CUB - Playa Girón - Muzeum intervence

Museo de la Intervención
Museo de la Intervención, Playa Girón


Pokus o zvrácení poměrů na Kubě, kdy se kubánští exulanti, podporovaní americkou CIA, v roce 1961 vylodili v Zátoce sviní (Bahía de Cochinos), je vcelku známou historií. Poblíž jednoho z vyloďovacích prostorů, v městečku Playa Girón, tuto událost připomíná muzeum intervence (Museo de la Intervención).
Muzeum se nachází v podlouhlé přízemní budově, před kterou je malý, bílým plotem obehnaný, ale volně přístupný park. V „parčíku“ se mezi nízkými živými ploty nachází střední tank T-34/85, samohybný kanón SU-100 (oba pravděpodobně československé výroby) a britský bojový letoun Hawker Sea Fury.
Betonovou cestou mezi „téčkem“ a „sí fjůry“ se dostaneme ke vstupu do budovy muzea. Samotná vnitřní expozice se nachází v jediné místnosti, která se však rozkládá po celé ploše budovy. Jak již napovídá název muzea, expozice se věnuje pouze nezdařené invazi v Zátoce sviní.
Na svislých panelech je výstavka dobových fotografií a map se znázorněním průběhu a postupu operací. Na fotografiích je možno vidět mnoho vzácných záběrů přímo z průběhu bojů, průběhu mobilizace nebo záběry z bombardování Santiaga de Cuba. Dozvíme se zde, mimo jiné, že exulanti se vylodili ne na jednom ,ale na třech předmostích a dostali se až do hloubky 25 km do vnitrozemí, až k městu Australia (v tomto místě téměř 30% šířky ostrova!). V jedné části expozice jsou vystaveny fotografické portréty všech téměř tří set padlých příslušníků kubánské armády, společně se jménem a datem narození a úmrtí. Vše je doplněno podrobnými popiskami ve španělštině i angličtině.
V prosklených vitrýnách je expozice doplněna výstavkou osobních věcí bojovníků, ukázkami vojenské výstroje a sbírkou pěchotních zbraní, především americké a československé výroby.
Z ručních zbraní je vystavena pistole Colt M1911, samopaly vz.25 a PPŠ-41, pušky FN-FAL a vz.52 a kulomety vz.37, Browning 1919 a Browning M2. Pěchotní zbraně jsou doplněny několika minomety sovětské i americké výroby a československým protiletadlovým čtyřkulometem vz.53.


A jak se do muzea dostanete? Při cestě po dálnici z Havany do Santa Clary u města Australia odbočte směrem na Playa Larga a kopírujte východní pobřeží Zátoky sviní až do Playa Girón. V samotném Playa Girón narazíte na velkou křižovatku (spíš je to velký plac, ale klid, taková je tam jediná) - dejte se rovně a po zhruba 200 až 300 metrech bude muzeum vpravo od vás, hned vedle silnice.
Otvírací dobu se mi zjistit nepodařilo, respektive jsem se spokojil s tím, že měli otevřeno (bylo to v pondělí před polednem). Vstupné v únoru 2004 bylo 2 dolary za osobu. V muzeu sice není žádný obchod se suvenýry ani kiosek, ale občerstvit se můžete v klimatizované samoobsluze přes silnici, přímo naproti vchodu do muzea. Pokud by se vám v Playa Girón zalíbilo, hotelové bungalovy jsou hned za budovou muzea... ¡Qué se divierta!
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Britský bojový letoun Hawker Sea Fury

Britský bojový letoun Hawker Sea Fury
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Hawker Sea Fury a vchod do muzea

Hawker Sea Fury a vchod do muzea
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Celkový pohled na muzeum

Celkový pohled na muzeum
URL : https://www.valka.cz/CUB-Playa-Giron-Muzeum-intervence-t31032#111808 Verze : 0
Museo de la Intervención
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Československý protiletadlový čtyřkulomet vz.53

Československý protiletadlový čtyřkulomet vz.53
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Samohybný kanón SU-100

Samohybný kanón SU-100
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Střední tank T-34/85

Střední tank T-34/85
URL : https://www.valka.cz/CUB-Playa-Giron-Muzeum-intervence-t31032#111810 Verze : 0
Museo de la Intervención
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Belgická puška FN-FAL a československý samopal vz.25

Belgická puška FN-FAL a československý samopal vz.25
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Československá puška vz.52 a sovětský samopal PPŠ-41

Československá puška vz.52 a sovětský samopal PPŠ-41
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Americký 85mm minomet M1

Americký 85mm minomet M1
URL : https://www.valka.cz/CUB-Playa-Giron-Muzeum-intervence-t31032#111811 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více