CZE - VŠV (velitelsko-štábní vozidla)

VŠV


Velitelsko štábní vozidla VŠV-1p, VŠV-2p, VŠV-3p a VŠV-4p zajišťují tyto funkce:
- velení a řízení vojsk v různých podmínkách vedení bojové činnosti při podstatném zkrácení doby trvání rozhodovacího procesu
- automatizovanou podporu pro koordinaci činností při vedení operací, monitorování a dohledu nad průběhem operací
- včasný sběr, zpracování a výměnu informací, které jsou rozhodující pro práci velitelů, zpracování požadovaných přehledů, výpočtů, grafických i textových dokumentů potřebných na podporu rozhodovacího procesu velitele a štábu
- digitální a analogové spojení s nadřízeným, podřízenými a součinnostními složkami, příjem, zpracování, automatický nebo poloautomatický přenos zpráv a datových informací v radiových sítích mezi jednotlivými orgány a stupni velení



Pro první etapu (rok 2005) pořizování vozidel řady VŠV byla vyčleněna částka 144 998 973 Kč, v rámci druhé etapy (roky 2006 - 2008) byly nakoupeny prostředky za sumu 163 999 850 Kč.



VŠV-1p
VŠV-1p je operační pracoviště brigádního typu určené pro přípravu a řízení boje na operačně taktickém stupni na jednotlivých mobilních místech velení od stupně brigáda a výš; prioritním úkolem pracoviště je zabezpečení informačních a komunikačních požadavků velitele a štábu a zpracování základních dokumentů pro rozhodnutí velitele.



VŠV-2p
VŠV-2p představuje řídící a informační pracoviště určené pro přípravu a řízení boje na jednotlivých mobilních místech velení od stupně brigáda a výš. Je součástí modulu plánování a řízení boje. Pracoviště se využívá pro zpracování základních plánovacích, řídících a informačních dokumentů na podporu rozhodovacího procesu i k vlastnímu řízení bojové činnosti; interaktivní tabule s datovým projektorem umožňuje grafické zobrazení bojové situace, přípravu, zobrazení a případný tisk jednotlivých variant rozhodnutí a dalších dokumentů; pracoviště funguje zároveň jako záloha datových souborů při možném vyřazení operačního stanoviště.



VŠV-3p
VŠV-3p je štábní pracoviště brigádního typu určené pro přípravu a řízení boje na jednotlivých mobilních místech velení od stupně brigáda a výš. Zástavba a vybavení vozidel umožňuje vytvoření až 4 pracovních míst podle rozhodnutí velitele. VŠV-3p je určeno pro nepřetržitý 24hodinový provoz s nominálními parametry i za nepříznivých klimatických vlivů. Při dodržení provozních podmínek mohou na jednotlivých pracovištích pracovat bojové směny maximálně 6 hodin v jedné směně. Pracoviště je určeno pro vykonávání běžných štábních prací na podporu rozhodovacího procesu velitele, pro sběr zpráv a informací, jejich zpracování a předání uvnitř štábu i mimo něj; zabezpečuje zpracování a distribuci základních bojových dokumentů nadřízenému, podřízeným a součinnostním složkám.



VŠV-4p
VŠV-4p je provozovna systému integrované správy a řízení. Je součástí modulu (střediska) komunikační a informační podpory na mobilních místech velení vševojskové brigády (brigádního úkolového uskupení). Je určena pro inicializaci, operativní řízení a dohled provozoven polního komunikačního systému a pro řízení a dohled informačních systémů provozovaných v rámci operačně-taktického systému velení a řízení pozemních sil.





Provozovny VŠV jsou zabudovány do typizované kontejnerové střední skříňové karosérie typu B (KSSK-B) přepravované na vozidle Tatra 815-26WR45 17 255 4x4.1/11T ve variantě nosič kontejnerové střední skříňové karosérie (NKSSK).
URL : https://www.valka.cz/CZE-VSV-velitelsko-stabni-vozidla-t35072#127769 Verze : 0

Citace :

7. 12. 2005


Velitelsko-štábní vozidla byla předána AČR

V úterý 6. prosince 2005 předal ředitel LOM PRAHA s.p. Libor Šťastný společně s ředitelem odštěpného závodu VTÚL a PVO Radkem Orsákem veliteli 4. brigády rychlého nasazení plukovníku Aleši Opatovi poslední tři z patnácti kusů velitelsko-štábních vozidel vyrobených pro pozemní síly AČR.


Slavnostního předání se zúčastnili náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Pavel Štefka, František Nečas z Odboru obrany a bezpečnosti Úřadu vlády ČR a další představitelé Ministerstva obrany a AČR.


Vozidla jsou určena pro záložní a hlavní místa velení brigádního úkolového uskupení. Jejich vybavení umožňuje monitorování bojiště, vyhodnocení dat a zkrácení rozhodovacích procesů velitelů. Zařízení je účelně propojeno s dalšími systémy velení a řízení a stává se tak jedním z významných prvků integrovaného komunikačního systému.



Zdroj: Hana Pustelníková, LOM Praha via MO ČR
URL : https://www.valka.cz/CZE-VSV-velitelsko-stabni-vozidla-t35072#140651 Verze : 0
...
CZE - VŠV (velitelsko-štábní vozidla) - (VTÚLaPVO)

(VTÚLaPVO)
URL : https://www.valka.cz/CZE-VSV-velitelsko-stabni-vozidla-t35072#142787 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více