BEL - Vigneron

     
Název:
Name:
Vigneron Vigneron
Originální název:
Original Name:
Vigneron
Kategorie:
Category:
samopal sub-machinegun
Výrobce:
Producer:
Societe Anonyme Precision Liegoise
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
3 kg 6.61 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9 mm Luger (9x19 mm)
Délka:
Length:
612 mm 2ft 0,08in
Délka hlavně:
Barrel Length:
305 mm 1ft
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
32
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
620 ran/min 620 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
- m/s - ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
www.nazarian.no
www.cheaperthandirt.com
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#400838 Verze : 0
Po WWII byla belgická armáda vyzbrojena směsí německých, britských a US samopalů. bylo proto rozhodnuto zavést jednotnou zbraň v této kategorii. Armáda chtěla moderní a pokud možno domácí zbraň. Do soutěže se přihlásilo několik firem se svými prototypy. Byly to : IMPERIA modifikovaný a vylepšený STEN, RAN od Bruselské firmy Repousmetal S.A., Vigneron a několik prototypů firmy FN. Z nich byl vybrán Vigneron, samopal plukovníka belgické armády George Vignerona, zbraň byla oficiálně zavedena v roce 1953. První zbraně byly vyrobeny u firmy Societe Anonyme Precision Liegeoise v Herstalu (subdodávky byly od firmy State Arsenal at Rocourt v Liege). Další zbraně se vyráběly u společnosti Ateliers de Fabrications Electriques et Metalliques v Bruselu.
Zbraně ve verzi M1 mají seriová číslo do 21 300, potom nastoupil model M2 lišící se změnami na miřidlech (kryt mušky) a dalšími drobnostmi.
samopal byl užíván hlavně jednotkami pro něž byla standardní puška nevhodná, tedy osádkami obrněných vozidel, dělostřelci a výsadkáři. Byl zaveden i u četnictva (jde o část armády) kde byl později nahrazen koncem 70´let samopalem UZI. V armádě byl nahrazen útočnou puškou FNC a poslední jednotky byly přezbrojeny počátkem 90´let, některé záložní jednotky ho údajně mají ve výzbroji dodnes.
Samopaly byly užity v Kongu kde je měly jednotky belgické armády a po osvobození i po nějakou dobu „lidové jednotky“ (zde byl nahrazen AK). V povstaleckých jednotkách v Kongu se užívá dodnes. Samopalem byly vyzbrojeni i civilní řidiči firmy Union Miniere pro svou obranu v těchto poněkud divokých krajích. Někdy je zde pro snazší nošení zkracována hlaveň, což samozřejmě zhoršuje přesnost. Samopal se dostal i do výzbroje IRA (zřejmě přes belgické katolické organizace) a jsou známy fotografie členů IRA s Vigneronem.
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#112854 Verze : 0
Jde o poválečný samopal inspirovaný MP 40. Byl používán jednotkami v Belgickém Kongu a později i ve Vietnamu. Zbraň má žebrovanou hlaveň pro lepší chlazení, výsuvnou ramenní opěrku a zásobník téměř identický s MP 40


TTD:
jméno:
ráže: 9 mm
náboj : 9x19 mm (Parabellum
délka: 612 mm (se zasunutou opěrkou)
délka hlavně:305 mm
počet drážek : 6 pravotočivých
váha nabité zbraně: 3,68 kg
váha prázdné zbraně: 3 kg
zásobník: 32nábojů, schránkový
rychlost palby: 620 ran za minutu (teoretická)
úsťová rychlost: m/s
země původu : Belgie
vyráběn :
Na prostřední fotce je kromě dalších věcí a vlastní zbraně i plnička zásobníků - je to ten přístroj s mosaznou páčkou vlevo vedle samopalu
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#112847 Verze : 0

Diskuse

Ty zásobníky jsou stejné, liší se jen o pár mm- zásobník z Vignerona je větší než zásobník z MP. Jde o poměrně častý druh podvodu na burzách, zásobníky se orazí a vydávají za originály, smutné...
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#400897 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více