1944-výsadkář

Příslušník 1.Polské Samostatné Výsadkové Brigády ve Velké Británii.
Vojín,příslušník kluzákové pěchoty ve funkci cyklospojky.
Jeho uniforma je typická ústroj výsadkáře-battledress(kalhoty jsou v provedení vydávaném jen výsadkářům),Denison Smock 1st.pattern,ocelová přílba Mk.III s maskovací síťkou. Baret šedomodré barvy vyčnívá z kapsy bundy. Přez bundu má výstroj(patt.37) složenou z opasku,sumek a "malé polní",ta je na samostatných "L" popruzích umístěna na zádech. Vyzbrojen je samopalem(automatickou karabinou) STEN Mk.III a bojovým nožem FS. umístěným v pouzdře ve vnějším švu pravé nohavice.
Za povšimnutí stojí doplněk výstroje v podobě velké lopaty zasunuté pod výstrojí na zádech. Běžná polní lopatka(v pravém slova smyslu skládací krumpáček) měla poněkud spornou užitnou hodnotu a tak její náhrada lopatou byla častá.
U boku vede skládací jízdní kolo BSA používané především výsadkáři.
URL : https://www.valka.cz/1944-vysadkar-t34537#125508 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více