Petrova, Antonina Vasiljevna

Petrova, Antonina Vasil'yevna
Антонина Васильевна Петрова
Antonina V. Petrova - partyzánská rozvědčice


(1915 – 1941)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 14. března 1915 ve vsi Streševo v Lužské oblasti u Petrohradu. Před válkou byla vedoucí sekretariátu Lužského oblastního výboru Komsomolu.


Na výzvu komsomolského ústředí jako jedna z prvních vstoupila v srpnu 1941 do partyzánského oddílu a stala se rozvědčicí. V říjnu byla při výzvědné misi zajata a uvězněna, ale podařilo se jí uprchnout a varovat oddíl před chystanou trestní výpravou. 4. listopadu 1941 byla obklíčena spolu s deseti dalšími partyzány v lese u vesnice Mšinskaja. Tosja první začala boj tím, že mezi plížící se esesáky vrhla ruční granát a zahájila palbu. V nastalé přestřelce padli všichni partyzáni a Tosja, jak odvážné partyzánce říkali, zůstala sama proti mnohonásobné přesile. Posledním nábojem ukončila svůj život, aby nepadla nacistům do rukou.


8. dubna 1942 byl A. V. Petrove udělen titul Hrdina Sovětského svazu im memoriam a ve městě Luga u Leningradu jí postavili obelisk. Je na něm partyzánka se samopalem jako symbol lidového odporu.
URL : https://www.valka.cz/Petrova-Antonina-Vasiljevna-t31724#114494 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více