2. sv. vojna - Leibermuster M45

Leibermuster M45*


Označenie "M45" nieje oficiálne! Nemecká branná moc nerozlišovala uniformy podľa roku zavedenia a označenia ako M36, M40...M45 sa objavili až po vojne medzi zberateľmi týchto uniforiem pre ich praktické rozlíšenie.


V roku 1945 bola do obmedzeného užívania jednotkám vydávaná táto mimoriadne vzácna maskovacia uniforma. Jej prednosti mali spočívať v schopnosti maskovať rovnomerne počas všetkých ročných období. Zároveň sa uvádza, že mala istú schopnosť maskovať vojakov aj pred odhalením za použitia prístrojov na nočné videnie prvej generácie. Maskovaciu uniformu vyvinul známy profesor Schick, autor viacerých maskovacích vzorov. Leibermuster M45 bola skúšaná v roku 1944 a v roku nasledujúcom zavedená do služby. Cieľom bolo nahradiť touto uniformou všetky dovtedajšie maskovacie uniformy Wehrmachtu aj SS. V skutočnosti je to jediná nemecké maskovacia uniforma z čias vojny, ktorej oficiálny názov je známy. Výrobný proces tejto maskovacej uniformy bol však kvôli jej pokročilým schopnostiam mimoriadne náročný na čas a teda základný cieľ - zabezpečiť takúto uniformu pre vojsko nebol nikdy splnený. Najčastejšie sa v tomto maskovacom vzore objavuje zimné oblečenie a celty, ale len veľmi malý počet vojakov ich vôbec dostal. Derivát tohto maskovacie vzoru sa neskôr použil aj na povojnových uniformách Bundeswehru a Švajčiarskej armády.


Prvá fotografia zobrazuje značne vyblednuté originálne uniformy, druhá a tretia zobrazuje oblečenie v pôvodných farbách a strihu, posledná je z vojnového obdobia.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#158737 Verze : 0
Dovolil bych si poupravit to že z materiálu s tímto maskovacím vzorem se na konci války vyráběli spíše různé bundy (či blůzy) a kalhoty vetšinou velmi jednoduchého střihu (jako např. na fotkách), ale měl jsem v ruce i blůzu s 3 kapsami bez příklopek (zřemě pracovní blůza) ....celtu ani oboustranou zimní bundu jsem zatím nikde neviděl a vzhledem k tomu že se tento vzor tisknul téměř výhradně na drilichou látku bych o výrobě celt i pochyboval Wink
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#158761 Verze : 0
Informácie sa rôznia. Ja si samozrejme uvedomujem menší rozpor medzi tým, čo je napísané a tým čo je vidieť na fotkách, pretože som žiadnu fotku zimného oblečenia ani nevložil. Zostaňme vo všeobecnej a zároveň kompromisnej rovine: Vzhľadom na fakt že sa z tohto maskovacieho vzoru mal stať vzor vševojskový, je pravdepodobné že by sa v jeho farbách objavovalo celé spektrum používanej výstroje Smile Mohol by som ťa zároveň poprosiť o vloženie fotografií, ak nejakými disponuješ, do tejto sekcie? Aj fotografie replík pomôžu...Dik
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#158762 Verze : 0
Jedinou mně známou dobovou fotku jsi už sem umístil Wink
Jinak zde je fotka metráže Leibermusteru....mám ještě někde rozfocenou blůzu stejného střihu jak je vidět na fotkách, bohužel to nemůžu najít Sad
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#158770 Verze : 0
Tady jedna mala ochutnavka.... Smile ja a kamarad v novejch maskačich Smile jedná se o velmi kvalitni repliku za nemaly peníz Smile
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#253702 Verze : 0
Jen podotknu že fotografie 04.jpg od kolegy aranaie je snímek pořízený v Náchodě 9.5.1945. Existují i další snímky (viděl jsem dva) s tímto typem uniformy. Vozidlo má na blatníku označení 1.Ski.Jager division.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#299354 Verze : 0

Diskuse

Taky rad prispeju pak fotografiemy .Pochazej ze severnich cech.Mslym , ze Hronov , ale ruku do ohne bych za to nedal
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#328797 Verze : 0
A dalsi
2. sv. vojna - Leibermuster M45 - To je ten nakladak z kteryho pochazi ta znama fotografie leibermustru

To je ten nakladak z kteryho pochazi ta znama fotografie leibermustru
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#328798 Verze : 0
Taky sem objevil par fotografii celt, ale jestly se jedna o originaly nevim.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#328800 Verze : 0

Citace - piita :

Taky rad prispeju pak fotografiemy .Pochazej ze severnich cech.Mslym, ze Hronov, ale ruku do ohne bych za to nedal



Ano jedná se o snímky z Hronova Cool
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#369893 Verze : 0
Ted konecne vystavili ve VHU v Praze original Lebermuster.Kdyby mel nekdo zajem tak jsou v expozici Prazskyho povstani
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#369894 Verze : 0
Mimo Hronova a Bělovsi jsem se na našem území s Liebermusterem setkal ještě na Novapoacku(poměrně dost členů partyzánské skupiny Kumburk si ukořistilo blůzu nebo kalhoty) a Jičínsku. Jinde unás nebo v Evropě jsem se na fotografiích s tímto vzorem zatím nesetkal. Jako jedny z mála tedy Leibermustery vyfasovaly jednotky(konkrétně by se mohlo jednat o 100. Jäger Division) 17. Armee, která se se v posledních dnech války snažila ustoupit k Američanům právě před Severovýchodní Čechy.
URL : https://www.valka.cz/2-sv-vojna-Leibermuster-M45-t41140#370024 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více