Afrifa, Akwasi

Chairman of the National Liberation Council, Chairman of the Presidential Commission, Brigadier (později General) Akwasi Amankwaa Afrifa
(předseda Národní rady osvobození,předseda prezidentské komise)


žil: 24.4.1936-16.6.1979 (popraven)
u moci: 2.4.1969-7.8.1970


Akwasi Afrifa by se nijak nevymykal z řady vojenských diktátorů Západní Afriky, kdyby nebylo dvou věcí. První je jeho zajímavý, takřka ekumenický přístup k náboženstvím, a druhou jsou okolnosti jeho smrti.


Co se týče náboženství,není možné Afrifu přesně zařadit- jisté je jen to,že byl protestant. Pokřtěn byl však jako metodista, biřmován jako presbytarián a brzy poté se přihlásil k anglikánům.


Afrifa se narodil do rodiny náčelníka v Ashanti. Po absolvování střední čkoly se v roce 1957 nechal zapsat ke službě v ghanské armádě a 2 roky navštěvoval Military academy v Sandhurstu ve Velké Británii. V roce 1960, už jako poručík, se účastnil ghanské mise v Kongu, které velel Joseph Ankrah. Později byl povýšen na majora a jmenován šéfem generálního štábu.


V únoru 1966 byl jedním z důstojníků, kteří sesadili Kwame Nkrumaha. Sám Afrifa se začlenil do osmičlenné junty nazvané National Liberation Council a v r. 1968 se stal ministrem financí.


Tři roky po puči, když byl sesazen Joseph Ankrah na základě vykonstruovaného obvinění z korupce, zaujal Afrifa jeho místo v čele NLC a tím i v čele státu. Od 3.září 1969 nahradila NLC prezidentská komise, jejímž byl Afrifa také předsedou. Za jeho předsednictví byla přijata nová ústava a byl zrušen zákaz politických stran. Před termínem předání moci volené vládě Afrifa předal svou moc v prezidentské komisi člověku jménem Nii Amaa Ollennuovi.


Afrifova moc skončila pokojně- prezidentská komise předala moc volené vládě Edwarda Akuffo-Adda a sám Afrifa se z veřejného života stáhl.


Když ale civilní vládu E. Akuffo-Adda svrhl vojenský puč I.K.Acheamphonga,
vzpomněli si tito důstojníci na Afrifu a nechali ho zatknout a na 6 měsíců uvěznit. To samozřejmě Afrifu nijak netěšilo, a i když byl později propuštěn, vůči nové juntě zatrpkl a při puči F.W.K.Akuffa patřil k nejhlasitějším soudcům Acheamphongova režimu.


Ani to mu ale nepomohlo při vojenském puči Jerryho Rawlingse. Afrifa byl obviněn z porušování lidských práv během své vlády a z korupce, stanným soudem odsouzen k smrti zastřelením a 16.6.1979 na vojenské střelnici spolu s Akuffem a Acheamphongem popraven.


zdroj:
myafrica.allafrica.com
Afrifa, Akwasi - A.Afrifa

A.Afrifa
URL : https://www.valka.cz/Afrifa-Akwasi-t40214#153910 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více