Válečný deník Helmuta Lipferta – Helmut Lipfert

Diskuse

Válečný deník Helmuta Lipferta – Helmut Lipfert, Werner Girbig


Spomienky nemeckého stíhacieho pilota a leteckého esa s 203 víťazstvami Helmuta Lipferta, ktorý bojoval na východnom fronte v známej jednotke JG 52. Dej knihy začína koncom roka 1942, keď sa Lipfert dostáva po skončení stíhacieho výcviku na front, postupne získava skúsenosti, nasledujú jeho prvé úspechy v boji aj sklamania zo straty spolubojovníkov a z ustavičného ustupovania, sprevádzaného každodennými ťažkými bojmi proti sovietskemu letectvu v Rusku, na Kryme, neskôr v Rumunsku, Maďarsku a Slovensku. Príbeh knihy končí zároveň s koncom vojny v máji 1945 v Česku. Okrem svojich zážitkov Lipfert v krátkosti opisuje aj životné osudy svojich spolubojovníkov a priateľov: Walter Krupinski, Gerhard Barkhorn, Erich Hartmann a ďalší a opisuje aj zaujímavé momenty frontového života (napr. ústupové lety s mechanikom v trupe, preprava sudu piva pod Bf 109-kou, búrlivé oslavy po víťazstvách Smile ). Záver knihy obsahuje podrobný zoznam Lipfertových zostrelov (aj keď niektoré celkom nesedia s informáciami v knihe Confused )


Zaujímavý tip pre ľudí, ktorých zaujímajú hlavne letecké boje na východnom fronte.


144 strán + 26 strán fotiek
Nakladatelství Mustang 1995
ISBN 80-85831-57-0
Originál: Das Tagesbuch des Hauptmann Lipfert, Motorbuch Verlag 1975
URL : https://www.valka.cz/Valecny-denik-Helmuta-Lipferta-Helmut-Lipfert-t37058#138940 Verze : 0
Souhlasím s Elvisem.
Knihu jsem přečetl asi třikrát. A to i díky tomu že poslední dva sestřely dosáhl Lipfert v mém okolí (Lundenburg - Břeclav). Kniha je velmi čtivě napsaná.
Válečný deník Helmuta Lipferta – Helmut Lipfert - Obrázek angl.vydání

Obrázek angl.vydání
URL : https://www.valka.cz/Valecny-denik-Helmuta-Lipferta-Helmut-Lipfert-t37058#235551 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více