Tanková brigáda

Diskuse

Tanková brigáda



Válečný / Drama
Československo, 1955, 93 min


Režie: Ivo Toman
Hrají: Jiří Sovák, Gustáv Heverle, Jiří Vala, Bohuš Hradil, Antonín Klimša, Vítězslav Vejražka, Jana Dítětová, Miloš Nedbal, Oldřich Lukeš,Július Pántik



Výpravný válečný film mapuje osudy tankové posádky na nejtěžším úseku bojové cesty První československé samostatné brigády. Sledujeme i osud jejího velitele - četaře Juraje Klimku. V době krvavých bojů o Dukelský průsmyk se mu nevyhne láska a ukáže se, že za maskou suveréna je ve skutečnosti plachý a citlivý člověk. Ve válečných scénách účinkovali tři tisíce příslušníků Československé lidové armády. (oficiální text distributora)



www.csfd.cz


Film silne podmáznutý komunistickou propagandou, kde sú prozápadne orientovaní vojaci vyobrazení ako slabosi, flákači a pod. Napriek tomu, že je poznačená ideológiou a herectvom poplatným vtedajšej dobe, film má slušnú výpravu a je tam viacero záberov koristnej nemeckej techniky, ktorá bola vedená v uloženkovom stave ČSLA a boli použité ako rekvizity.
URL : https://www.valka.cz/Tankova-brigada-t39494#149955 Verze : 0
Pokud si odmyslíme ideový záměr a některé faktografické chyby (tanky T-34/85 tam kde mají být starší modely) lze film jen doporučit. Pokud vím mají ho běžně půjčovny a stojí za zhlédnutí. Masové scény a nasazení techniky jsou opravdu dobré.
URL : https://www.valka.cz/Tankova-brigada-t39494#149971 Verze : 0
Souhlasím s Bitaxem mám tento film na originálce a stojí za shlédnutí.
URL : https://www.valka.cz/Tankova-brigada-t39494#149972 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více