Acheamphong, Ignatius

Chairman of the National Redemption Council, Chairman of the Supreme Military Council, Colonel Ignatius Kutu Acheamphong
(Předseda Rady národní spásy, předseda Nejvyšší vojenské rady)


žil: 23. 9. 1931 - 16. 6. 1979 (popraven)
v čele státu: 1972-1978



Ghanský plukovník Acheampong by se možná nestal ani tak známým, nebýt okolností své smrti. Přitom Ghaně vládl, vzhledem ke stabilitě tamních vlád, poměrně dlouho-6 let.


Ignatius Acheamphong se dostal k moci vojenským převratem v roce 1972, který svrhl tehdejší zvolenou vládu Dr. Kofi Busii. Stal se hlavou státu a zároveň předsedou Národní rady spásy.


Za Acheamphongovy vlády byly v Ghaně zavedeny různé změny-zavedl se metrický systém, začalo se jezdit vpravo, byl podniknut program k zajištění potravinové soběstačnosti a další na vzdělávání dělníků. Města prodělala obnovu. Bohužel, tyto pozitivní prvky Acheamphongovy vlády byly vyvážený rozáhlou bující korupcí. Ta byla také jedním z obvinění u soudu konaného po revoluci Jerryho Johna Rawlingse v roce 1979.


Acheamphong byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán popravčí četou.


zdroj:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Acheamphong-Ignatius-t40120#153447 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více