Osipova, Marija Borisova

Osipova, Mariya Borisovna
Мария Борисовна Осипова
Marija B. Osipova - vedoucí odbojové organizace v Minsku


(1908 – 1999)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 27. prosince 1908 v městečku Serkovicy ve Vitebské oblasti v dělnické rodině. Když jí bylo dvacet, vstoupila do VKS(b) a v roce 1935 ukončila zemědělsko-hospodářskou stranickou školu. Poté studovala práva v Minsku a od května 1941 působila jako členka Vrchního soudu Běloruské SSR.

Za války žila v Minsku, kde od července 1941 do září 1943 řídila místní odbojovou organizaci napojenou na ilegální městský výbor strany a partyzánské oddíly v okolních lesích. Zúčastnila se plánování a provedení atentátu na říšského komisaře Wilhelma Kubeho, když pronesla přes stráže a předala J. G. Mazanikové nálož, která byla poté umístěna v gauleiterově ložnici. 29. října byla M. B. Osipové spolu s J. G. Mazanikovou a N. V. Trojanou udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR.

Po válce zůstala v Minsku a dále pracovala jako členka Vrchního soudu, byla poslankyní Nejvyššího sovětu Běloruské SSR a předsedkyní republikového Výboru obránců míru. V roce 1968 se stala čestnou občankou Minska a po její smrti v roce 1999 byla na domě ve kterém žila umístěna pamětní deska.


Pozn. : V roce 1992 byl byt M. B. Osipové vyloupen neznámými pachateli a přitom byla odcizena i Zlatá hvězda Hrdiny Sovětského svazu.


ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Osipova-Marija-Borisova-t31688#114273 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více