Pomoc pri identifikácii jednotky

Diskuse

Prosím o pomoc pri identifikácii jednotky-divízie SS. Táto divízia dostala posili z výcvikového priestoru Benešov a pôsobila koncom októbra 1944 v Maďarsku. Do bojov mala byť nasadená pri meste Szolnok, prípadne Kečkemet koncom októbra. Viete niekto niečo viac?
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-pri-identifikacii-jednotky-t36218#135345 Verze : 0
Musele to byt jednotky ktore mali dostat Budapest z obklucenia.
13. Panzerdivision,
60.Panzergrenadierdivision 'Feldherrnhalle',
8. SS-Kavalleriedivision 'Florian Geyer',
22. SS-Kavalleriedivision 'Maria Theresia'
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-pri-identifikacii-jednotky-t36218#242297 Verze : 0
Je nesmyslem že by se v říjnu (oktober) jednalo o "jednotky ktore mali dostat Budapest z obklucenia" v té době bylo do obklíčení Budapešti ještě 2 měsíce (za pevnost byla vyhlášena 23. prosince a zcela obklíčena byla až 26.12.). V případě bojů v říjnu u Szolnoku a Kecskemetu šlo o jednotky šlo o jednotky Heeresgrupe süd (konkrétně 3. armáda), na kterou počátkem října zaútočil 2. Ukrajinský front, v její sestavě se nacházela 4. SS PzGr division, v záloze byla na počátku října ještě divize FHH (ta ale není SS) a 8 SS kavalerie division. Později v průběhu bojů se jednotky přesunovaly a do bojů se zapojovaly i různé ad hoc vytvořené jednotky, do 1.11. kdy padnul Kecskemet, ale žádné další větší jednotky SS v oblasti nebyly využity, bojovaly zde jednotky maďarské 3, armády a německé jednotky WH.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-pri-identifikacii-jednotky-t36218#242303 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více