Pušina, Fjodora Andrejevna

Pushina, Fyodora Andreyevna
Федора Андреевна Пушина
Lejtenant Fedora A. Pušina – zdravotnice 520. střeleckého pluku 38. armády 1. ukrajinského frontu


(1923 – 1943)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 13. listopadu 1923 ve vsi Tukmači na Ukrajině. Vystudovala střední zdravotnickou školu v Iževsku a poté pracovala v městské nemocnici jako zdravotní sestra.


Za války vstoupila jako dobrovolnice do Rudé armády a po absolvování vojenského výcviku byla v srpnu 1942 odeslána na frontu. Byla přidělena jako zdravotnice k polní nemocnici 520. střeleckého pluku 167. střelecké divize 38. armády. Za statečnost v bojích u Kurska v létě 1943 si vysloužila Řád Rudé hvězdy. Když 6. listopadu 1943 zápalné bomby zasáhly plukovní lazaret ve vsi Svjatoščino u Kijeva, vrhla se do plamenů a vynesla z hořícího domu na třicet raněných vojáků a důstojníků. Utrpěla přitom těžké popáleniny, kterým na místě podlehla.

10. ledna 1944 byl lejtenantu zdravotnické služby F. A. Pušině udělen titul Hrdina Sovětského svazu im memoriam.


ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Pusina-Fjodora-Andrejevna-t31698#114309 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více