Smrť sa volá Engelchen - Ladislav Mňačko

Diskuse

Velice poutavý a drsně realistický příběh o posledních dnech partyzánského oddílu, operujícího na jaře 1945 va Beskydsku. Autor ich-formou popisuje tvrdý život partyzánů na horských kopanicích, nechybí ani milostné téma lásky hlavního hrdiny k tajemné ženě, stýkající se s německými oficíry a hodnostáři. Kromě toho, že je kniha špičková po stránce čtivosti, je i napsána podle skutečných událostí (smrt velitele oddílu při zkoušce ukořistěného Panzerfaustu, osobní účast Skorzenyho při protipartyzánských akcích na Zlínsku ...) Vrcholy knihy jsou nepochybně v popisu vypálení kopanice Ploština za podporu partyzánů (v knize ale není, že toto provedli slovenští příslušníci SS-batallionu Edelweiss) a poslední, v podstatě sebevražedná akce partyzánů, kteří na sebe upoutali přesilu německého sonderkomanda, aby jej odlákali z prostoru postupu sovětských vojsk a tak jim umožnili přejít bez komplikací Beskydy.
Tato kniha byla v 60. letech i zfilmována (v hlavní roli Jan Kačer), ale film kvality knihy nedosahuje ani zpoloviny. Vřele doporučuji všem !
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129629 Verze : 0
Kniha je čtivá, ale člověk musí dost ovládat "city", když čte narážky na to, kdeže je ta slavná prvorepubliková armáda, když po lesích létají děti a komunisté-jediní bojující antifašisté. Což není tak docela pravda a hlavně nějak se vytratilo, že organizace bývalých důstojníků typu ON vedly odboj v době, kdy si komunisté a nacisté pomáhali v ovládnutí světa (o negativním vlivu na morálku lidí v PBuM při poslechu zpráv o uzavření paktu Ribbentrop-Molotov samozřejmě ani slovo) a že při tom tyto organizace značně vykrvácely.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129634 Verze : 0
Myslím že knížka patří k tomu nejlepšímu co bylo tehdy na tohle téma napsáno, je samozřejmě poplatná době vzniku (tehdy by knížka kde by nebyla strana vůdčí silou asi nevyšla) a nemůžeme se na ní dívat jako na historickou knihu, i když vychází z reálných dějů. Ve své době to byla první knížka která popisovala partyzány jako lidi tedy i se všemi chybami (na Ploštinu němce přivede jeden ze zrádců) to že v oddílu bojují i němci, partyzáni se chovají jako lidé tedy i s různými milostnými zápletkami s místními ženami (myslím že jde o Jožku, jednu místní dívku) Velitel (Nikolaj) je ve chvíli kdy si hraje s panzerfaustem právě ve stavu ne zcela střízlivém. Prostě to prolomilo strnlost příběhů jak je předkládala sovětská literatura - tam byli partyzáni bezpohlavní jedinci milující jen Stalina a Sovětský svaz Smile
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129648 Verze : 0
JJ, ta kniha si drží svůj význam, jen je třeba upozornit i na její negativnější stránku - poplatnost Smile Jde jen o mou doplňující reakci na slova "napsána podle skutečných událostí". Ono se jich to drží v hrubých rysech. Jinak je tam dost odchylek a nepřesností. Nedávno o tom běžel i dokument (tedy dokument byl o Werneru Tutterovi - to se ale věci prakticky bezprostředně týká).
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129653 Verze : 0
Samozřejmě, kniha je jen "uměleckou licencí" ne popisem historie, to by asi ani v době jejího vzniku nešlo.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129659 Verze : 0
Oni tie filmy podľa knihy boli natočené dva, jeden slovenský a jeden český, bohužiaľ slovenský som zatiaľ nemal možnosť si nahrať, ale to že knihe sa nerovná ani jeden je pravda. Myslím že tá kniha dosť prekonala svoju dobu ako tu už písal Robot, napr. aj taký partizánsky súd a následný rýchly trest bol pre mňa ako puberťáka ktorý dovtedy odrastal na dielach typu "V Koveľských lesoch", "Kapitán Nálepka" a pod. dosť drsný "zážitok". K tým dokumentom, okrem "Smrt si říká Tutter" bol ešte priamo o Ploštine "Ploština - krvavá paseka". Tam sa dokonca veľmi otvorene hovorí o tom ako po smrti prvého veliteľa (Nikolaj - panzerfaust) veľmi upadla morálka a že za to že samotu vypálili môžu partizáni, lebo odišli a usadlosť nebránili, aj keď vedeli že Nemci už o nich a ich úkryte vedia. Dokonca podľa dokumentu Machú, konfident Gestapa bol po vojne v službách ŠtB.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129673 Verze : 0
Konkrétne túto knihu som nečítal ale po vašich komentároch si ju požičiam hned ako sprovoznia knižnicu Smile Ale z pohladu na bývalý režím je dobrá kniha od Mňačka "Ako chutí smrť",kde dosť kritizuje celý systém,hlavne vedúcich činitelov. Písal to v dobe ked už dosť tratil ilúzie o komunizme,preto boli s vydaním aj značné problémy a bola z toho tiež dosť aféra.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129675 Verze : 0
Ta kniha se jmenuje "Jak chutná moc / Ako chutí moc" Smile
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129682 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Ta kniha se jmenuje "Jak chutná moc / Ako chutí moc" Smile



Jasné Smile Dík,som sa sekol,to je tak ked človek myslí na 10 vecí naraz Wink
Skutočne sa to volá Ako chutí moc. Shocked Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129699 Verze : 0
Díky za reakce, myslím, že se shodneme v tom, že skutečně kniha odráží dobu, kdy ji autor psal, tedy že ani nemohla být stoprocentně realistická, jinak by možná v šuplíku ležela ještě dneska. Každopádně to ale byla první alespoň zčásti realistická kniha, která z partyzánů sundávala romanticko-ideologický nános a představovala je jací opravdu byli a také jaký byl jejich život. Vzpomínám si, že jsem tu knihu četl poprvé ještě v dobách normalizace, kdy byla ještě na indexu, a byla pro mne šokem. Shltal jsem ji naráz a od té doby se k ní velice rád vracím, zvláště po zjištění, že autor ve většině věcí nefabuloval, ale snažil se držet faktů (viz Roman Cílek - Ploština).
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129825 Verze : 0
to Gerry i já ji četl už za normalizace (vyšla někdy koncem šedesátých let docela normálně) a dodnes ji někde v knihovně mám. V té době spolu se Škvoreckého "Zbabělci" a Jánského "Nebeskými jezdci" patřila k tomu nejlepšímu co se o válce u nás napsalo. Myslím že přes určitý ideologický balast k tomu patří dodnes.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129832 Verze : 0
Ja mám vydanie z konca 80. rokov. A ešte jedna Mňačkova kniha je dobrá, sú to poviedky, teraz si nespomeniem, musím prehrabať knižnicu. Takisto tam rieši problémy vtedajšej spoločnosti tak, že sa čudujem že vtedy vôbec vyšla.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129934 Verze : 0
Ony i za bolševika byly chvilky kdy se vydávaly knížky o kterých se o pár let později ani nesnilo jedna taková doba byla ve druhé půli šedesátých let (tak 65 - 68) spíš před "jarem" tehdy vyšla spousta knížek které se pak z knihoven vyřaďovali, paradoxem bylo že v armádě se v knihovnách nevyřadili (zas tam nebyl švejk) a na vojně jsem v půlce sedmdesátých let četl věci že se o nich v civilu nikomu ani nezdálo Smile . Prostě to nebylo tak černobílé jakse to někdy zdá z vyprávění pamětníků.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#129940 Verze : 0
tiez som cital tuto Mnackovu knihu,mam jej vydanie z.r.1964 myslim ze dost autenticky opisuje osudy partizanov a ludi na kopaniciach,hlavne unik lesom pred jagdkomandom,alebo nikolajova neodborna manipulacia s panzerfaustom a podobne ale kniha je to myslim ze vynikajuca,videl som aj film ale to bol slaby odvar proti filmu.
URL : https://www.valka.cz/Smrt-sa-vola-Engelchen-Ladislav-Mnacko-t35314#343192 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více