Tuslonova-Marčenko, Zinaida Michajlovna

Tusnolobova-Marchenko, Zinaida Mikhaylovna
Зинаида Михайловна Туснолобова-Марченко
staršina Zinaida Michajlovna Tusnolobova-Marčenko - zdravotnice 849. střeleckého pluku Voroněžského frontu

(1920 – 1980)


Hrdinka Sovětského svazu

Narodila se 23. listopadu 1920 v chutoru Ševcovo ve Vitebské oblasti. Nedokončila střední školu, vdala se a začala pracovat jako laborantka ve městě Leninsk-Kuzněckij.

Když začala válka, absolvovala zdravotnické kurzy. Poté se přihlásila jako dobrovolnice do Rudé armády a v dubnu 1942 se stala sanitářkou roty samopalníků 849. střeleckého pluku 303. střelecké divize 60. armády. Během osmi měsíců svého působení na frontě vynesla pod palbou z boje a zachránila 128 raněných vojáků a důstojníků se zbraněmi a vysloužila si Řád Rudé hvězdy. Při bojích v Kurské oblasti v únoru 1943 byla těžce raněna do nohou a rukou. Lékaři jí sice zachránili život, ale stala se trvale invalidní a byla propuštěna z armády. Poté hovořila v rozhlase, kde vyprávěla svůj příběh. Na mnoha tancích a letadlech Rudé armády se záhy poté objevily nápisy „Za Zinu Tuslonovu“.

Dvanáct let po válce, ve které ztratila manžela, byla Z. M. Tuslonové-Marčenkové 6. prosince 1957 udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR a na podzim 1965 jí Mezinárodní Červený kříž udělil Medaili Florence Nightingale. Žila se svým druhým mužem a jeho dvěma dětmi ve městě Polocku, kde 20. května 1980 zemřela.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Tuslonova-Marcenko-Zinaida-Michajlovna-t31700#114315 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více