Poradite mi s obtisky?

Diskuse

Stavim modely 1/35 ale nemam strikaci pistoli. Sad
Stetcem se to proste neda udelat, mensi plochy mozna ale celi model ne a proto pouzivam spreje a podobne. Na pistoli si zatim nevidelam (15) a rodiče mi ji nekoupi. Cetl jsemm hodne članku o obtiscich, protoze me se porad lesknou odlepuji apod. jenze vsude vsichni strikaji lesklej lak potom obtisky, lesklej lak a matt. Znate nekdo nejake jine reseni? Diky za odpoved!
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116191 Verze : 0
No jednak je hloupost že nejde solidně natřít model štětcem Smile musíš použít dostatečně velký štětec a správné (i správně naředěné) barvy. výsledek je poměrně solidní (neuděláš ale pod to preshading) problém je možná v tom že používáš barvy které jsou výrobcem určené ke stříkání. Fakt ale je že solidní štětce jsou docela drahé a pokud si spočítáš jejich cenu tak se brzy dostaneš k ceně levné pistole. Ty jednočinné se prodávají za celkem solidní ceny ať je to ruská Aerograf nebo různé doma dělané. K pohonu takové jednočinné věci je samozřejmě nejvýhodnější ledničkový kompresor, ale to už se tu probíralo.
A k těm obtiskům, pokud se lesknou, stačí je přetřít matným lakem před nanesením, ony se lesknou proto že prostě výrobce možná nenanesl poslední vrstvu, tedy matný lak. no a jednoduchá pomoc proti odlepení je pod obtisk kápnout trochu vody s lepidlem Herkules. Osobně si myslím že chyba může být v tom že necháš obtisk moc dlouho ve vodě, ta pak odplaví lepidlo Smile a on samozřejmě nedrží. Pak samozřejmě různé "zázračné vodičky" na obtisky, moje zkušenosti s nimi jsou dost rozporuplné, někdy zafungují skvěle někdy zmrví obtisk dokonale, je třeba je vyzkoušet na konkrétním obtisku (třeba Agama na ruské obtisky nefunguje - tedy ona funguje na 50% obtisk se zkrabatí ale už se nenarovná Sad ) Pokud ti jde o lesk po okraji obtisku jde o to že tam obvykle je vidět podkladová vrstva (obtisky se začínají lesklým lakem) a tu je třeba odstřihnout před nanesením, tedy než vůbec začneš něco dělat je třeba opatrně obstřihnout obtisk kolem toho co chceš mít na modelu, zase je to dobré vyzkoušet, některé starší obtisky mají tendenci po okrajích praskat a okraj je pak nerovný.
Pokud máš konkrétní problém (tedy třeba obtisky od tamiye na matnou barvu) zkus to napsat, třeba ti někdo poradí pro konkrétní situaci.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116227 Verze : 0
Diky za vycerpavajici odpoved Laughing
Ale jeste jedna otazka: to se tomu obtisku nic nestane ponaneseni matt laku? Ten lak musim asi hodne naredit ze? A nemuzes doporucit konkretni lak?
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116240 Verze : 0
No protože já na štětec užíval matný lak Humbrol což je syntetika, nebo Revell což taky je syntetika tak se mu zřejmě syntetikou nestabńe nic Smile vodou ředitelné laky tedy Vlajo stříkám a je to stejné, pokud tedy použiješ syntetický nebo vodou ředitelný lak nic se nestane Smile problém může být s ředěním (já je zas tak moc na štětec neředil, ale spíš proto aby ti na obtisku nezůstaly po nátěru stopy. Já měl nejlepší zkušenost s Revellem protože na rozdíl od Humbrolu nežloutl.
Ostatně pokud chceš tak si můžeš obtisk udělat sám, je to docela jednoduché (tovární výroba užívá stejný princip). Na obtiskový papír naneseš LESKLÝ lak, po jeho zaschnutí na něj namaluješ vlastní obtisk, obvykle se používají syntetiky ale myslím že to není podmínkou, no a nakonec to přelakuješ matným lakem (pokud bys potřeboval lesklý obtisk je to samozřejmě lesklý lak i na konec Smile ) můžeš samozřejmě použít i různé "suché" obtisky jako je propisot, ale hlavně pokud děláš nápis tak ho uděláš v klidu na papíe a ne na model (takže si ho nezničíš) Obtiskový papír jde normálně moupit (myslím že i na Válce) a někdy je dodáván i už nalakovaný. Lesklý lak je vlastně podklad, který drží obtisk pohromadě a je z celého obtisku nejsilnější, i tak ti domácí obtisk vyjde dost tenký. Na koupený papír jde i tisknout (jsou papíry pro laserovou i inkoustovou tiskárnu) a potom to opět musíš přelakovat. jen jsou problémy s bélou barvou kterou běžné tiskárny neužívají, pokud musíš použít bílou je na to speciální tiskárna (dost drahá) ale pro různé tabulky a podobně je to dobré a třeba mostní čísla (ty na britech) se dělají černé a na bílý podklad nebo jen ta černá část a bílou dáš na model Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116251 Verze : 0
čau,já taky nemám stříkací pistoli takže to stříkám sprejema.je mi taky 15 takže si na ní zatim jenom šetřím.musíš se hlavně podívat na co ty spreje jsou,aby ti to ten plast nerozleptalo!!!!mě se to naštěstí ještě nestalo.ja to střkám tak ,že si pořádně odmastím ten model a aby na něm nebyl prach a pak to normálně stříknu bez základu na plasty a mám to dobr,obtisky mi na tom držej dost dobře.v tématu SHERMAN možná bude fotka co jsem stavěl tank,tak se můžeš mrknout jak se mi to povedlo. Smile
čau a štastné modelaření. Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116269 Verze : 0
To bitaxe: diky ted uz je to jasny!
To s tim papirem ze se da koupit me prekvapilo!!! Surprised Surprised Surprised Surprised Surprised


To RADEK: delam to prakticky stejne jako ty bez zadnyho podladu par vrstev a je to. Me take slo hlavne o ten lesk obtisku - odlepuji se mi jen od Academi!! Pekny smejdy. Jinak diky za odpoved!
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116292 Verze : 0
Pokud srovnáš Academy třeba PzIV s modely Zvezda na které ses ptal někde jinde, osobně bych dal přednost Zvezdě, Nové Acydemy jsou celkem dobré, ale starší jsou mizerné kopie starých Tamiyí mimořádně mizerný je starý model SdKfz 251 Academy je to kopie nějké staré hračky a je to šílenství, kdysi jsem ho koupil za 50,- a když jsem ho stavěl poznal jsem že to bylo dost draho Sad
Academy obtisky jsou opravdu mizerné (jsou "tvrdé" a blbě lepí) Pokud je opravdu chceš použít mohou pomoci změkčovadla (tedy zázračné vodičky) nebo jeden starý trik, po tom co je páš na model vem hodně nahřátý složený kapesník a přitiskni ho na ně (obtisk "změkne" a líp se přizpůsobí povrchu)
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116298 Verze : 0
Ja ted zadny model od Academi nemam ale po tomhle - kdyz uz vim co s obtiskama si mozna nejakej koupim. Diky! Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116308 Verze : 0
čau,taky sem měl od academy a vůbec mi to nedrží,ty sou pěkně blbý.čau
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116320 Verze : 0

Citace - "RADEK" :

čau,taky sem měl od academy a vůbec mi to nedrží,ty sou pěkně blbý.čau

Jediný, co na tyhle "plecháče" zabírá, je vodička Mr. Mark Softer od Gunze.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116392 Verze : 0
Vůbec nejlepší na obtisky ACA je vzít původní aršík, prohnat scanerem a vytisknout na obtiskový papírSmile)))))))
Softer taky není všemocný ( bohužel:))))))
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116453 Verze : 0
Celkově se dá říct, že hlavní problém je, když se snažíš dávat obtisky na matnou barvu. Matovka je mikroporézní, ať chceš nebo nechceš, tak pod obtiskem vždycky zůstane malé množství vzduchu. A ten potom dělá to stříbření a časem odlepení. Takže, model nabarvený, přelakovat lesklým lakem. Ten ti tu porézní vrstvu "uzavře". Pak obtisky, třeba i se zázračnou vodičkou/kami. Znovu přelakovat lesklým lakem. Ten ti celý model sjednotí, obtisky nebudou vylézat nad povrch apod. Potom , na závěr matný nebo polomatný lak.Pistolí je to sranda, u štětcování si vyzkoušej ředění někde na starém modelu. Barva nebo lak musí být dostatečně kryjící a přitom stékavá natolik,aby nebyly znát tahy štětcem. Tohle by mělo spolehlivě fungovat.Nebo zkus laky spraye od Gunze, prodávají tři druhy laku, matt, polomat a lesk.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116455 Verze : 0
Když už tady mluvíme o obtiskách, má někdo zkušenost s obtisky IsraDecals?
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116457 Verze : 0
Má. Dobrý soutisk, velmi tenké.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116482 Verze : 0
A jak se s nimi pracuje? Netrhaj se?
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116484 Verze : 0
Díky vsem za info moc jste mi pomohli!!! Very Happy Very Happy Very Happy
Jato tema obtiskama vetsinou cely zkazil Confused
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116508 Verze : 0
Tango: Když budeš pracovat šetrně, tak ne:)))))))))) Taky opatrně s vodičkama.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116523 Verze : 0
TO:Radek Richter
Pokud jde ještě o "levné" stříkání, pak jak se zmiňoval Bitaxe levnou jednofunkční pistol - já jí pořídil kdysi myslím za 300,-, má dvě 0.25 a jednu 0.5 trysky a na pohon jsem doposud používal malý (hlučný!!!) 12V kompresor pro pro hustění autopneu (pořizovací cena také někde kolem 300,-) . Protože je napájený z autobaterie, tak jsem si ještě pro něj upravil starý zdroj od PC. Tohle je ale opravdu začátečnické řešení Exclamation než si člověk osvojí péči o pistoli a ředění barev.
Teď se jako výdělečně činný chystám vrhnout na pořádný kompresor a pistoli Gabbert Triplex II Twisted Evil
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116777 Verze : 0
A kde se neco takoveho da poridit?? U nas v Plzni mame jen 2,5 modelařskejch kramku (jen je s masinkama! Crying or Very sad ) a jenom v jednom maji pistole ale jen dve obe asi za 5000 a 7000,- a to opravdu nejde na to proste zatim nemam Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ale napis kde jsi tu pistoli videl (koupil) i kdyz ty jsi psal " kdysi" - co to znamena??? Shocked Shocked Shocked
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116782 Verze : 0
Kdysi - je to mu už tak pět roků a bylo to v Hradci Králové, Modelářské a rybářské potřeby Haléř, jenže mám dojem, že dneska už se soustředí jen na ty rybařinu Confused
Ty starý Aerografy bohužel nevím kde by se dali sehnat, jedině zkusit inzeráty modelářů, kteří přešli na lepší


Jinak bych se rozhodně podíval po internetu
"fixírky"
http://www.conrad.cz/detailpage.asp?DPG=46374
http://www.ostrovpokladu.cz/dt/?c=51870


z dražších pak
http://www.conrad.cz/detailpage.asp?DPG=46469


a zmíněné Triplexy
http://www.airbrush-model.cz/
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116788 Verze : 0
Rajce: Chtěl jsem sem nasypat pár odkazů na levné pistole, hned jak příjdu z oběda:))))))))) Byls rychlejší.
Obecně, tou fixírkou se nemá cenu zabývat. Je to mezikus mezi štětcem a pistolí. Jak jízda trabantem- uspokojí, ale nenadchne.Smile)))) Ta pistole na http://www.conrad.cz/detailpage.asp?DPG=46469 tomhle odkazu má docela solidní parametry, možná bych volil spíš trysku 0,35 ale tímhle se dá taky. Za ty peníze bych do toho na vašem místě chlapci, šel. Ledničák a už to frčí.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116791 Verze : 0
Ještě jsem našel jednu u MPM
http://www.mpmshop.cz/main.asp?akt=882747
ovčem není tam žádný náhled, tak předpokládám, že to bude též fixírka.
O kvalitě povrchu z fixírek nemohu hovořit, protože s nimy nemám zkušenost Confused
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116805 Verze : 0
Lepší než štětec, horší než pistole.
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116807 Verze : 0
To marty: byl bych ti velice vdecnej kdybys mi napsal co je u pistole dulezite jak to vsechno funguje, co s kompresorem( ten sezenu bez problemu) jak se to tam napoji proste vsechno co se mi muze hodit prosim prosim!!! Smile Very Happy Ja jsem co se tyce tohohle jak Alenka v risi divu vubec jsem se o to do ted nezajimal proste totalni neznalek!!!!!!!!!! Embarassed Embarassed Embarassed
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116813 Verze : 0
Jo a ted jdu psat tomu Pavlu Švejdovi tak ti pak napisu jak to dopadlo!! Confused Confused Confused
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116814 Verze : 0

Citace - Radek Richter :

To marty: byl bych ti velice vdecnej kdybys mi napsal co je u pistole dulezite jak to vsechno funguje, co s kompresorem( ten sezenu bez problemu) jak se to tam napoji proste vsechno co se mi muze hodit prosim prosim!!! Smile Very Happy Ja jsem co se tyce tohohle jak Alenka v risi divu vubec jsem se o to do ted nezajimal proste totalni neznalek!!!!!!!!!! Embarassed Embarassed Embarassed

V pohodě, všichni jsme nějak začínali Wink Důležité je, že máme modelářský dorost Wink
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116819 Verze : 0
Hmm diky me vdycky nejvic nastve jak je treba v Novnkach nejakej clanek od 12 kluka a clovek si rekne ze by to tak udelal taky jen mit tu pistoly a proste dost penez kdesto ja si 5 krát do roka našetřim na model a jsem rad ze ho postavim alespon nejak natos pak pomýšlet na nejaké doplnky ktere stojí 5 krárt tolik nez model
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#116826 Verze : 0
Ja uz si poridil dvojcinnou za 1700,- - ma trysku 0,3 (od conradu) , ale stejne dik!!! Laughing 8.)
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#117324 Verze : 0
Ja uz si poridil dvojcinnou za 1700,- - ma trysku 0,3 (od conradu) , ale stejne dik!!! Laughing 8.)
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#117325 Verze : 0
dík už sem si vybral za 1500kč,od conradu,ta je prej dobrá
URL : https://www.valka.cz/Poradite-mi-s-obtisky-t32189#117359 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více