CZE - Chlum - Památník bitvy 1866

U Hradce Králové
Muzeum se nachází v místech, kde se 3. července 1866 odehrála jedna z největším bitev 19. století - na Chlumu u Hradce Králové. Pruská armáda zde zasadila drtivou ránu svému rakouskému nepříteli.





Muzeum je poměrně malé, ale v jeho širokém okolí se nachází velká spousta pomníčku, s jejichž budování se začalo v podstatě ihned po skončení války. Území patří do památkové zóny a doporučuji ho například pro výlet na kole.
V muzeu je umístěna expozice výzbroje a výstroje armád prusko-rakouské války 1866 převážně ze sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové. Popsán je průběh bitvy a součástí expozice je i diorama bitevní scény boje u mlýna v obci Chlum, plastická mapa bitevního bojiště a obrazy Karla Wernera.


Muzeum je otevřeno od 1. dubna do 30. října denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V době od 1. listopadu do 30. března je muzeum přístupné pouze na základě telefonické nebo písemné objednávky. Ve stejnou dobu je přístupná i vyhlídková věž.


Vstupné je zanedbatelné (asi 10 Kč), muzeum je opravdu malé, za zhlédnutí stojí hlavně okolní krajina s památníky a naučnou stezkou.


Areál bojiště je přístupný po silnici z Hradce Králové směr Jičín, cca po 10 km odbočkou do obce Chlum a odtud místní komunikací 1,5 km k budově muzea, kde je možné parkování.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chlum-Pamatnik-bitvy-1866-t39791#151584 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více