Dr. Strangelove (Doktor Divnoláska)

Diskuse

...aneb jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Černá válečná komedie s hvězdným hereckým obsazením, nominovaná na Oskara, natočená roku 1964 vynikajícím režisérem - S. Kubrickem. Nezapomenutelný Peter Sellers (růžový panter) v komické trojroli - presidenta USA, důstojníka britské RAF a vědce s nacistickými manýry. Děj je v době vrcholící studené války - pravděpodobný. Šílený generál a rozhodný antikomunista, velitel strategického letectva USA (poměrně známý tlouštík S.Hayden) nařídí atomový letecký útok na Moskvu a přes zoufalou snahu operační místnosti v Pentagonu a zůčastněných pilotů - útoku zabránit - nakonec vypadává z pumovnice sedíc obkročmo na atomové bombě jako na býkovi a mlátíc ji širákem do boků s výkřikem "Íhááá". Tato scéna vešla do historie - a stala se synonymem šílenství jaderné politiky odstrašování v době existence dvou soupeřících supervelmocí a jejich obtížně kontrolovatelných schopností mnohonásobně zničit tento svět. V dalších rolích září G.S.Scott - další militantní generál, afro-američan J.E.Jones a další...klasika černého humoru atomového věku.
URL : https://www.valka.cz/Dr-Strangelove-Doktor-Divnolaska-t39058#147877 Verze : 0
Máš to trochu pomotané Smile .Na bombě neletěl velitel letky (ten se zastřelil) ale pilot a velitel bombardéru maj.Kong,který předtím v sedě na bombě opravoval rozstřílené ovládání pumovnice.


Film jako takový je opravdu brilantní ukázkou černočerné satiry a zároveň i nadčasovou parodii na politiky a vojáky,kteří se postupně propracovávali k jaderné válce.Vyzdvihnout je třeba zejména G.C.Scotta v roli amerického generála a dokonalého P.Sellerse jehož Dr.Divnoláska s naprosto chladným a vědeckým pohledem na věc celý film korunuje.Nazapomenutelná je potom záverečná scéna "Mein führer!I can walk!"
URL : https://www.valka.cz/Dr-Strangelove-Doktor-Divnolaska-t39058#236517 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více