otanů) později se pro civil dělal pod názvy Ural a Dněpr, někdy v půlce šedesátých let se motor mírně změnil úpravou rozvodu a motorka se začala nazývat K750 (jedna mutace myslím i K650) ta se pak s drobnými změnami dělala hodně dlouho a podle všeho se nějaká verze dělá i dnes. Mne osobně pozdější verze moc nezajímaly (jen ta původní válečná) takže jsem se musel podívat do archlívu a jediný typ který má tuhle hlavu válců a přitom přední vidlici uchycenou za osou předního kola je pozdější K750. Osobně jsem se ale setkal s tím že veteránisti to obecně moc nerozlišují (kupodivu v polsku třeba ano) a všemu říkají M-72 i když to je původní stroj odvozený od BMW (zřejmě R-12) ty poválečné převzaly některé prvky modernějších BMW a liší se jak označením tak detaily motoru, rámu a dalších věcí.
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#109221 Verze : 0
Vážení,
motocykly Dněpr a Ural s jejich pitoreskní přezdívkou "Koktail Molotov" mne zaujaly, jak získaly ono pojmenování nevím, pouze předpokládám:
- protože jezdily na benzín a byly snadno vznětlivé
- možná vznikly v nějaké továrně či pobočce ZiM (Zavod imjeni Molotova)
- nebo se jedná o zbytek "ruského vtipu" v souvislosti s paktem Molotova s Ribbentropem a výskytem ruských motocyklů "BMW" ...


Ostatně více by Vám snad mohl říci, pan Pavel Kučera - pavel@dnepr.cz - výhradní dovozce motocyklů Dněpr a Ural - viz http://www.dnepr.cz/ a http://www.ural.cz/
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-identifikaci-t30185#117259 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více