Ferdinand pomoc!

Diskuse

Chcem sa vas opytat ci mate niekto nejake informacie o poslednych Ferdinandoch pouzitych na vychodnom fronte este pred stiahnutim na upravu.Potreboval sby som nejake fotky a informacie o poslednom nasadeni.Vraj to bolo niekde v Mariopole alebo Nikopole?Fakt neviem a surne by som potreboval nejake info Laughing
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122219 Verze : 0
Zvyšné stroje sPzJgAbt.653 boli prideľované rôznym jednotkám na ich podporu až do odoslania do Nemecka.V okolí Charkova,Dnepropetrovsk,Nikopol....v blízkosti Dnepru.V Nikopole boli tuším poľné dielne.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122259 Verze : 0
Cau
Brano nemas nahodou este nejaky farebny obrazok zimnej kamuflaze?
Zatial dik
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122345 Verze : 0
Very Happy


Kedysi som viedol polemiku o možnom bielom Ferdovi na "FRONTĚ",kde si robili žarty z maníka a titulovali ho nevyberanými názvami,ktorý si ho dovolil postaviť,čo ma dosť nakrklo .Ich argument,že v zime 43 boli všetky už na rekonštrukciách je síce pravda,ale chlapci nemali ani tucha,že Ferdinandov zastihol prvý sneh ešte keď boli na východe(ruská zima prichádza skoro).Jednako sa modelár pravdepodobne riadil jedným bokorysom zo steelmastera,resp.militarie.Odkiaľ to vzali nemám tucha,no pravdepodobne to bola zle interpretovaná camo z čb fotografií a žiaden biely Ferdinand neexistoval.


forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122380 Verze : 0
Ke konci 2. strany tématu Ferdinand-Elefant (viz předchozí příspěvek) je Ferda, viditelně amatérsky, tj. neúplně kamuflovaný na bílo - nejspíš štětkou s vápnem. Není vyloučeno, že ačkoli oficiální zimní kamufláž neexistovala, vojáci si v polních podmínkách pomohli dle možností. Nevím, je-li to z modelářské stránky výhoda, nebo ne.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122396 Verze : 0
to Fantan :


Môžeš upresniť názov fota,o ktorom si myslíš,že je "oštetkovaný" ? Rekonštrukcia camo z čb fotiek je veľmi záludná...
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122400 Verze : 0
To Brano: No Fantan asi myslel ten barevny bokorys s nazvem Ferdinand%2520Hiver_6960.jpg, ktery ma Dunkel Gelb barvu a pres ni je dost neumele nastetkovana bila barva.


JInak osobne si myslim, ze nemuzeme nikdy vyloucit existenci neceho nestandardniho, protoze posadky si to proste upravovali podle svych momentalnich potreba a kdyz je chytnul v Rusku snih a mraz, tak je mozne, ze proste pouzili to, co nasli.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122427 Verze : 0
No moj nazor je ze nejako ich museli maskovat ked ich zastihol prvy sneh takze na to mohlo bit pouzite pravdepodobne vapno tak ako som to tu na fore videl mozem to teda bez obav pouzit na mojho Ferda .Mam rad zajimave kamuflaze,raritky.No problem bude to obhajit,nejakym fotom,ze?
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122428 Verze : 0

Citace - Paiper :

No moj nazor je ze nejako ich museli maskovat ked ich zastihol prvy sneh takze na to mohlo bit pouzite pravdepodobne vapno tak ako som to tu na fore videl mozem to teda bez obav pouzit na mojho Ferda .Mam rad zajimave kamuflaze,raritky.No problem bude to obhajit,nejakym fotom,ze?



Púšťaš sa na veľmi tenký ľad...radšej zvoľ inú camo.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122430 Verze : 0

Citace - von Fenstein :

To Brano: No Fantan asi myslel ten barevny bokorys s nazvem Ferdinand%2520Hiver_6960.jpg, ktery ma Dunkel Gelb barvu a pres ni je dost neumele nastetkovana bila barva.



Aha...myslel som reálne foto.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122431 Verze : 0
No to sa vskutku nenajde nikde nijake foto?alebo nedaj bože niekto kto v tom bojoval.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122559 Verze : 0
Paiper : Je to márna snaha...skúšal som sa opýtať i na axise,ale nula bodov.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122598 Verze : 0
Tak to je smola asi ziaden inystroj ja tak slabo nafoteny alebo je to smola ze nikto nejavyl nejaky zaujem o tento stroj ho nafotit tesne pri prvom snehu.No nič tak buem misiet sa vratit k KURSKEMU OBLUKU.A tak som chcel mat peknu raritku,ale je zaujimave že na jednej nemeckej modelarskej vystave ho tam mali dvaja modelari celeho v bielom a bol to ferdinand,nie elefant to som si overil tak potom ako?
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122670 Verze : 0
Hele to co si někdo udělá na soutěž není žádné vodítko Sad dokonce to není jistota ani když to vyjde jako KRESBA v nějakém časáku (zvlášť ty starší si na přesnost moc nehrály) pokud si chceš postavit reálný stroj pak se v podstatě jiný podklad než fotka vzít nedá. A mezi námi, pokud budu vědět že mašina má jít do dílem tak se asi se zimní kamufláží moc trápit nebudu, ostatně spousta vozidel ji prostě nenesla. Předstatva že jak začala zima všichni se chopili štětky a začali natírat je dost mimo (ostatně to ani nejde, zkus něco natřít, třeba vápnem, za mrazu Smile ) Ono to s tou zimní kamufláží není tak jednoduché jak si mnohdy představujeme, autorovi se to snadno napíše že v zimě se vozidla natřela vápnem (nebo hlinkou) ale to jde jen pokud je teplota někde nad bodem mrazu nebo to vozidlo máš někde v dílně, jinak musíš použít něco jiného (proto se užívalo k maskování třeba látky, nátěry křídou a podobně). Prostě teorie vymyšlená doma v teple v reálu nemusí moc fungovat Smile
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122672 Verze : 0
Jeste zpet k tomu problemu zimni kamuflaze Ferdinanda, nedavno jsem si vzpomnel (diky memu oblibenemu tematu SS), ze v divizi Das Reich pouzivali zmini kamuflaz u svych Ferdinandu. Zminka o tom byla tusim v knize venovane tankovym formacim SS neco jako Fog over panzers nebo tak nejak. All in all dneska sem stravil dlouhou dobu na netu a podarilo se mi najit, jak barevne schema Das Reich tak take udajne fotgrafie mapujici tuto zimni kamuflaz ....


Takze sami posudte. Zejmena u fotografi Fer 11 je videt, ze zeme je zmrzla a v pozadi fotografie je videt i snih.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122958 Verze : 0
Ferdinandy neboli nikdy vo výzbroji Das Reich...maximálne sa mohli ocitnúť,ako podpora Das Reich v podobe nejakej Kampfgruppe pri bojoch o Charkov.
To foto je foto fungloviek z továrenského dvora.Nástrek je celožltý a terén,po ktorom idú je cesta z dlažobných kociek.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122984 Verze : 0
Bitaxe má nepochybně pravdu, zejména ruské zimy asi neumožňovaly v nejprudších mrazech použít štětku s vápnem-já to taky netvrdil, jen nahodil jako jednu z možností. Třeba to za trest pomalovávali křídou - co já vím, já tam nebyl! Very Happy
Brano, já myslel, že ty bokorysy jsou poměrně solidní zdroj info, byť to nejsou orig. fota z fronty.
Myslím, že není náhodou, že jak ten bílou barvou oštětkovanej Ferdinand%2520Hiver_6960.jpg, tak nakonec i ta kamufláž Das Reich jsou jediné a navíc oba bokorysy, na kterých je to štětkování vidět - na tom původním, co sem vložil von Fenstein to není tak zřejmé, ale když se to trochu upraví, hned je to vidět líp! Very Happy
Není vylouč., že jich bylo tak málo, že to zabílení bylo rekonstruováno až následně podle vzpomínek pamětníků. Shocked
Ferdinand pomoc! - Na původně vloženém bokorysu to nebylo tak patrno, proto jsem to trochu zvýraznil - nepoužít jako podklad!

Na původně vloženém bokorysu to nebylo tak patrno, proto jsem to trochu zvýraznil - nepoužít jako podklad!
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#122992 Verze : 0
fotka kterou vložil vF mi tedy nepřipadá vůbec jako zimní, les v pozadí má listy (i tam kde jsou břízy je temný) a to co je vidět vpravo za pásem není sníh ale kmen (zřejmě březový) podle všeho je to fotka někdy z léta ne ze zimy. Zbarvení je úplně normální tedy žluté.
O tom co se dá namalovat se vzhledem k tomu že jsem pomáhal některé rekonstrukce vytvářet nemá cenu bavit. Papír snese cokoli, klidně i Ferdinanda z tichomoří Smile
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123004 Verze : 0
To von Fenstein
Vrele vdaka takze mozem veselo do jesennej dio aj s posadkou,chcem tam pouzit dragon tusim cislo 6016.A to ze je to Das Raich tak s toho mam radost pretoze vetsinou robim len tuto diviziu.Nevies kde mali symboly druhej SS vyznacene?Ja si myslim ze asi ako na tigroch,co si myslis?
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123134 Verze : 0
To by ma zaujimalo ci su nazive nejaky pametnici ci nie ,alebo odkial sa brali tieto obrazky,a ine informacie o zimnej kamo na Ferdinanda.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123135 Verze : 0
to Peiper nechci ti brát iluze Smile ale služba těch cca 90 vyrobených vozidel je celkem solidně zmapována, a (bohužel pro tebe) nesloužili u žádné divize SS. Byly přiděleny dvěma praporům těžkých stihačů tanků s čísly 653 a 654 šlo ovšem o armádní jednotky. Jak už psal Brano informace od vF o jejich službě u SS je mylná. Tyto prapory byly přidělovány jako posilový prostředek i SS divizím ale šlo o jednotky WH. Prapor 654 byl v srpnu převelen na západ a před tím svá vozidla předal 653 praporu, ten se na východě zdržel až někdy do listopadu 1943 kdy byl přesunut rovněž zpět do říše a vozidla byla modernizována.
Mimochodem o "věrohodnosti" malůvky svědčí i to že vozidlo na fotce nemá ochranu uchycení kaonu, malíř si ho ale přimyslel a namaloval Smile
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123136 Verze : 0
To bitaxe
Nuz co tak musim robit,, Kursky obluk ,,mozem ho skombinovat s Tigrom s druhej SS? Asi hej nuze uz len vybrat kamuflaz.Ale aj tak vrele dik.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123138 Verze : 0
Asi vás nepoteším, ale sporná fotka údajne bieleho stroja bez ochrany 88čky je v skutočnosti foto čisto nového stroja nastriekaného základnou pieskovou. Túto informáciu mám z ústneho podania. Potvrdzuje ju fakt, že stroj, ako už bolo spomenuté nenesie ochranu dela, má úplne nové nepoškodené blatníky, predpisovo umiestnený kríž a na blatníkoch predpisovo umiestnené náhradné články pásov.


Neviem, ale existuje možnosť že fámy s bielou zimnou kamuflážou dopomohla rozšíriť firam Italery, prvý výrobca tochto modelu v mierke 1/35, ktorá zimnú kamufláž ponúkala. Tiež som na to naletel a teraz mám doma jedného bieleho "slona" Confused
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123141 Verze : 0
Ja neviem...aj ma niekto číta ? Confused
Áno ?
V tom prípade nechápem zamyslenia sa nad nejakou SS divíziou.Paiper,jedna rada...skôr než začneš ničiť model nahodením znakov Das Reich,tak si trochu naštuduj históriu predlohy kitu,ktorý chceš postaviť.


to Aranai : Tvoj "Elefant" je stroj po rekonštrukcii,tudíž sa ťa táto "biela" polemika netýka....biely Elefant nieje nezmysel.Hoci neviem,nakoľko tvoj model odpovedá skutočnosti.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123169 Verze : 0
2 brano : Odpovedá skutočnosti natoľko, nakoľko možno považovať firmu Italery za serióznu pri zostavovaní kamufláží Smile
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123347 Verze : 0
Aha, tak jsem se asi spatne vyjadril Wink NO melo to byt mysleno, jak zminil Brano nevzpominam si na cislo jednotky, ale vim, ze SS Reich byl po nejakou dobu posilen o Ferdinandy. Celkem tak uz rozsirili dost zajimavou skladbu vozoveho parku Das Reich v te dobe.


Pokud vim, tak autor zminuje v knize prave, ze bila byla nahozena dost provizorne pouze nekterymi osadkami a v polnich podminkach, proto by podle me mohl nakres odpovidat, protoze jak uz Fantan udelal, je to proste nahozena barva (popr. neco jineho) na dunkelgelb. A jak rikam, pokud existuji ustni svedectvi lidi, proc vse dokladat fotografii ??


Jinak to foto jsem ted prozkoumal, podle me to, co je v predni casti Ferdinanda neni kmen, ale snih, popr. neco co tak vypada ...
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123527 Verze : 0
to vF proč dokládat fotografií to co pamětníci vypráví ? To je celkem jednoduché, protože paměť je věc velmi ošidná a to co pamětníci vypráví je spíš o tom co si myslí že bylo než to co bylo reálně. Kdysi když jsem ještě s kolegy dělal do "letecké archeologie" jsem na to narazil mnohokrát, třeba jeden sestřelený letec pohřbený u nás byl podle pamětníků kteří byli "u toho" když ho pohřbívali jednoznačně černoch (to že zkomolili jméno je další) po nějaké době se nám z USA povedlo sehnat přesnější inrformace, na fotce je to nejen běloch ale dokonce blonďák Smile takže se nediv že na vzpomínky pamětníků se moc spoléhat nedá. To že se technika maskovala na bílo si pamatují, ale jestli tahle konkrétní to už ne (takže se maskovala všechna) Ostatně mohu ti potvrdit že já už si taky krom věžového čísla nepamatuju nic o tanku se kterým jsem na vojně nějaký čas jezdil, a to jestli byl natřen smytelnou kamufláží (u nás se to občas dělalo) to už vůbec nevím, zato si pamatuju spoustu jiných věcí Smile třeba jak jsme stříleli na prasata Smile. Proto pamětníkům věřím pokud vidím fotku, pokud ne radši si postavím něco co opravdu existovalo.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123531 Verze : 0
Pre vF :


Funglovky.....to biele v pozadí je pravdepodobne kmeň brezy.
URL : https://www.valka.cz/Ferdinand-pomoc-t33586#123563 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více