Pěchotní srub MO-S 4 "U Šedé vily"

Pěchotní srub MO-S 4 "U šedé vily"


Poněkud neobvyklý jednopodlažní pěchotní srub ve III. stupni odolnosti. V tomto 1. stavebním podúseku (podúsek Bohumín) linie úseku MO, který se nachází mezi řekami Olší a Odrou, byly objekty až na výjimky stavěny jako jednopodlažní (bez týlového patra), neboť zde hrozily časté záplavy. (v době od 13. do 18. září 1937, kdy už byly zdejší objekty zpravidla dobudovány, k takovým záplavám na řece Odře skutečně došlo).


Srub byl vybaven v pravé střelecké místnosti dvěma střílnami pro samostatný těžký kulomet (zbraň D) a jednou střílnou pro samostatný protitankový kanon vz. 36 (zbraň Q). V levé střelecké místnosti pak pouze střílnou pro protitankový kanon vz. 36.
Na obou křídlech srubu byly pěchotní zvony vybavené jedním lehkým kulometem, mezi nimi pak na straně směrem k nepříteli ještě dvě kopule pro těžký kulomet respektive dvojiče těžkých kulometů.


Srub stojí hned vedle cesty z Bohumína do Starého Bohumína po pravé straně na konci Bohumína. Dnes je u něj dětské hřiště, vstup do objektu tedy není možný. Zához je zachován, vede na něj dokonce v trávě vyježděná cesta.


Fotky srubu zde
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-4-U-Sede-vily-t33754#123161 Verze : 0
V současné době je objekt v péči (od roku 2002) KVH Bohumín, který provádí jeho rekonstrukci. S objektem se plánuje jako s muzeem bohumínska, čs. opevnění a současné armády. Srub je momentálně přístupný jen některé dny.
Pěchotní srub MO-S 4 U Šedé vily - A pohled na pravý bok - zde je vidět že u objetku je hřiště, místo po vyrvaném zvonu bylo pouze zaslepeno diamantový příkop, je zasypán a místy sahá zemina až k jedné ze střílen.

A pohled na pravý bok - zde je vidět že u objetku je hřiště, místo po vyrvaném zvonu bylo pouze zaslepeno diamantový příkop, je zasypán a místy sahá zemina až k jedné ze střílen.
Pěchotní srub MO-S 4 U Šedé vily - Pohled na ˇčelní část - s vchodem a s obrannými střílnami.

Pohled na ˇčelní" část - s vchodem a s obrannými střílnami.
Pěchotní srub MO-S 4 U Šedé vily - Pohled na objekt S-4 od cesty (z čelního pohledu levá část) je znát že zvon byl vyrván nicméně zde provizorní oprava (ta byla provedena zřejmě v době užívání srubu jako skladu).

Pohled na objekt S-4 od cesty (z čelního pohledu levá část) je znát že zvon byl vyrván nicméně zde provizorní oprava (ta byla provedena zřejmě v době užívání srubu jako skladu).
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-4-U-Sede-vily-t33754#123170 Verze : 0
Nutno doplnit, že tento objekt je spolu s T-S 44 jediným samostatným objektem na našem opevnění se 4 "věžemi", tedy zvony či kopulemi.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-4-U-Sede-vily-t33754#123819 Verze : 0
Evidenční číslo ŘOP MO-S 4
Výzbroj vlevo-beton Q
Krycí název U šedé vily
Výzbroj vlevo-pancíř ZN 3-3
Stavební podúsek 1./II. Bohumín
Výzbroj vpravo-beton Q, D, D
Odolnost III
Výzbroj vpravo-pancíř ZN 3-3
Tvrz -
Čelní výzbroj-beton -
Osádka 45
Čelní výzbroj-pancíř KM 5-1, KD 5-2
Objem betonu 2 702
Pomocné střílny N 4
Průměrná pevnost zkušeb.kostek452 kg/cm2
Granátově skluzy 4
Datum výkresu 1935
Vytržené střílny hl. zbraní 2
Datum betonáže 15.-23.6.1936
Zvony osazené/vytržené 4/4
Cena objektu bez vybavení
Levá intervalová překážka PÚV + A
Studna (hloubka) K 7,06
Pravá intervalová překážka PÚV + A
Lomení objektu -
Obvodová překážka typ A
Poloha objektu (GPS)
Nadmořská výška (m.n.m.) 200,01

URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-4-U-Sede-vily-t33754#147042 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více