4º Gruppo BT (14. a 15. Squadriglie)

Jednotka získala do výzbroje stroje Br.20 v roce 1936 a po nasazení v Africe se vrátil do Itálie kráce před vypuknutím války. Na jaře 1940 získala do výzbroje nové Br.20M a 12.června se zapojila do útoku na jižní Francii. Následujícího dne byly její bombardéry nad Toulonem napadeny francouzskými stíhačkami Dewoitine D.520 náležejícími ke Groupe de Chasse III/6, ale obrana doprovázejících Cr.42 byla tak účinná, že se všechny stroje vrátili zpět na základnu.

29.července 1941 bylo 4º Gruppo BT na základně Cameri přezbrojeno bombardéry SM.84. Přeškolení na tento typ neprobíhal příliš hladce, ale i přesto byla jednotka v dubnu 1942 prohlášena jako operační a přesunula se na Sicíliie odkud zahájila svoji činnost proti Maltě a lodním trasám. 7.května se stala součástí Aerosilurante, ale nikdy nepoužila torpedové bombardéry Savoia SM.79. 1.října získala obět označení Bombardamento Terreste. Od července do srpna prováděla výškové útoky na Maltu a zásobovacím trasám na Maltu.

Po návratu do Itálie se jednotka zapojila do doplňování stavu a výcviku až do jejího rozpuštění 15.června 1943.
URL : https://www.valka.cz/4o-Gruppo-BT-14-a-15-Squadriglie-t30523#744998 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více