Zemnuchov, Ivan Alexandrovič

Zemnukhov, Ivan Aleksandrovich
Иван Александрович Земнухов
Ivan Alexandrovič Zemnuchov - člen vedení odbojové organizace "Mladá garda"

(1923 – 1943)


Hrdina Sovětského svazu

Narodil se 8. září 1923 ve vsi Illarionovka v Rajzaňské oblasti v rolnické rodině. Od roku 1932 žil s rodiči v Krasnodonu, kde vedl školní literární kroužek. Členem Komsomolu se stal v roce 1938.

Od prvního dne války se hlásil do Rudé armády jako dobrovolník, ale pro špatný zdravotní stav nebyl přijat. Poté pracoval jako pionýrský vedoucí a v březnu 1942 se stal členem komise pro práci s dětmi a mládeží oblastního výboru Komsomolu. Chtěl se stát právníkem a byl svojí komsomolskou organizací vyslán do právnické školy ve Vorošilovgradu, ale po okupaci města studium přerušil a vrátil se do Krasnodonu. Tam se zapojil do organizování odbojové organizace „Mladá garda“ a spolu se svým přítelem O. V. Koševým se stal členem jejího vedení. Byl spoluautorem ilegálních tiskovin a významně se podílel na řízení všech diverzních akcí „Mladé gardy“.

1. ledna 1943 byl I. A. Zemnuchov zatčen gestapem a vyslýchán. 15. ledna podlehl následkům krutého mučení, kterému byl při výslechu podroben. 13. září 1943 mu byl udělen titul Hrdiny Sovětského svazu im memoriam. Jeho jméno neslo v sovětských dobách mnoho pionýrských oddílů a družin. Kromě ulice a náměstí v Krasnodonu a jiných městech byla po něm pojmenována také jedna z lodí ruské námořní flotily.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Zemnuchov-Ivan-Alexandrovic-t31693#114295 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více