Porik (Bazil), Vasilij Vasiljevič

Porik, Vasiliy Vasil'yevich
Василий Васильевич Порик
Lejtenant Vasilij V. Porik (Bazil) – příslušník francouzského Hnutí odporu, velitel partyzánského oddílu v severní Francii

(1920 – 1944)


Hrdina Sovětského svazu

Narodil se 17. února 1920 ve vsi Solomirka ve Vinické oblasti na Ukrajině.Pocházel z rolnické rodiny a v roce 1939 dokončil zemědělskou průmyslovku. Poté vstoupil do Rudé armády a stal se posluchačem Charkovského vojenského pěchotního učiliště. V roce 1941 školu úspěšně absolvoval a byl vyřazen jako poručík.

Na počátku války byl Vasilij zařazen k 6. armádě Jihozápadního frontu, která byla obklíčena a z velké části poté padla do německého zajetí. Byl mezi nimi i lejtěnant Porik, který byl spolu s mnohými dalšími v létě 1942 převezen do zajateckého tábora Boumont v provincii Artois v severní Francii. Zde se aktivně zapojil do činnosti táborového odboje a zorganizoval útěk skupiny ruských zajatců. Ti se pak přidali k francouzskému hnutí odporu a založili partyzánskou skupinu pod Porikovým vedením. Skupina podnikala od července 1943 proti okupantům na francouzském území diverzní akce. Při jedné z nich byl velitel raněn a zajat, ale opět se mu podařilo uprchnout. V čele partyzánů pak vykolejil dva vojenské vlakové ešalony s municí a zlikvidoval kolonu německých vozidel s dvěma sty vojáky. Lejtěnant „Bazil“, jak ho nazývali Francouzi, rovněž zorganizoval úspěšný přepad tábora v Boumontu, při kterém bylo osvobozeno na tři tisíce sovětských válečných zajatců.

V dubnu 1944 se Vasilij Porik stal členem nově vytvořeného Ústředního výboru sovětských válečných zajatců ve Francii. Při plnění bojového úkolu u Arrasu padl lejtenant " Bazil" 22. června 1944 do léčky gestapa a byl nacisty zastřelen. Nedaleko od místa, kde zahynul byl poté pohřben.

Osud "lejtenanta Bazila" byl dlouhou dobu neznámý, neboť jako každý zajatec byl v SSSR považován za zrádce a zbabělce. Teprve v roce 1964, kdy mu francouzská vláda posmrtně udělila titul Národního hrdiny Francie, pospíšila si i sovětská vláda a dodatečně udělila lejtenantu V. V. Porikovi 21. července 1964 titul Hrdina SSSR in memoriam. Jméno hrdiny bylo vyryto na zeď Arraské pevnosti vedle jmen jiných hrdinů francouzského Hnutí odporu. Jeho rodná vesnice byla přejmenována na Porikovo a ulice v několika ukrajinských městech, včetně Kyjeva, nesou dnes jeho jméno.

V roce 1970 vznikl na motivy jeho příběhu dvoudílný film Узники Бомона.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Porik-Bazil-Vasilij-Vasiljevic-t35733#132372 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více