Narvik - Donald Macintyre

Diskuse

Narvik - Donald Macintyre


Vydala Mladá fronta
Edícia Archiv


Túto knižku som čítal asi pred rokom a musím uznať,že som z nej mal po jej dočítaní velmi dobrý pocit. Ked som bol nedávno knižnici a zbadal som ju v regáli,hned som si spomenul,aké to bolo super počteníčko,takže som ju požičal znova a opäť som ju prelúskal,čo sa mi stáva len u fakt málo kníh,aby som ich čítal dva krát v tak krátkom časovom rozmedzí.
Celou náplňou knihy sú boje Nemcov proti Nórskym a expedičným Britským vojskám na Nórskom území. Úvod patrí popisu udalostí,ktoré priviedli Hitlera k myšlienke obsadiť Nórsko a zabezpečiť si tak prísun železnej rudy. Súčasne sú opísané prípravy Britov na preventívne obsadenie Nórska,aby ho skôr neobsadili Nemci.
Kedže aj Nemci aj Briti sa chystali uskutočniť v podstate podobné operácie s tým istým cielom (obsadiť Nórsko) a v pomerne tom istom čase je isté,že o rôzne nečakané prekvapenia a zvraty na oboch stranách nebude núdza. Také bolo vlastne celé Nórske ťaženie, v niektorých momentoch chaotické a s dosť nečakanými udalosťami.
Kniha však nepopisuje len boje v samotnom Narviku ale takmer celé Nórske ťaženie. Sú tu popísané námorné bitky, Nemecké a Britské námorné výsadaky, nálety bombardérov na vojnové lode,ústupy. O nórskom ťažení pokial viem nie je príliš vela kníh takže ani nie je moc velká konkurencia ale kniha od Macintyra je myslím celkom v pohode Smile
O tom,že kniha je zaujímavá aj pre úplného laika z histórie svedčí,že môj známy,ktorý o druhej svetovej nevie nič, túto knihu celú prečítal a dokonca ju tak prežíval,že na pár dní ho začala Druhá svetová zaujímať Very Happy
Takže odporúčam ako knihu o Nórskom ťažení a tiež ako ukážku,aké všetky možné omyly sa môžu počas vojny stať.
Ide o staršiu knihu, vydanú roku 1989. či vyšlo aj novšie vydanie netuším,ale pôvodné vydanie z roku 89 nájdete iste v každej mestkej knižnici.
URL : https://www.valka.cz/Narvik-Donald-Macintyre-t35030#127557 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více