Pěchotní srub MO-S 16 "Rozcestí"

Pěchotní srub MO-S 16 "Rozcestí"


Tento oboustranný, dvoupodlažní pěchotní srub byl vybetonován v III. třídě odolnosti ve dnech 30. listopadu až 7. prosince 1936. Pevnost zkušebních kostek po 28 dnech 486 kg/cm².
Osazen 2x pěchotním zvonem s LK vz. 26 a kulometnou otoučnou věží
Levá střelecká místnost:
zbraň "L1" (4cm pevnostní kanon vz. 36 spražený s TK v. 37(35) ) a zbraň "M" (dvojče TK vz. 37 (35) )
Pravá střelecká místnost:
zbraň "L1" (4cm pevnostní kanon vz. 36 spražený s TK v. 37(35) ) a zbraň "M" (dvojče TK vz. 37 (35) )
Pro ochranu střílen a vchodu 4x LK vz. 26


URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-16-Rozcesti-t36996#138755 Verze : 0
Na opevňování ostravska měli značný vliv Francoužští poradci, kteří původně navrhovali opevněnit ostravsko podle vzoru Maginitovi linie, která se skládáze systému malých pěchotních a velkých dělostřeleckých tvrzí, ale tobylo moc nákladné a tak se Čeští projektanti vydali svoji cestou a vymysleli levnější variantu a to samostatný pěchotní srub s kulometnou věží OR a jedním z nich je i MO-S 16 "U rozcestí".


Objekt byl vybetonován ve dnech 30.11.-7.12.1936 v nejvyšším III. stupni odolnosti pro samostatné objekty. Objekt byl v září 1938 vyzbrojen na obou stranách zbraněmi L1 a M, pro bezprostřední obranu okolí objektu byli pod betonem 4 lehké kulomety vz.26, stejná zbraň byla i ve dvou pancéřových zvonech. Ve stropnici objektu se nachází také mohutná šachta pro již zmiňovanou kulometnou věž OR, která měla být vyzbrojena dvojčetem těžkých kulometů vz.37.


Vzhledem k tomu, že se výroba věže zpozdila, nebyla v objektu doodstoupení pohraničí osazena. Objekt má starý typ šachty, kde sepočítalo ještě s vysouvacím mechanismem.


Za okupace byli z objektu vytrženy oba pancéřové zvony spolu sestřílnami hlavních zbraní, které ke konci války nahradili střílnybetonové.


V současnosti je objekt přístupný levou zvonovou šachtou, volná je i šachta pro OR, na kterou je opravdu krasny pohled. Oba ochranné příkopy jsou úplně zasypány, okolí objektu je vysekáno od dřevin. Interiér je vypálený.


Objekt je dobře fotitelný v každém ročním období.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-16-Rozcesti-t36996#142434 Verze : 0
pohled od cesty (směrem dál od "sedmnáctky" - na čelní část - zához je odstraněn.
Pěchotní srub MO-S 16 Rozcestí - Pohled na pravou část - střílny a místo po vyrvaném zvonu.

Pohled na pravou část - střílny a místo po vyrvaném zvonu.
Pěchotní srub MO-S 16 Rozcestí - Vstupní část s ještě částečně zastavěnou střílnou (podle nařízení měly být zastavěny jen vstupy a jiné části objektu jimiž by se do něj dalo vniknout - tak nevím proč jsou zastavěný i tyto střílny - ale viděl jsem to minimálně ještě u jednoho objektu). a

Vstupní část s ještě částečně zastavěnou střílnou (podle nařízení měly být zastavěny jen vstupy a jiné části objektu jimiž by se do něj dalo vniknout - tak nevím proč jsou zastavěný i tyto střílny - ale viděl jsem to minimálně ještě u jednoho objektu). a
Pěchotní srub MO-S 16 Rozcestí - Pohled na levou část objektu se střílnami.

Pohled na levou část objektu se střílnami.
Pěchotní srub MO-S 16 Rozcestí - A díra kterou se dá dostat dovnitř - většina ostatních (ne li všechny) objktů je má zabetonovány.

A "díra" kterou se dá dostat dovnitř - většina ostatních (ne li všechny) objktů je má zabetonovány.
Pěchotní srub MO-S 16 Rozcestí - Pohled na levou část - místo po vytrženém zvonu - k otvoru se dá lehce dostat.

Pohled na levou část - místo po vytrženém zvonu - k otvoru se dá lehce dostat.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-16-Rozcesti-t36996#165601 Verze : 0
Informační tabulka na naučné stezce
zdroj:vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-16-Rozcesti-t36996#286403 Verze : 0
Stav srubu v Září 2006
zdroj:vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-MO-S-16-Rozcesti-t36996#286404 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více