Kisljak, Marija Timofejevna

Kislyak, Mariya Timofeyevna
Мария Тимофеевна Кисляк
Marija T. Kisljak - vedoucí odbojové skupiny Komsomolu


(1925 – 1943)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 6. března 1925 ve vsi Lednoje v Charkovské oblasti. Po škole šla studovat do Charkova na střední zdravotní školu, kde ji jako studentku druhého ročníku zastihla válka. Hlásila se jako dobrovolná pomocnice v nemocnici a poté co město obsadila německá armáda, dopravila do vsi Lednoje čtyřicet tři raněných vojáků. Poskytla jim ošetření a starala se o ně až do osvobození vesnice Rudou armádou v únoru 1943. Když v březnu Lednoje znovu obsadili Němci, založila spolu s několika druhy z komsomolské organizace podzemní odbojovou skupinu, která prováděla záškodnickou činnost v týlu okupantů.


Koncem května 1943 byla Marija společně s Fjodorem Ruděnkem zatčena gestapem a oba byli převezeni do Charkova k výslechu. Cestou na gestapo se strhla rvačka, při které se Marija zmocnila pistole důstojníka SS a zastřelila ho. Mladí odbojáři se poté ukryli u jednoho z členů skupiny ve městě. Gestapo rozjelo po celém Charkově rozsáhlou pátrací akci. Celé dva týdny se podzemní organizaci dařilo uprchlíky skrývat, než byli dopadeni. 18. ledna 1943 byli Marija Kisljak, Fjodor Ruděnko a ještě člen skupiny, který je u sebe ukrýval, převezeni do vsi Lednoje a tam pro výstrahu oběšeni.


Noviny Pravda uveřejnily 17. ledna 1964 článek, ve kterém venkovský fotograf N. V. Šelechov popisoval, jak ho Němci za války donutili fotografovat popravu odbojářů ve vsi Lednoje. Tak vešel příběh Mariji Kisljak ve známost a k 20. výročí vítězství 8. května 1965 jí byl dodatečně udělen titul Hrdina Sovětského svazu im memoriam.


zdroj:
http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=1974
URL : https://www.valka.cz/Kisljak-Marija-Timofejevna-t31695#114302 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více