Identifikacia

Diskuse

Zdravim. Prosim neviete mie niekto pomoct s presnejsou identifikaciou tejto dyky, ktora sa mi nedavno dostala do ruk? Neviem ci ide o original, ale myslim ze ano. Aku by mohla mat hodnotu?


Dakujem
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#119724 Verze : 0
NO nejsem rozhodne zadnym znalcem nozu a dyk valecneho Nemecka, ale rekl bych s pravdepodobnosti 99.9%, ze je to je jenom nejaka "umelecka" napodobenina cili fake.


Duvody:
1) Napis na cepeli, je ten pouzivany u W-SS, jenze je tam napis Luftwaffe Very Happy
2) Zrejme ma jit o kopii dyky pouzivane u SS, jenze ta mela jiny tvar - zejmena kryt ruky byl tvarovan vice do pulkruhu, a zadni cast podobne. Podobne take drzadlo bylo z jineho materialu a pokud mozno cerne Smile
3) Po pravde ani se mi nezda ta orlice Smile


Tot muj slaby nazor, jsem zvedav s cim prijdou ostatni, protoze spousta lidi tady ma o nozich neuveritelne znalosti ...
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#119728 Verze : 0
Na 100% to není žádná oficiální dýka z období Třetí říše. Je to něco jako když pejsek s kočička vařili dort. Nápis "Meine Ehre heisst Treue" býval mottem SS, nápis Luftwaffe mluví sám za sebe a orlice je klasická armádní (Wehrmacht) a ten Hakenkreuz už je jenom taková třešnička na dochucení.
Very Happy Někdo se asi nudil a tak si hrál. Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#119805 Verze : 0
Dýky za Třetí říše se vyráběli podle vzoru staré německé dýky z 15.století. Takže měli většinou shodný tvar (jinak to samozřejmě bylo třeba u kordíků Luftwaffe, Kriegsmarine atd.) Víceméně dá říci, že většina dýk a tesáků svým způsobem vycházela ze služebních dýk SA a SS zavedených v r. 1933. U této dýky mě mate nejen množství "nesmyslných" emblémů a nápisů, ale i tvar ostří, zvláště ty zuby na konci ostří. "Zubaté ostří" se používalo pouze u ženijních bodáků (a to ještě ne u všech). Jediná německá dýka, která "zubaté ostří" měla, je tesák používaný přáslušníky Německého červeného kříže. Jediné, co se u tvé dýky přibližuje originálu je střenka (ale ani ta není úplně košer), je dost podobná výše zmíněným dýkám SA a SS.
Já osobně soudím, že se o originál z WW2 nejedná, ale můžu se samozřejmě splést. Jsem pesimistou už jenom z toho důvodu, že neoprávněné nošení starnických, vojenských atd. odznaků a insignií bylo v Třetí říši trestným činem, a proto se mi zdá málo pravděpodobné, že by si někdo něco podobného vyrobil a ještě to popřípadě nosil.
Pátrání po původu by mohla usnadnit značka výrobce, je-li na dýce nějaká.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#119956 Verze : 0
Dalšia vec ktorá svedčí v neprospech toho že by to mal byť originál je že nápis na čepeli a nápis "Luftwaffe" sú úplne iné, "Meine Ehre... je v nejakom starom nemeckom (nevyznám sa v tom, len viem že to nie je Schwabach). To admin, "zubaté" čepele síce zakázané boli, ale ono si v stave núdze s tým nikto nerobil ťažkú hlavu Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#120017 Verze : 0
no keď je to z obdobia tretej ríše tak to môže mať hodnotu aj niekoľko tisíc Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#120830 Verze : 0
to Ján Kováč pokud jsi četl příspěvky tak to s vysokou pravděpodobností z období třetí říše není. jde o směsku věcí spolu nesouvisejících což by se zřejmě v době třetí říše nestalo (asi jako by někdo dal srp a kladivo nad hvězdu a ne do ní v době bolševika) i použití několika druhů písma na jedné čepeli je poněkud neobvyklé to heslo je v kurentu a nápis Luftwaffe je normálním moderním písmem.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#120864 Verze : 0
bitaxe má asi pravdu. Inak výroba reálií/artefaktov tretej ríše je ( aspoň v Európe ) trestný čin.


BTW: zúbkovanie sice bolo spomenuté v niektorých konvenciách, ale v praxi to bolo ignorované ( sám používam pri výcviku bajonety IBA so zúbkovaním ).
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-t33137#120887 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více