Olejove barvy

Diskuse

Tak tady bych se chtel dozvedet jak procovat s olejovkami jak je redit a cim (nazory v ruznych casopisech se lisi) a jake tak zakladni odstiny si poridit??? DIKY Laughing
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119531 Verze : 0
Práce s olejovými barvami je v celku jednoduchá (aspoň co se týče patinování letadel, o blátoplazech toho moc nevím).
Na lesklém povrchu napustím do rytí rozředěnou olejovou barvu. Po nějaké době (až trochu zavadne) ji setřu papírovou utěrkou ve směru letu. Povrch musí být lesklý, protože na matném by se olejová barva "zažrala" do barvy a výsledek by nevypadal dobře. Na lesklém povrchu zůstane jen ve spárách a koutech.
U cockpitů a šachet je postup podobný. Povrch musí být opět lesklý! Do rohů rytí a koutů napustím rozředěnou olejovou barvu a po nějaké době setřu vatičkou na špejli.
K ředění používám ředidlo Daler-Rowney Low Odour Thinner. Nesmrdí a schne pomalu - asi šest hodin.
Olejové barvy používám české značky Umton.


Pro znalé angličtiny je několik návodů, jak patinovat, zde:
www.aircraftresourcecenter.com
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119535 Verze : 0
Ehhhh.....málem bych zapoměl, používám odstíny bílá, černá, žlutá, raw umbra a VanDyckova hněď.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119536 Verze : 0
Hmm diky za nazor ale problem Laughing Temi blatoplazi asi myslis techniku a tu prave delam takze mi asi nepomuzes. Crying or Very sad Ale dik za odpoved Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119539 Verze : 0
U techniky je to v podstatě totéž. Systém práce je úplně stejný, jenom se používají jiné odstíny:)) Rozdíl mezi přeteklým kerosenem a zacáknutým blátem je dost značnýSmile))) Dobrá vychytávka je taky bláto od Plusmodelu.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119744 Verze : 0
No u techniky je to přece jen něco jiného Smile třeba to nestíráš ve směru letu (ani jízdy Smile ) ale ve směru svislém shora dolů, navíc se uplatňují i jiné věci jako zaptášení a podobně. Bláto je opravdu skvělé, byť poměrně jednoduché a nemusí se kolem něj dělat různé složité atrakce jako kolem bláta vyráběného z Migmentů Smile prostě ho vyndáš z pixly a buď použiješ rovnou nebo dobarvíš jakoukoli vodouředitelnou barvou na odstín co se ti líbí.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119776 Verze : 0
Hm myslim ze jsem cetl nejakou recenzi v nejakym modelari (8/2004) nejaky instant blato nebo tak neco - mozna je to to same o cem mluvime Laughing Laughing nevim uz si to nepamatuju Laughing ja bych spis potreboval vedet jaky odstiny na rez, jaky odstiny na takovy to napousteni do spar, neco takovyho. A co vlastne znamena to siena a umbra - to jsou vyrobci??? Laughing
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119829 Verze : 0
Siena a umbra jsou barvy. Takový hnědý odstíny, Když se mrkneš do chlubítka na moji figurku 1/16 od Tamiyi, tak ta má zrovna ruce a ksicht "zašpiněný" sienou.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119841 Verze : 0

Citace - Radek Richter :

A co vlastne znamena to siena a umbra - to jsou vyrobci??? Laughing



Ta siena a umbra nejsou výrobci, ale názvy odstínů barev.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119847 Verze : 0

Citace - Radek Richter :

ja bych spis potreboval vedet jaky odstiny na rez, jaky odstiny na takovy to napousteni do spar, neco takovyho.



Pro napouštění do spár (aspoň u letadel) nejraději používám VanDyckovu hněď nebo Raw Umbru. Hodně záleží na tom, jaká je podkladová barva (čím je světlejší, tím by měl být i světlejší odstín barvy, kterou napouštíme do spár, aby to "neřvalo"), kde to dotyčné letadlo (nebo i tank) sloužilo a zda je nové z výroby nebo již starší a zašpiněné provozem viz. foto....
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119848 Verze : 0
Hm takze si musim vybrat odstiny sam - a jsou alespon odpovidajici ty barvy na obalech stejny jako ve vnitr - priblizne - ja vim ze treba u humbrolek to tak neni Laughing
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119853 Verze : 0
Dá se říct, že barvu si uděláš takovou jakou si ji naředíš Surprised . Ale dá se říct, že barva souhlasí.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119857 Verze : 0
No barvy jdou mezi sebou míchat takže si je můžeš přizpůsobit Smile a Raw Umbra je česky myslím umbra přírodní (on si to každý výrobce značí trochu jinak Smile důležitá je ta umbra nebo siena (od každé bývají odstíny). Přes různé "zaručeně nejlepší výrobce" jsem mezi několika z nich pro modelářské potřeby nepoznal rozdíl (tedy krom ceny) takže je myslím dost jedno jestli použiješ drahou zahraniční nebo levnou českou Smile (rozdíl je docela velký)
Když už budeš oblézat obchody pro výtvarníky poptej se i po pigmentech (jsou to ty zázraky co je používá Mig) obvykle je prodávají akorát ve větším balení s cenou dost podobnou té migovo za drobnou sklenku, i ty jdou mezi sebou míchat Smile takže se můžeš stát z modeláře "malým chemikem" Smile kdysi jsem si to takhle koupil dohromady s kámošem a mám jich nadosmrti Smile Oni si z toho malíři údajně sami míchají barvy.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119878 Verze : 0
Takze UMBRU i SIENU dela vic vyrobcu?? A kolik je tak normalni cena - ja je videl tak okolo 50,- (to jsou ty drazsi nobo levnejsi???)
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119924 Verze : 0
Umbra je barva (je to odstín hnědé) a dělá ho spousta firem od českých Umton až třeba po anglický Newton ceny jsou u různých výrobců různé české jsou pochopitelně levnější (myslím že stávala kolem 15,- korun ještě loni) takže pokud se rozhodněš pro zahraniční zaplatíč samozřejmě víc Sad ale je to jako s modelářskými barvami můžeš mít Agamu nebo třeba Gunze ale odstím bude přibližně stejný . No a umbra je právě ten odstín siena pochopitelně je taky odstín, pak nejspíš použiješ kostní čerň (neptej se mě proč tomu malíři tak říkají Smile ) a časem možná bílou všechny důležité odstíny dělají všichni výrobci. Prodává se to v tubě a na ní je napsáno co to je za barvu.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#119929 Verze : 0
Hele, lidi, co kdybyste začali třeba studovat? V KAŽDÉM Modeláři, v KAŽDÝCH Novinkách na posledních několik let je minimálně polovička obsahu věnovaná prasení..., ech, patinování modelů. Takže stačí přečíst pár článků a pak už jenom zkoušet a zkoušet. Ono totiž i když budete vědět na halíř přesně, co olejové barvy stojej, z čeho jsou vyrobené, jak smrděj a vůbec, dokud si to nevyzkoušíte na vlastní štětec, bude vám to k ničemu.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120043 Verze : 0
přírodní umbra (raw umber) se taky nazývá "barva zeminy". Je to klasická hlína (ornice). Pro pozemní techniku skoro základní odstín.
Další varianty umbry - pálená (burnt umber), zelená apod jsou už specialnější odstíny, ne tak obecně použitelné.
Mám ji od firmy Umton, zrnitost pigmentu je pro techniku více než dostačující, stála cca 40 Kč a při doporučovaném způsobu práce (wash atd)vydrží jedna tuba do konce života.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120047 Verze : 0
Ještě t těm názvům: u základních barev odpovídá použitému materiálu (aspoň přibližně - pigment na přírodní umbru je skutečne rozemleta hornina, bohužel si nepamatuju která), postupu uprav (pálená umbra) nebo podle "vynálezce" či místa častého používání.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120049 Verze : 0
Myslíš třeba Svinibrodskou zeleň ? Smile
Ale názvy se obvykle táhnou daleko do středověku a jde obvykle o místo výskytu materiálu ze kterého se daný pigment vyráběl, popřípadě i o způsob úpravy, není důvod hledat proč se právě umbra jmenuje umbra (je to podle naleziště v Umbrii v itálii) prostě je to název stejně jako třeba "plan deck" taky je celkem jedno proč se to tak jmenuje Smile a asi nebudeme zkoumat z jakých prken je ta paluba aby měla tuhle barvu Smile. Důležité je že pod tímhle názvem dostaneme ten odstín a že i levnější naše barvy díky jemnosti zrna bohatě stačí na naše účely. Osobně si myslím že problém může být spíš ředidlo než barva, některé zasychá pomalu, (lepí) jiné zase smrdí (jak komu Smile ) a podobně.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120051 Verze : 0
Jo staci ted uz jenom ty redidla - slysel jsem o kobaltoven sikativu, terpentynu ale ten pry dela moc masrtny povrch, binzin zippo, a normalne S6006 tak nevite co je nej? Confused Razz A jake je redeni na jednotlive techniky?? Vim jen ze na Wasch je to tak 5% barvy a zbytek redidla. a co na to napousteni do spar a na takovou tu stekajici rez??? Razz
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120386 Verze : 0
5% barvy a zbytek ředidlo - tak to je Filtr
Wasc, woš - to je asi 20 - 30% barvy, to samé na spáry
stékající rez, alejové skvrny - normálně barvou, kterou je pak možno rozetřít ředidlem
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120667 Verze : 0
Pro techniku (neboli blátoplazy, jak tomu říká Herr66 Very Happy ) používám především umbrou pálenou (burnt umbra) a pro lokální wash jí ředím syntetickým ředidlem Agama. Přesný poměr ředění ti ale neřeknu, protože to ředím od oka. Naředěná barva prostě musí být tak řídká, aby kapilárně zatékala, ale zase tak hustá, aby se po zaschnutí neztratil její odstín. Chce si to párkrát vyzkoušet, aby jsi poznal, co ti nejvíc vyhovuje. S6006 se taky dá použít, ale moc rychle schne.


Filtry ředím směsí terpentýnu a benzínu do zapalovačů v poměru asi 80% terpentýnu a 20% benzínu. Do filtru se ale nepoužívá olejovka, ale normální syntetická barva (třeba Humbrol).


Pro stékající rez nepoužívám olejovky, ale nastrouhané umělecké (suché!!!) křídy a rezavý prach vlastní výroby (prostě vezmu kus něčeho hodně rezavého, nad novinama rez ošmirgluju, přeseju přes dámskou punčochu a nanáším jako prachové pigmenty Wink ).
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120672 Verze : 0
Prostě dalo by se říci, že na většinu efektů existuje několik postupů, chce to zkoušet a testovat.
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120679 Verze : 0

Citace - Isek :

Prostě dalo by se říci, že na většinu efektů existuje několik postupů, chce to zkoušet a testovat.

Tááák, každý si musí najít to, co jemu samotnému vyhovuje a z té škály možných postupů a efektů si vybrat ty, které bude používat*). A vo vo vo tom to je... Wink


*) Tady narážím především na spory mezi vyznavači a odpůrci metod jako stínování, zesvětlování a podobně Razz Modelařina je o tom, aby se výsledek líbil mě a když se to někomu nelíbí, tak může koukat jinam a dělat si to po svém Laughing
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#120680 Verze : 0
chtel bych se zeptat, jesi sem to pochnopil spravne:
1. postup : mam holej model tanciku - nejdriv nastrikam surfacerem,pak tribarevna nem. kamo a nakonec patina olejovkama?
2.pred patinovanim olejovkama musim svuj tancik natrit lakem?jakym?
3.musim olejovky redit?zredenim je zesvetlim ze?
4.co byste k redeni doporucili?
5.po patine jeste musim pretrit matnym lakem?
6.a kdy mam delat takovy ty srandy jako je rez,zablaceni,skvrny atd.
7.posledni a nejlepsi dotaz Smile je rozdil mezi patinou a washem? skutekne sem to nepochopil
8.su zajic,tak se nedivte mym otazkam Cool
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#287041 Verze : 0
Nevim, jak moc se to lisi u techniky, ale u letadel nastrikam barvami camo (pouzivam Gunze), pak leskly lak. Nasleduji oleje, ktere naredim k tomu urcenym redidlem (prodava se treba v potrebach pro umelce jako "Low Odour Thiner"). U letadel redim spise vice, aby barva dobre zalezla do spar. Po mirnem zaschnuti, prebytecnou barvu setru papirovou uterkou, resp. uchostouchem ve smeru letu. Oleje necham nekolik dnu proschnout, matnym, lakem nefixuji.
Toto je postup u letadel, co se tyce techniky, tam by to asi zafixovat matnym lakem chtelo, pro lepsi manipulaci a dalsi praci pri nanaseni blata a pod...
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#287090 Verze : 0
2.pred patinovanim olejovkama musim svuj tancik natrit lakem?jakym?
Lesklý akrylový lak, třeba Gunze, Tamiya či Agama. Já osobně používám akrylový lak na podlahy Sidolux (v drogerii půllitr za cca 80kč) ředěný akrylovým ředidlem Tamiya. Nejlépe nastříkat.


3.musim olejovky redit?zredenim je zesvetlim ze?
Nezesvětlíš, ale rozředíš, takže snížíš jejich barevnou intenzitu (asi to říkám špatnými slovy, ale lepší mě nenapadla).

4.co byste k redeni doporucili?
Hodně kluků používá terpentýn MIG. Použít můžeš i obyčejné ředidlo S6006, ale to schne moc rychle. Osobně používám syntetické ředidlo Agama.


5.po patine jeste musim pretrit matnym lakem?
Je to lepší kvůli zafixování. Ale zase je lepší lak nastříkat, protože při natírání bys mohl olejovku rozmazat.


6.a kdy mam delat takovy ty srandy jako je rez,zablaceni,skvrny atd.
U rzi a zablácení jednoznačná odpověď neexistuje, záleží na okolnostech.
Skvrny jednoznačně až po matném laku, aby měly jinou úroveň lesku.



7.posledni a nejlepsi dotaz je rozdil mezi patinou a washem? skutekne sem to nepochopil
Ano, je. Patinou znázorňuješ opotřebení nebo zašpinění techniky. Kdežto wash (a paintbrush) slouží ke zvýraznění plastičnosti povrchu - washem ztmavíš zapadlá místa, drybrushem zesvětlíš vystouplá.


8.su zajic,tak se nedivte mym otazkam
V pohodě, každý jsme nějak začínali.


Pokud tě tyhle techniky zajímají, pak doporučuji projít několi sekcí v Modelfóru http://modelforum.upce.cz/forum/ :
Technika-rozestavěné modely: http://modelforum.upce.cz/forum/viewforum.php?f=58
Technika-galerie modelů: http://modelforum.upce.cz/forum/viewforum.php?f=7
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#287220 Verze : 0
tak sem si konecne poridil olejovky.Mïla pani v prodejne me odradila od Umtönek,ze prej vysychaji po pul roce a prodala mi olejovky PEBEO (50kc/kus).Tak su zvedavej.Jo a kdyz sem po ni chtel redidlo na olejovky, divala se na me jako na blazna a tvrdila, ze se redej jedine lněným olejem kterej mi prodala od firmy umton.Co vy na to?
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#288747 Verze : 0
Obávám se že ta pani nebyla ten pravý odborník. Lněný olej schne velmi dlouho, obvykle se na modely používá naopak nějaká směska kde je podstatně víc těkavých složek (občas i "ZIPO benin") obvykle je to ředidlo "sans odour" tedy bez zápachu což je přečištěný fermežový olej s nějakým přídavkem. Umtony mám už asi 4 roky a nějak nevysychají (asi protože je zavírám Smile ) mají trošičku hrubší pigmentnež třeba Newtony, ale jinak jsem nepozoroval rozdíl (krom ceny). Pokud budeš zkoušet ten lněný olej zkus si to někde kde ti nebude vadit že to možná vyhodíš, myslím že bude schnout několik týdnů až měsíců (používá se aby se s obrazem mohlo dělat dlouho a bez problémů, což asi není tvůj případ Smile )
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#288752 Verze : 0
tak dik za tip,myslim,ze lneny olej prenecham nekomu na smazeni nebo ho daruju sve vytvarne nadane kamaradce.Very Happy
Mate nekdo zkusenosti s barvama Pébeo?všim sem si,ze ve vetsine navodu modelari operujou nazvama od umtonu,takze si je asi pudu vymenit neb na tech nmejch sou anglicky a francouzsky nazvy.
Olejove barvy - jaky mate zkusenosti s timto bazmekem?

jaky mate zkusenosti s timto bazmekem?
Olejove barvy - a jaky mate zkusenosti s timto bazmekem? redidlo olejovych barev bez zapachu

a jaky mate zkusenosti s timto bazmekem? redidlo olejovych barev bez zapachu
Olejove barvy - a pripadne tam jeste nakapat po zredeni todlencto aby to rychleji schlo? kobaltovy sikativ

a pripadne tam jeste nakapat po zredeni todlencto aby to rychleji schlo? kobaltovy sikativ
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#288782 Verze : 0
Sikativ by měl uryclit schnutí, já ho nepoužívám, ale dost modelářů ano. To ředidlo by asi mělo fungovat, vypadá (nápisy dost podobně jako to co používám. Zkus ten olej vyměnit za nějakou "úsluhu" Smile na smažení se nehodí Smile
Používají se Umton, protože jsou běžně dostupné a levné (což je dost fuk, protože ta tuba vydrží leta) jinak třeba anglické Newton a další. Osobně jsem moc nepoznal rozdíl. Přijde mi že krom balení a ceny se to v podstatě neliší. Po pravdě i slavné pigmenty jde koupit celkem běžně v potřebách pro výtvarníky (sice nejsou "echt MiG" ale zase je jich pixla tak na pět životů Smile ) je to pro malíře na míchání vlastních barev, MiG to kupuje a balí do malých pixel, kdysi v Brně se s tím nijak netajil. Spíš je otázkou že velkou plechovku nikdy nevyužiješ a tím cena trochu ztrácí na kráse Smile
URL : https://www.valka.cz/Olejove-barvy-t33111#288785 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více