Guľtjajev, Grigorij Kapitonovič

Gultyayev, Grigoriy Kapitonovich
Григорий Капитонович Гультяев
Gv. polkovnik Grigorij K. Gultjajev – stíhací letecké „eso“


* 1922



Hrdina Sovětského svazu


Narodil se 25. listopadu 1922 ve vsi Lomonosy v Pskovské oblasti v rodině rolníka. Absolvoval tříleté pedagogické učiliště a školu aeroklubu v Serpuchovu u Moskvy. V roce 1940 vstoupil do Rudé armády a o rok později ukočil studium na Kačinské vojenské letecké škole pilotů.


Za války bojoval lejtěnant G. K. Gultjaev jako pilot stíhačky La-5 a od prosince 1942 zástupce velitele eskadrilji 788. stíhacího leteckého pluku 102. stíhací letecké divize vojsk Protivzdušné obrany. Během leteckých soubojů nad Stalingradem sestřelil 18 nepřátelských letadel a na sestřelení dalších pěti se podílel. Za odvahu a hrdinství mu byla 8. února 1943 udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR. Zúčastnil se bitvy u Kurska, osvobozování Běloruska a Polska a závěrečných bojů o Berlín. Do konce války uskutečnil přes 400 bojových startů a měl na svém osobním kontě 30 sestřelených nepřátelských letounů a šest asistencí při sestřelu. Dvakrát byl vyznamenán Řádem Vlastenecké války 1. stupně, jednou Řádem Rudého praporu a Řádem Rudé hvězdy.


Po válce zůstal u letectva a v roce 1949 absolvoval Vyšší důstojnické letecko-taktické kurzy. V roce 1961 odešel v hodnosti gv. polkovnik do zálohy. Žije v Oděsse.
URL : https://www.valka.cz/Gultjajev-Grigorij-Kapitonovic-t31408#113302 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více