Studennikov, Jakov Stěpanovič

Studennikov, Yakov Stepanovich
Яков Степанович Студенников
Staršina Jakov S. Studennikov – kulometčík 307. střelecké divize 48. armády Středního frontu

(1910 – 1987)


Hrdina Sovětského svazu

Narodil se 15. března 1910 ve vsi Mochovoje v oblasti Orla v rolnické rodině. Po ukončení základní školy začal pracovat jako traktorista v kolchoze. Když začala válka, byl povolán do Rudé armády a stal střelcem kulometné čety 1019. střeleckého pluku 307. střelecké divize.

V boji o vesnici Ponyry nedaleko Kurska ve dnech 5. – 7. července se st. seržant Studennikov vyznamenal, když jako jediný přeživší z kulometné čety neopustil svoji pozici a přesto, že byl třikrát raněn, pokračoval v palbě. Se svým kulometem Maxim 1910 odrazil deset útoků německé pěchoty a pokosil přitom na 300 hitlerovců. Ustanovil tak bojový rekord v Rudé armádě v počtu pobitých nepřátel v jediné akci a stal se zřejmě nejúspěšnějším kulometčíkem druhé světové války. Za tento čin mu byla 15. ledna 1944 udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR.

Po válce odešel v hodnosti staršiny do zálohy. Usadil se ve městě Makejevka v Doněcké oblasti a pracoval u MVD jako příslušník milice (policie). Zemřel 8. ledna 1987.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Studennikov-Jakov-Stepanovic-t31521#113826 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více