1. Stormo CT

Tato první samostatná stíhací jednotka se stala operační v průběhu první světové války, 7.května 1923 byla přejmenována na stormo. Její 6. Gruppo začalo druhou světovou válku podporou bombardovací kampaně proti Maltě ve společnosti 17. Gruppo, která byla původně vyzbrojena Fiaty CR.32 a později Macchi MC.200. Po roce operací, bylo stormo přemístěno do Campoformido v červenci 1941, kde bylo přezbrojeno na Macchi MC.202. Po kompletní reorganizaci byla jednotka přesunuta do Lybie.
V průběhu úvodní italsko-německé ofenzivy v severní Africe, byla 1. stormu přidělena úloha chránit italská vojska před útoky spojeneckých letadel. Do konce července 1942 si připsalo na konto 125 nepřítelských letadel, za cenu těžkého opotřebení vlastních MC.202 jež jednotku takřka zdecimovalo. 1. Stormo bylo přesunuto na ostrovy Pantelleria a později do Decimomannu v Sardinii.
Během posledního roku války, se střety mezi MC.202 jednotky a stoupajícím počtem nepřátelských letadel staly častějšími. V červnu 1943, následovalo přezbrojení na Macchi MC.205V, s nimiž jednotka plnila poslední operační mise eskortující torpédové bombardéry a bránící sicilský průliv. V čase podpisu italského příměří 6. a 17. Gruppi operovaly s posledními zbývajícími letouny z letiště Osoppo poblíže rakouských hranic. Do konce Regia Aeronautica se dostala už jen do mála bojových akcí.
URL : https://www.valka.cz/1-Stormo-CT-t30936#140558 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více