6. batalion

válečný velkofilm podle skutečné události

Diskuse

6. BATALION


Skutečný příběh elitního 6. Batalionu rangerů. Nejodvážnější záchranná akce II. světové války.
Film se odehrává na Filipínách roku 1945 a vypráví skutečný příběh elitního 6. praporu rangerů pod velením podplukovníka Henryho Mucciho (Benjamin Bratt), který podnikl odvážnou záchrannou misi. Vojáci cestovali 30 mil za nepřátelskou linii a hodlali osvobodit přes 500 amerických válečných zajatců z nechvalně proslulého japonského zajateckého tábora Cabanatuan v nejtroufalejší záchranné akci všech dob.



Hrají: Benjamin Bratt, James Franco, Robert Mammone, Max Martini, James Carpinello, Mark Consuelos, Craig McLachlan, Freddie Joe Farnsworth, Laird Macintosh



Režie: John Dahl



Zvuk: DD5.1 česky, anglicky Titulky: české, ...



Stopáž: 132 minut



Zpracováním mi to připadá poněkud nadsazené, ale zatím jsem nenarazil na žádné konkrétní informace k této akci. Pokud si to filmaři neupravili příliš podle svého, tak klobouk dolů před těmi vojáky, kteří se toho zůčastnili.
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#153615 Verze : 0
No spíš klobouk dolů před těmi filipínci,kteří jsou ve filmu jen na okraji, osobně bych se při chování amíků na ně vakvajz. Ostatně i ve filmu právě filipínci hájí most a brání postupu japonců, zatímco amíci bojují s posádkou tábora. Myslím že podle filmu je prapor jen vycvičenou jednotkou bez bojových zkušeností a na obalu je brán za "elitní" což je docela humorné Smile ale film je docela dobře natočen a dá se na něj koukat dobrý je pohled na život v táboře.
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#153665 Verze : 0
Zřejmě je to otázka pohledu. Já se naopak radoval a vážím si tohoto filmu právě proto, že konečnš nevyzdvihuje jenom hrdinství Američanů, ale že se konežně někdo našel, kso zasadil do filmu i filipínské partyzány, jejichž podíl na osvobození Filipín byl více než značný.
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#159735 Verze : 0
Otázka pohledu je to vždy, mně přijde že právě ta filipínská účast je ve filmu docela podceněná, ale je to poprvé kdy jsem se s nimi vůbec v americkém filmu setkal jako s reálnou bojovou silou. (obvykle jsou jen zmíněni jako zdroj informací) Realita byla jiná, filipínci byli značnou posilou a to že se o tom nepíše je spíše oatudou.
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#159811 Verze : 0
Film jsem zatím neviděl, ale mohu doporučit knihu od Hamptona Sidese- Armáda duchů, kterou jsem četl.


Kniha tuto operaci 6. praporu rangerů také popisuje a neopomíjí ani podíl filipínských partyzánů a "hloubkařů" Kruegerovy 6. US armády - tzv. Alamo Scouts (teamy Nellist a Roundsville). Dostalo se jim ve filmu alespoň trochu místa? Nebo se jedná jen o epos o hrdinných rangerech?
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#175799 Verze : 0
Jeden z dobrých filmů! Dokonce je použita i dobová technika (japonský tank).
Dolin
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#185263 Verze : 0
Solidni film, nelze nez doporucit ke shlednuti. Ja osobne si ho pustim jeste nekolikrat. Akce, napeti...fakt dobry. Hold obcas se Hollywoodu i neco povede...
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#216005 Verze : 0



Tvrdý, ale charismatický velitel 6. bataliónu podplukovník Mucci (Benjamin Brett), dostává nelehký úkol. Musí příjít na způsob, jak proniknout za nepřátelskou linii a osvobodit přeživší zajatce dříve, než bude příliš pozdě. Úkol se zdá být strategicky neproveditelný. Jeho muži by museli čelit mnohonásobné přesile na pro ně málo známém území. Mucci se ovšem nevzdává. Společně s kapitánem Robertem Princem (James Franco), kterého pověřil vedením zachranné operace, osobně vyberou 121 nejlepších Rangerů a Alamo skautů. Nově vytvořená jednotka má za úkol proklouznout 40 kilometrů hluboko do nepřátelského území a tam uskutečnit překvapivý útok na přísně hlídaný zajatecký tábor.
V zajateckém táboře Cabanatuan se většina vězňů pomalu vzdává poslední naděje na záchranu. Věří, že byli zapomenuti jak svými druhy, tak i svou vlastí. Jednou z mála vyjimek je Major Gibson (Joseph Fiennes), který stále věřit nepřestává. Odmítá se vzdát naděje na svobodu a na opětovné setkání se svou láskou Margaret (Connie Nielsen).
Čas se nebezpečně krátí. Japonští věznitelé jsou odhodláni splnit „vyhlazovací“ rozkaz. Téměř beznadějná záchranná operace začíná.



Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/6-batalion-t40157#222916 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více