Poletajev, Fjodor Andrianovič

Poletayev, Fyodor Andrianovich
Фёдор Андрианович Полетаев
Rjadovoj Fjodor A. Poletajev (Poetan)

(1909 – 1945)


Hrdina Sovětského svazu

Narodil se 14. května 1909 ve vsi Katino u Rjazaně v rolnické rodině. Ve svých dvaadvaceti letech byl povolán do Rudé armády. Po vojně se vrátil do rodné vesnice a začal pracovat v místním kolchoze.

Na začátku války byl mobilizován k 9. střelecké divizi jako samopalník. V létě 1942 byla jejich divize obklíčena a Poletajev zraněn. V bezvědomí by zajat a v následujících dvou letech prošel mnoha zajateckými tábory. Z toho posledního v italské Ligurii spolu s několika dalšími zajatci uprchnul k ligurským partyzánům a stal se členem jejich divize „Pinan Ccicero“. Italští partyzáni Poletajeva přejmenovali na Poetana.

Počátkem roku 1945 byla německým velením zahájena rozsáhlá operace proti ligurským partyzánům. Oddíl pod velením Nino Franca, ve kterém bojoval Poetan, měl za úkol bránit městečka Cantalupo. Po těžkých bojích se zbytek partyzánů stáhnul na předměstí a hrozilo mu obklíčení. V rozhodující chvíli obešel Poletajev pozici nepřítele
a následně začal samopalem překvapené Němce kosit. Jeden z nich však ještě stačil vystřelit a smrtelně ho zranit. Ostatní Němci, kteří se domnívali, že dorazily partyzánské posily, se poté vzdali. Hrdina byl pohřben se všemi poctami na janovském hřbitově.

27. dubna 1947 byl představitelem italské vlády předána konzulovi SSSR v Janově zlatá medaile Za válečné zásluhy se jménem F. A. Poetan. Stal se tak prvním a dodnes jediným cizincem, který byl oceněn tímto vyznamenáním. V Sovětském svazu jeho zásluhy ocenili až o mnoho let později, když slovo válečný zajatec přestalo být synonymem zrádce. 26. prosince 1962 byl F. A. Poletajevovi udělen titul Hrdina Sovětského svazu im memoriam a 24. prosince 1970 mu byl odhalen pomník v Rjazani.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Poletajev-Fjodor-Andrianovic-t31682#114231 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více