6. Stormo CT

6. Stormo bylo zformováno 15. ledna 1936 a na začátku druhé světové války velelo 2. Gruppo umístěnému v Puglii a 3. Gruppo v Sardinii. Zpočátku války jednotka operovala se směsí CR.32 a G.50, později doplnili CR.42. V září 1940 se obě gruppi staly samostatné a na čas 2. Gruppo sloužilo ve středomoří, než bylo přesunuto do severní Afriky v prosinci stejného roku. Operace v tomto nehostinném prostředí byly o to horší že G.50 bez vzduchových filtrů byly náchylné k poškození. Než se v červenci 1941 2.Gruppo vrátilo do Itálie přišlo o takřka všechna letadla. Přezbrojeno v Gorizii na nové Reggiane Re.2001 bylo gruppo posláno na Sicílii, kde hrálo významnou roli nad středomořím a proti Maltě. Konečně přesun zpět do Itálie na jaře 1943 byl předehrou k rozpuštění jednotky ke kterému došlo 8.září 1943.
Operující ve stejných oblastech, 3. Gruppo zůstalo na Sadrinii než bylo přemístělo do severní Afriky v červenci 1941 vyzbrojeno CR.42, jednotka se se svými dvojplošníky zapojila především do bitevních akcí, nočního stíhání, doprovodu lodních konvojů a obrany přístavů v Lybii. Gruppo se vrátilo v červnu 1942 do Itálie kde bylo přezbrojeno na MC.200 s nimiž poté pokračovalo v misích na ochranu konvojů ze základen v jižní Itálii a na Sicílii.
3. Gruppo vyměnilo své Macchi za Bf 109 v Caiampinu v květnu 1943 a poté se přesunulo do Reggio Calabria a Lecce, než se vrátilo na Sicílii. Většina pilotů v tomto období létala několik misí denně aby alespoň nějak kompenzovala početní převahu spojeneckých formací. V průběhu několika týdnů jednotka ztratila skoro všechny své stíhačky Messerschmidt v boji a poté bylo 3. Gruppo staženo zpět do Itálie k novému vyzbrojení. Příměří přišlo dříve než bylo 3.Gruppo znovu bojeschopné.
URL : https://www.valka.cz/6-Stormo-CT-t30942#140696 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více