Versailleská smlouva

seminární práce

Diskuse

potreboval bych něco o versailleské smlouvě na seminární práci.Knížku a pod..
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#157925 Verze : 0
Já si myslím,že ta smlouva byla záminkou pro 2.světovou válku,protože byla vina připisována Německému císařství a Rakousku-Uhersku.A němci nemohli v armádě čítat 100 000 vojáků,bez modernizace armády,aspoń to tak hlásal sám Hitler v roce 1938 na sjezdu NSDAP.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285567 Verze : 0
???? - poznáš históriu? Máš aspoň trochu vedomostí o tom, čo predchádzalo vypuknutiu vojny? Kdo vyhlásil ako prvý vojnu Srbskému Kráľovstvu?


Asi nie, inak by si nemohol napísať že vina bola niekomu pripisovaná - vojnu rozpútalo Rakúsko-Uhorsko a Nemecko... Na tom Versailská mierová zmluva nič nemohla zmeniť.


Naviac Hitler túto zmluvu porušoval už od svojho nástupu k moci - či už išlo o zavádzanie nepovolených druhov výzbroje (tanky, letectvo) a skryté rozširovanie armády, alebo vojenským obsadením demilitarizovanej zóny v roku 1936. Takže jeho oháňanie sa touto zmlubvou bol iba propagandistický ťah pre verejnosť. V roku 1938 bola táto zmluva pre Hitlera už iba zdrapom papiera, čo mu potvrdili aj reakcie sveta na obsadenie Rakúska a následná Mníchovská dohoda....
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285574 Verze : 0
Ono už to že někdo dokládá realitu "aspoń to tak hlásal sám Hitler " tedy blábolem značně "kontroverzního" politika ukazuje na znalost historie na dost nevalné úrovni.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285575 Verze : 0
Ale pánové, trošku umírněnosti. Skutečnost, že někdy něco hlásal Hitler, Lenin, Stalin, doplňte si sami, ještě není důkazem, že jde o blbost.
Ona tomu vyhlášení války Srbsku předcházela taková drobnůstka - bezprecedentní (aspoň tedy pro standardní Evropu počátku 20. století) teroristický útok na následníka trůnu, tedy budoucí hlavu státu. Pro Srby sice vraždění příslušníků panovnického domu nebylo ničím zas tak zvláštním, v roce 1903 srbští důstojníci oddělali svého panovníka, jemuž přísahali věrnost, ale jinde v Evropě se takové "konečné řešení" považovalo za dosti chucpe.
Problém byl v tom, že všichni tehdejší evropští mocní tak báli NEZAREAGOVAT (aby nebyli obviněni ze SLABOSTI), že naprosto zblbli a šli do akce.
On to možná měl někdo hezky spočítané, neboť ony teroristy vycvičila skupina důstojníků srbské rozvědky, jež byla jedna ruka (ta "černá" Very Happy) s důstojníky ruské rozvědky.
Německá vina na první světové válce totiž vůbec nespočívá v oblasti Balkánu, ale v tom, že Němci zaútočili za neutrální Belgii, aby mohli realizovat Schlieffenův plán. Bez toho by se možná Britové vůbec nehnuli. Další příklad toho, jak tehdy všichni zblbli. Strach, že něco rázného neudělám a budu VYPADAT jako slaboch, je strašná potvora.
A k oné versailleské smlouvě. Proboha proč vyčítáte Němcům, že ji odmítali plnit. To byla tato smlouva uzavřena na věčné časy???
Prostě každá represivní smlouva má platnost jen do okamžiku, dokud strana, jež ji prosadila, je schopna vyžadovat její plnění, a obráceně, dokud strana, jež ji musela přijmout, je ochotna ji plnit. Viz např. mnichovská dohoda z roku 1938.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285593 Verze : 0
Blbostí to není proto že to řekl AH, blbostí ale je dokládat reálnost něčeho tím že to řekl "sám Hitler". Nejde o to že jde o osobu poněkud nepopulární, ale dokládat realitu prohlášeními politika (navíc dosti nedůvěryhodného) na jakémsi partajním sněmu blbostí je. Pokud bychom takto (tedy výkřiky na partajních sněmech) dokládali realitu byli by bolševici na jednu stranu andělé a na druhou největší zločinci. realita se má dokládat věcmi reálnými, nikoli tím že to řekl "sám Hitler" (Stalin, Beneš, Castro...) na jakémsi sněmu své strany. Na těchto POLITICKÝCH prohlášeních se pohled na realitu moc stavět nedá.
To jestli byla Versailleská smlouva správná či ne, je samozřejmě předmětem sporů a lze se na to dívat tak že němci prohráli a tedy vítězové jim nadiktovali co se jim hodilo (ostatně jedním z důvodů tvrdosti byl i strach z nestabilní situace v letech 1918/19). Příčinou WWII ale byla leda druhotným, tím základním byl vzrůstající dluh Německa na který už nebyly peníze (finacovat plnou zaměstnanost něco stálo a představa že dálnice nebo třeba továrny jako VW vyrostli zadarmo je dost naivní). To že se tehdy vládnoucímu AH hodila VS je sice hezké, ale nic více. Stejně mluvil i o dalších věcech, třeba o "životním prostoru", "židovské otázce" a řadě dalších podobných témat. Pokud přijmeme že měřítkem pravduivosti je že to řekl "sám Hitler " bude to dost podivný precedent.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285597 Verze : 0
Mimochodem, i tvrzrní že byla příčinou WWII protože byla v ní "vina připisována Německému císařství a Rakousku-Uhersku", je poněkud zavádějící. Po pravdě Německé císařství ZAÚTOČILO bez nějakých provokací na NEUTRÁLNÍ Belgii (její neztralitu mělo dokonce zajišťovat) takže asi se dá tvrdit že bylo jedním z viníků WWI, nebo ne? Pokud u R-U je možné se dohadovat zda ultimatum Srbsku bylo příliš tvrdé a nepřijatelné, pak právě u Německa tomu tak není. U R-U lze brát že bylo "napadeno" v osobě následníka trůnu (jestli za to mohla ruská tajná služba nebo ne je z tohoto pohledu jedno) a jeho agrese proti Srbsku je tedy pochopitelná (tím ji neomlouvám). Agrese proti neutrálnímu státu ale omluvitelná není. Celkem logicky bylo Německo po prohrané válce potrestáno, že si zde "ohřála polívčičku" Francie je věcí druhou a její revanš za prohranou válku s Pruskem ze smlouvy čouhá dost zřetelně. Ostatně v roce 1938 už byla řada bodů VS zrušena (třeba stavba ponorek, hladinových lodí a počty ozbrojených sil a letectvo) takže vyprávěnky o tom jak němci měli 100 000 vojáků jsou v souvislosti s rokem 1938 jen ukázkou ignorace a nikoli argumentem.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285598 Verze : 0
to Bitaxe:
Myslím, že se opět téměř stoprocentně shodneme, já tam spíše reagoval na buka. Na Versailles mne vždy fascinovala skutečnost, že vítězové odsouhlasili rozdělení R-U, i když šlo o státní útvar existující (aspoň rámcově, kromě Haliče a Bosny) v hranicích z konce 17. století, a přitom zachovali Německo, tedy stát existující od roku 1871.
Pokud by i v tomto případě vrátili stav před rok 1871 a obnovili samostatnost Bavorska, Württemberska a Bádenska (katolických zemí), tak by nikdy severní Německo (protestantské země) neměly šanci na obnovu Německa. Vzhledem k tomu, jakou autonomii dodnes projevuje Svobodný stát Bavorsko by to rozhodně mělo šanci. A v roce 1919 existovalo ono "jednotné" Německo necelých 50 let, nemluvě o tom, že Bavorsko mělo až do konce 1. světové války i armádu samostatnou.
Myslím, že se na zavrhnutí této verze podepsala francouzská republikánská zášť vůči monarchiím a politickému katolicismu. Samozřejmě k vlastní škodě.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285622 Verze : 0
Pokud se nepletu, bylo to spíš naopak - Francie tuším z počátku chtěla oddělení jižních zemí Německa, aby se tak oslabil sever, považovaný za hrozbu (stejně jako to byla Francie, která chtěla co největší reparace), zatímco Bavorsko bylo tradičně na Francii silně orientováno. Tím, kdo prosadil zachování Německa na většině původního území byla spíš Anglie, která, jako v předcházejících stoletích, chtěla nějakou kontinentální protiváhu Francii.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285624 Verze : 0
Ještě k onomu horskému létu 1914.
Asi se shodneme, že Vídeň reagovat MUSELA. Následníci trůnu se prostě na ulici neodstřelují. Reakce MOHLA být umírněnější, pokud by se Vídeň dokázala domluvit s Londýnem, celé to mohlo být řešeno tvrdým diktátem Srbsku, ale akceptovatelným jinými státy. Problém byl v Berlíně a v Moskvě.
Berlín se obával spojenectví Moskva - Paříž a obrovského ruského zbrojení (zčásti za francouzské peníze). Proto chtěl Berlín válku v době, kdy ještě Rusko nezesílilo na příliš vysokou míru. Tedy Berlín reagoval neadekvátně ZE STRACHU před koalicí Paříž - Moskva. Schlieffenův plán byl považován za jedinou možnost úspěšného vedení války na dvou válčištích současně, zároveň ale (lépe řečeno jeho modifikace z let 1909 a později) předpokládal nasazení italských jednotek na jihu v Alpách a přesun části italských vojsk do Bádenska. Ani jedno nebylo splněno, což byl jeden z důvodů, proč Němci v létě 1914 neuspěli. Nikoli odeslání vojsk do Východního Pruska, k tomu došlo až PO bitvě na Marně.
Ruský nástup byl mnohem rychlejší, než se původně předpokládalo, ovšem odnesli jsme to my, R-U (ztráta Haliče, odvolání vojsk z Balkánu ještě před doražením Srbska). Existuje názor, že Rusové provedli určité přesuny vojsk a mobilizačních stanic směrem na západ JIŽ v roce 1913, zatím se mi to nepodařilo ani potvrdit, ani vyvrátit.
Faktem však zůstává skutečnost, že jediní Rusové vstupovali do války s jednoznačnými požadavky na sjednocení ortodoxních (což nám chybně splývá coby slovanských) národů "v záři koruny romanovské". A v tom sehráli drobnou úložku i naši krajané, mimochodem jediní vystěhovalci z nepřátelské země, kterým nebyl zkonfiskován majetek.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#285625 Verze : 0
Dýchla na mě nostalgie - vzpomněl jsem si na debaty o "Stalinovu velkoplánu" a r. 1941 ...


8. říjen 1913 - byly schváleny "základní úvahy o rozvinutí našich (rozuměj jejich Smile ) ozbrojených sil v případě války se státy Trojspolku"


duben 1914 - Ve štábu KVO probíhá štábní hra pod vedením gen. adj. Suchomilova


To by mě zajímalo, jestli měl i plukovník Romanov svůj Velký plán .... Wink
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#287387 Verze : 0

Citace - Jiří Fidler :

Nikoli odeslání vojsk do Východního Pruska, k tomu došlo až PO bitvě na Marně.



Ačkoliv teď nemám u sebe nic, kde bych to mohl konkrétně dohledat, jsem přesvědčen, že zmiňované německé jednotky byly z Francie odvolány před bitvou na Marně - je pravda, že do Východního Pruska dorazily pozdě a na Tannenbergu se nepodílely, ale rozhodně byla západní německá armáda tímto přesunem oslabena před bitvou u Tannenbergu, tedy PŘED bitvou na Marně. Samozřejmě tento přesun ale nebyl zásadní příčinou německého neúspěchu ve Francii.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#287389 Verze : 0
Nojo - on určitě plán měl ...
já si jen, nevímproč, vzpomněl na ty skvělý debaty...achjo...nevstoupíš dvakrát do stejné řeky Wink
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#287417 Verze : 0
K těm odeslaným jednotkám ze západu na východ. Díval jsem se - k 1/10 byly v 8. a 9. armádě tyto sbory:
I.AK
I.RK
GdeRK
XI.AK
XVII.AK
XX.AK
LwK Woyrsch
HKK.3


v srpnu byly v 8. armádě:
I.AK
I.RK
XVII.AK
XX.AK


...doufám že sem se nepřehlídl. Nově tedy k nim přibyly:
GdeRK
XI.AK
HKK.3


Tyto se neúčastnily bytvy na Marně (pokud vím). Nicméně jakékoliv přesuny později nemají už s bitvou na Marvě nic společného.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#287428 Verze : 0
O to, kdo za co může i o rozpoutání války to je problém,který bude stále řešen a nevyřešen. Mně se líbí názor pana Fidlera,který je podpořený i např. publikaci,kterou napsal Niall Ferguson: Nešťastná válka. Odsoudit RU za tažení do Srbska, je asi ne příliš tastné, smlouva z Versailes se ukázala jako hloupá a to ještě neřešíme Trianon, bratři Slováci mi prominou,ale ne vše je možno "hodit" na Uhry.
URL : https://www.valka.cz/Versailleska-smlouva-t41009#298576 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více